× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από τον Αννα στον Καϊάφα οι νέοι αγρότες του βορείου Αιγαίου

Εντός του Αυγούστου αναμένεται η έγκριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξη στο πρόγραμμα των υποψηφίων του βορείου Αιγαίου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 7/8/2022

Από τον Αννα στον Καϊάφα οι νέοι αγρότες του βορείου Αιγαίου

Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου έφυγε από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου ο φάκελος των νέων αγροτών για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το υπουργείο έχει την ευθύνη να εγκρίνει τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν από τις τοπικές υπηρεσίες και να «ανάψει το πράσινο φώς», ώστε να προχωρήσει η πληρωμή των δικαιούχων. Παράλληλα όσοι απορρίφθηκαν ή κρίθηκαν επιλαχόντες θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν ενστάσεις προκειμένου να επανεξεταστούν οι αιτήσεις τους. Το πότε θα βγει λευκός καπνός από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι άγνωστο, καθώς ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών για την πλειοψηφία των υπαλλήλων του υπουργείου αλλά και των στελεχών της πολιτικής του ηγεσίας.


Κύκλοι προσκείμενοι στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, αναφέρουν πως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οφείλεται στις οδηγίες που έδωσε το ίδιο το υπουργείο. Συγκεκριμένα ζητούσε να προηγηθεί η διαδικασία για την πληρωμή της δεύτερης δόσης των νέων αγροτών της προηγούμενης προκήρυξης και το κλείσιμο σχεδίων βελτίωσης που εκκρεμούσαν. Έστω και έτσι, το βόρειο Αιγαίο, είναι μια από τις τελευταίες περιφέρειες στην χώρα που ολοκληρώνει τους ελέγχους για τους νέους αγρότες που υπέβαλαν αίτηση ένταξης στα τέλη του 2021.


Σε οκτώ περιφέρειες της χώρας έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου, έχουν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματα και έχει ξεκινήσει η πληρωμή των προκαταβολών στους δικαιούχους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πιστωθούν 74 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 2.800 δικαιούχων από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.


Στην περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου τα αποτελέσματα έχουν οριστικοποιηθεί, ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας, έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει πρόσθετους πόρους για να ενταχθούν όλοι οι υποψήφιοι νέοι αγρότες της Πελοποννήσου που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. Ανάλογο αίτημα θα πρέπει να κατατεθεί και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τέτοια παρέμβαση από την Περιφερειακή Αρχή.

Επίσης καθυστερεί η πληρωμή της προκαταβολής στους νέους αγρότες του Βορείου Αιγαίου.Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ολοκλήρωση του ελέγχου, όλων των αιτήσεων, σε όλη την χώρα, θα δείξει πως υπάρχει πλεόνασμα πόρων σε ορισμένες περιφέρειες και έλλειμμα σε άλλες. Έτσι θα γίνει ένας δεύτερος γύρος ανακατανομής των διαθέσιμων πόρων προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι επιλαχόντες. Το βόρειο Αιγαίο ήταν από τις λίγες Περιφέρειες της χώρας στις οποίες οι πόροι που διατέθηκαν για τους νέους αγρότες δεν κάλυπταν το σύνολο των αιτημάτων. Είναι εντυπωσιακό πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός του προγράμματος, που έγινε αποδεκτός με επαίνους από την Περιφέρεια, αφήνει εκτός χρηματοδοτήσεων τους νέους αγρότες των μικρών νησιών. Κατά την παρουσίαση του σχεδίου της νέας ΚΑΠ, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μουτζούρης, είχε μιλήσει με ιδιαίτερα εγκωμιαστικό τρόπο για τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό. Παρότι από τότε ήταν γνωστό πως τα κονδύλια που θα δίνονταν για τους νέους αγρότες του βορείου Αιγαίου ήταν ανεπαρκή.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται το ισοζύγιο μελιού

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μπει φρένο στις ελληνοποιήσεις μελιού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυρσινιάς και Κουτουλάκης στην γενική συνέλευση του INSULEUR

Συζήτηση για την διαμόρφωση νησιωτικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών επιδοτήσεων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωθεί θα ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας
ΕΛΛΑΔΑ

Μπάχαλο οι πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Παραιτήσεις στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ από θέσεις ευθύνης. Τρέχει για να πληρώσει όπως όπως τα αγροπεριβαλλοντικά ο Γεωργαντάς
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Tην επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για την επιδότηση ζωοτροφών

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει τα Διαχειριστικά Σχέδια Βοσκοτόπων που δεν έχουν ολοκληρωθεί
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χάθηκαν 3.660 θέσεις εργασίας στο βόρειο Αιγαίο τον Οκτώβριο

Μείωση θέσεων εργασίας στη Λέσβο το δεκάμηνο Ιανουάριος - Οκτώβριος 2022
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Εορταστικό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Από 15 Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί φέτος το εορταστικό ωράριο με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης
ΕΛΛΑΔΑ

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα αλιείας 2021‑2027

Χρηματοδοτήσεις 296,95 εκατ. ευρώ για την βιώσιμη αλιεία και 130,4 εκατ. ευρώ για τις υδατοκαλλιέργειες
ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΓΕΩΤΕΕ

Τέσσερα ψηφοδέλτια διεκδικούν την εκπροσώπηση τους στη Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προτεραιότητα η επισιτιστικής επάρκειας

Ο Γεωργαντάς στο συνέδριο του Economist: «Σε τέτοιες ανορθόδοξες καταστάσεις, απαιτείται εθνική συνεννόηση και συλλογική ανταπόκριση και όχι υπονόμευση του κοινού καλού για κομματικά ή προσωπικά οφέλη»
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.129 Τούρκοι επισκέπτες της Λέσβου το Νοέμβριο

Σταθερή επιλογή το νησί της Λέσβου για χειμερινές αποδράσεις για ένα αξιόλογο αριθμό επισκεπτών από τις πόλεις των Τουρκικών παραλιών στο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Τρία χρυσά και τρία χάλκινα βραβεία για τα γευστικά, ποιοτικά προϊόντα «Σελάχας»

Μεγάλες διακρίσεις για την επιχείρηση πέντε γενεών που επεκτείνεται στην Έκθεση Μeat Grill and Days