× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χωρίς οχηματαγωγό πλοίο η Λέσβος τον Αύγουστο;

Η «ελεύθερη» δρομολόγηση των πλοίων τύπου Ro - Ro τινάζει στον αέρα την οικονομική ζωή των νησιών

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 21/7/2022

Χωρίς οχηματαγωγό πλοίο η Λέσβος τον Αύγουστο;

Η πραγματοποίηση ενός δρομολογίου από την Θεσσαλονίκη προς Λήμνο και  Μυτιλήνη από το «Πελαγίτης» της Αειναύτης Ν.Ε. την Τρίτη 19 Ιουλίου εκτώνωσε για λίγο τα προβλήματα μεταφοράς ζωοτροφών και εμπορευμάτων από την Βόρειο Ελλάδα προς την Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει πολύ έντονο και δεν αφορά μόνο τις ζωοτροφές όπως δήλωσε στο «Ν» πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ Παναγιώτης Κατσαβέλλης την Δευτέρα. Με τρόμο αντιμετωπίζουν, τα όσα θα συμβούν τον Αύγουστο, όσοι προμηθεύονται ζωοτροφές, πρώτες ύλες και εμπορεύματα από την Βόρειο Ελλάδα καθώς η έλλειψη πλοίων για την μεταφορά των φορτηγών αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονη.

Τον Αύγουστο και μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μεταφορά Ι.Χ. αυτοκινήτων, φορτηγών και κάθε άλλης μορφής οχημάτων σε όλες τις ακτοπλοϊκές γραμμές του Αιγαίου. Συνεπώς η ζήτηση οχηματαγωγών πλοίων στο Βόρειο Αιγαίο για την κάλυψη των μεταφορικών αναγκών, κάθε μορφής οχημάτων, αναμένεται να γίνει πολύ πιο έντονη. Ως χθες Τετάρτη 20 Ιουλίου, στις ιστοσελίδες των εταιρειών δεν υπήρχε ανακοινωμένο πρόγραμμα δρομολογίων τόσο για το «Πελαγίτης» όσο και για το «Τάλως», για τον Αύγουστο.

 Χωρίς πρόγραμμα δρομολογίων
 
Το «Πελαγίτης» πλέον δεν εκτελεί κάποια συγκεκριμένα δρομολόγια. Στην ιστοσελίδα της πλοιοκτήτριας εταιρείας δεν υπάρχει ανακοινωμένο πρόγραμμα από τις 20 Ιουνίου 2022. Προφανώς η εταιρεία δρομολογεί το πλοίο εκεί όπου βρίσκει ικανοποιητικό μεταφορικό έργο και κέρδη.Το πλοίο έκανε δύο δρομολόγια κατά την διάρκεια του Ιουλίου από Μυτιληνή προς Λήμνο - Θεσσαλονίκη και επιστροφή. Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει αυτή την στιγμή πως το πλοίο θα κάνει αντίστοιχα δρομολόγια και τον Αύγουστο.

Το «Τάλως» της Creta Gargo Lines έχει ανακοινωμένο πρόγραμμα δρομολογίων μέχρι και το τέλος του Ιουλίου. Το πλοίο την Δευτέρα 25 Ιουλίου πρόκειται να ξεκινήσει από τον Πειραιά για Μεστά Χίου, Μυτιλήνη, Λήμνο και επιστροφή. Στην Μυτιλήνη θα φθάσει το ξημερώματα της Τρίτης 26 του μήνα προερχόμενο από Πειραιά. Επίσης κατά την επιστροφή του από την Λήμνο θα φθάσει στην Μυτιλήνη στις 2.00 το πρωί της Τετάρτης. Αυτό είναι το τελευταίο ανακοινωμένο δρομολόγιο του πλοίο. Μετά από αυτό κανείς δεν γνωρίζει πότε και αν θα εκτελέσει δρομολόγιο με προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς αναφέρουν πως οι δρομολογήσεις των οχηματαγωγών πλοίων είναι ελεύθερες. Κι αυτό σημαίνει πως οι πλοιοκτήτριες εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να τηρούν ένα πρόγραμμα δρομολογίων. Γι’ αυτό και στέλνουν τα πλοία τους στα δρομολόγια που τους δίνουν μεγαλύτερα κέρδη.

Μόνο που έτσι κινδυνεύουν με κατάρρευση πολλοί παραγωγικοί κλάδοι των νησιών (κτηνοτροφία, μεταποίηση, μεταφορές, κατασκευές κλπ.), καθώς δεν μπορούν να κάνουν προγραμματισμό των εργασιών τους.

 

 

 


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Συνάντηση Βέρρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 11 Μαΐου στο Αϊβαλί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης με την «Παρέα»

Περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον 19ο αιώνα -Γράφει η ΠΑΡΕΑ*
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έναρξη εγγραφών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στις 31 Μαΐου λήγει η περίοδος έγγραφων αναφέρει ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεχίζονται οι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ το Σάββατο

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την παρέμβαση Κόκκαλη, συνεχίζεται το μπλόκο στο λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Ο γραμματέας του κόμματος «Κόσμος» έκανε αυτοψία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς

Από την Στρατιωτική Διοίκηση της Λέσβου στο στρατόπεδο της Παγανής
ΧΩΡΙΑ

Λένε «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού

Ανακοίνωση της «Κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο», της «Πρωτοβουλίας Ερεσού», και του Συλλόγου «Ο Θεόφραστός»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ