× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Είναι μεταναστευτικό, όχι προσφυγικό»

Ο πρωθυπουργός απαντά στον Βαρουφάκη σχετικά με αίτημα του τελευταίου να κλείσει η Μόρια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/10/2019

«Είναι μεταναστευτικό, όχι προσφυγικό»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Άρχισε σήμερα το πρωί η «Ώρα Πρωθυπουργού», στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη με θέμα «κατάργηση καταυλισμού της Μόριας και εσωτερικών συνόρων».

Με την επίκαιρη ερώτηση ο κ. Βαρουφάκης έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή εάν προτίθεται να κλείσει τον καταυλισμό στη Μόρια και αν θα προχωρήσει στην «κατάργηση των ιδιότυπων εσωτερικών συνόρων που αφαιρούν από μετανάστες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης εντός της χώρας και εγκλωβίζουν τους κατοίκους των νησιών (Έλληνες και μετανάστες)». Έχει επίσης ζητήσει να ενημερωθεί πότε θα προβεί η πολιτεία στη δημιουργία πολλών μικρών δομών, ανά την επικράτεια, ώστε οικογένειες μεταναστών που σήμερα βρίσκονται στη Μόρια να ενταχθούν στις ανά τη χώρα τοπικές κοινωνίες, με τρόπο που να ωφελεί και τις τοπικές κοινωνίες και τους κατατρεγμένους που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, σε σχέση με το 2015, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων».

Οι περισσότεροι που εισέρχονται σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Μόνο το 2% είναι Σύροι, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολιτική υποκρισίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για μεταναστευτικό/προσφυγικό

Το παράδοξο είναι ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και ασκείται κριτική από εκείνους που για ιδεοληπτική πολιτική δεν έκαναν τίποτα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων» , στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού".

Τόνισε πως η OLAF έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και ερευνά την διασπάθιση κονδυλίων για τους μετανάστες. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτική υποκρισίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και απουσία προστασίας των συνόρων, λέγοντας: Ας πάψουν να είναι τιμητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επανέλαβε πως αλλάζει η πολιτική με συγκεκριμένες δράσεις.

Αλλάζει ο τρόπος παροχής ασύλου. Σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία, αλλά και ταυτόχρονα οι εθνικές πολιτικές

Αλλάζει ο τρόπος παροχής σσύλου τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων» , στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία, αλλά και ταυτόχρονα οι εθνικές πολιτικές, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: Προβλέπεται πως αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές τότε τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Ευάλωτοι θα θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στην οδηγία και δεν περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες. Θα ισχύει κατάλογος ασφαλών χωρών επιστροφής και τρίτων χωρών.

Στο σύστημα παραμένουν όσοι δικαιούνται την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα συνεργασία. Τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, αλλά όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν κυρώσεις. Αλλάζει το καθεστώς με τις ΜΚΟ με έλεγχο, λογοδοσία και διαφάνεια για να ξεχωρίσει η "ήρα από το στάρι".

Ενισχύουμε τη θωράκιση της χώρας, διεθνοποιούμε το θέμα

Ενισχύεται η θωράκιση της χώρας με αυξημένα παρατηρητήρια στα χερσαία σύνορα και αυξημένες περιπολίες του Λιμενικού στη θάλασσα είπε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού".

Επισήμανε ότι πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο μετακινούνται από τα νησιά στην ενδοχώρα και προανήγγειλε και τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς -όπως είπε- διαφωνούσε με τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Τόνισε ότι ο ίδιος θα διεθνοποιήσει το θέμα σημειώνοντας πως απαιτεί συνολική αντιμετώπιση από την ΕΕ και θα θέσει το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ανάγκη να επικαιροποιηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό-Χρειάζεται εθνική ομοψυχία και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Την ανάγκη να επικαιροποιηθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού».

 

Υπογράμμισε ότι και η 'Αγκυρα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές και δεν πρέπει η Τουρκία να δείχνει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ως στοιχείο διαπραγμάτευσης. Επισήμανε, τέλος, πως το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει και πως χρειάζεται εθνική ομοψυχία αλλά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

 Δεν θέλουμε τείχη και φράκτες, επιδιώκουμε να μπουν κανόνες

Αγνοείτε παντελώς τους κανόνες διεθνούς δικαίου, απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις επικρίσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, στη δευτερολογία του στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυουργού».

Η διαδικασία ασύλου είναι εξατομικευμένη είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι με την κυβέρνησή του δεν θα εξισωθούν μετανάστες και πρόσφυγες. Με αυτήν την κυβέρνηση δεν θα εφαρμοσθεί τέτοια πολιτική, τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν θέλουμε τείχη και φράκτες, επισήμανε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, τονίζοντας πως αυτό που επιδιώκει η κυβέρνησή του είναι να μπουν κανόνες.

Οι μετανάστες που πήγαιναν στις ΗΠΑ γνώριζαν ότι θα πάνε και θα καταγραφούν στη νήσο Έλλις, ανέφερε ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει πως οι Αυστραλοί έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα μπει παράνομο σκάφος στα ύδατα της Αυστραλίας, με στόχο να σπάσουν τα κυκλώματα των διακινητών και όχι γιατί είναι απάνθρωποι.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν έχει δείξει ακόμη επαρκή δείγματα αλληλεγγύης και αφήνουν χώρες του Βίζεγκραντ να διαχειριστούν το πρόβλημα σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Τόνισε πως αν δεν συμμετέχουν οι χώρες αυτές στην κατανομή των προσφύγων δεν θα πρέπει να απολαμβάνουν τα δικαιώματα της Σένγκεν. Υπογράμμισε, τέλος, πως θα θέσει το θεμα στη Σύνοδο Κορυφής.

Μακριά από εμάς οποιαδήποτε λογική ρατσισμού και ξενοφοβίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, απαντώντας στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού» σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη. Υπογράμμισε πως είναι υπέρ της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, προσθέτοντας: Μακάρι τα παιδιά όσων μείνουν να αριστεύσουν, αφού πάνε σχολείο και να σηκώσουν την ελληνική σημαία στην παρέλαση.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μικροί μαθητές, μεγάλα μαθήματα οδικής ασφάλειας

Η ενημερωτική πρωτοβουλία του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης ανέδειξε τη σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής από την προσχολική ηλικία
Μικροί μαθητές, μεγάλα μαθήματα οδικής ασφάλειας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Η ταχύτητα παραμένει ο μεγάλος κίνδυνος στους δρόμους των νησιών

758 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα τον Μάιο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας
Η ταχύτητα παραμένει ο μεγάλος κίνδυνος στους δρόμους των νησιών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Θέλουμε σωματεία αγώνα και όχι διαχείρισης»

Οι υποψήφιες της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Λέσβου Αλεξάνδρα Λύκου και Εύη Μπουτούλη ασκούν κριτική στις κυρίαρχες παρατάξεις και καλούν τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν ένα πιο διεκδικητικό συνδικαλιστικό μοντέλο για τον ΣΕΠΕ Λέσβου
«Θέλουμε σωματεία αγώνα και όχι διαχείρισης»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι φωτογραφίες που διέσωσαν τη μνήμη της Φώκαιας

112 χρόνια μετά τον διωγμό των Ελλήνων της Φώκαιας οι άγνωστες φωτογραφίες που αποτύπωσαν τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και οι προσπάθειες ανάδειξής τους από τον Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών
Οι φωτογραφίες που διέσωσαν τη μνήμη της Φώκαιας
ΥΓΕΙΑ

«Οι γιατροί των νησιών χρειάζονται στήριξη και όχι υποσχέσεις»

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέντζας παρουσιάζει τον απολογισμό της θητείας του, υπερασπίζεται το έργο της διοίκησης και θέτει στο επίκεντρο τις ελλείψεις προσωπικού
«Οι γιατροί των νησιών χρειάζονται στήριξη και όχι υποσχέσεις»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στις κάλπες οι δάσκαλοι της Λέσβου με 114 υποψηφίους σε πέντε παρατάξεις

Την Τρίτη 16 Ιουνίου οι εκλογές του ΣΕΠΕ Λέσβου για νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αντιπροσώπους στη ΔΟΕ και Ελεγκτική Επιτροπή
Στις κάλπες οι δάσκαλοι της Λέσβου με 114 υποψηφίους σε πέντε παρατάξεις
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλλήψεις για κοκαΐνη, κάνναβη και όπλα στη Μυτιλήνη

Τρεις υποθέσεις ναρκωτικών μέσα σε μία ημέρα απασχόλησαν τις αστυνομικές αρχές της Λέσβου. Κατασχέθηκαν κοκαΐνη, κάνναβη, ζυγαριά ακριβείας και 10 μαχαίρια
Συλλήψεις για κοκαΐνη, κάνναβη και όπλα στη Μυτιλήνη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Με επίκεντρο τον εκπαιδευτικό και το παιδί κατεβαίνει στις κάλπες η Συλλογική

Η παράταξη τονίζει την ανάγκη για έναν ανοιχτό, δημοκρατικό και διεκδικητικό σύλλογο που θα δίνει χώρο στη φωνή των εκπαιδευτικών -Αναλυτικά όλα τα ονόματα των υποψηφίων στις εκλογές του ΣΕΠΕ Λέσβου
Με επίκεντρο τον εκπαιδευτικό και το παιδί κατεβαίνει στις κάλπες η Συλλογική
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αναβιώνει ο Κλήδονας στην Αγιάσο

Φωτιές, σατιρικοί στίχοι και λαϊκό γλέντι στο Καμπούδι
Αναβιώνει ο Κλήδονας στην Αγιάσο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αιμοδοσία και μουσική ενώνουν δυνάμεις στη Μυτιλήνη

Με αφορμή την επέτειό του, ο Σύλλογος Αιμοδοτών Μυτιλήνης καλεί τους πολίτες να δώσουν αίμα και να συμμετάσχουν στην κλήρωση για τη συναυλία της Έλενας Παπαρίζου
Αιμοδοσία και μουσική ενώνουν δυνάμεις στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μια υπογραφή που χτίζει γέφυρες στο Αιγαίο

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και φορείς συμμετείχαν στην τελετή αδελφοποίησης του 9ου Δημοτικού Μυτιλήνης με σχολείο του Αϊβαλιού, στέλνοντας μήνυμα επικοινωνίας και συνεργασίας
Μια υπογραφή που χτίζει γέφυρες στο Αιγαίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πώς θα επιβιώσουν τα ελληνικά νησιά

Ημερίδα της ΕΛΛΕΤ, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Πώς θα επιβιώσουν τα ελληνικά νησιά