× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κινδύνευσε 12χρονος μεταμοσχευμένος πρόσφυγας στη Μόρια γιατί δεν είχε ΑΜΚΑ

Σώθηκε χάρη στην ανθρωπιά της Διοικήτριας και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Βοστανείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/9/2019

Κινδύνευσε 12χρονος μεταμοσχευμένος πρόσφυγας στη Μόρια γιατί δεν είχε ΑΜΚΑ

Χάρη στην ανθρωπιά και τα γρήγορα αντανακλαστικά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, το μικρό παιδί που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του και βρέθηκε στο νησί με το πρόσφατο μεταναστευτικό κύμα, κατόρθωσε να λάβει τα απαραίτητα φάρμακα και να μην κινδυνεύσει τελικά με απόρριψη μοσχεύματος.

Το περιστατικό, που φέρνει στο φως το iatropedia.gr, αναδεικνύει προβλήματα που δεν είχαν διαφανεί μέχρι σήμερα, μετά την πρόσφατη εγκύκλιο που απαγορεύει σε αλλοδαπούς να λαμβάνουν δωρεάν φάρμακα από το κράτος, εάν δεν έχουν ΑΜΚΑ. '

Ετσι, ο 12χρονος από το Πακιστάν που έφτασε στο νοσοκομείο "με μια σακούλα φάρμακα για την πάθησή του”, όπως αναφέρει η διοικήτρια, δεν μπορούσε να λάβει φαρμακευτική αγωγή από τους γιατρούς, παρά μόνο εάν έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο, ως έκτακτο περιστατικό.

H Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης κα. Άννα Ζερβού, περιγράφει τα όσα έγιναν:

“Το παιδί είναι νεφροπαθής, είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του κι ήρθε στο νοσοκομείο με ένα σακούλι φάρμακα. Το φαρμακείο μας δεν είχε τα εξειδικευμένα φάρμακα που απαιτούνταν, αλλά και το παιδί δεν είχε ΑΜΚΑ και κανονικά δεν επιτρεπόταν να του χορηγήσουμε. Ο ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο τελικά επικοινώνησα, μας έδινε το φάρμακο δανεικό, το πληρώσαμε και αναγκαστήκαμε να κάνουμε εισαγωγή στο παιδί για να λύσουμε με νόμιμο τρόπο το θέμα. Το ποσό το επιβαρύνθηκε τελικά το νοσοκομείο”.

Η εισαγωγή του 12χρονου στην παιδιατρική κλινική -αν και ήταν λύση ανάγκης- εγκυμονούσε τον σοβαρό κίνδυνο να μεταδοθεί λοίμωξη στο παιδί, κάτι που θα έθετε σε δοκιμασία τόσο το μόσχευμα, όσο και την ίδια του τη ζωή, λέει η κα. Ζερβού:

“Δεν μπορώ να κάνω εισαγωγή το παιδί στο παιδιατρικό για να λύσω το θέμα, γιατί έχει ήδη επιβαρυμένη υγεία. Γιατί στο παιδιατρικό υπάρχουν λοιμώξεις, τα παιδιά έχουνε γαστρεντερίτιδες και ιώσεις. Ένα παιδί που έχει κάνει μεταμόσχευση, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο και δεν μπορεί να παραμείνει μέσα σε ένα παιδιατρικό. Αυτό ήταν λύση ανάγκης για να πάρει τα φάρμακα”.

Αφού χορηγήθηκε στο παιδί η θεραπεία, στη συνέχει ζητήθηκε άρση του γεωγραφικού περιορισμού και του χορηγήθηκε ειδική άδεια (η οποία δίνεται σε ευάλωτους πληθυσμούς), ώστε να ταξιδέψει στην Αθήνα. Αντιμετωπίστηκε στο ειδικό τμήμα του νοσοκομείου Παίδων και επέτρεψε στο Hot Spot (KYT) της Μόριας.

ΑΜΚΑ

Δεκάδες μετανάστες δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους
Το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και οι γιατροί προβληματίζονται, με ποιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιαίτερα επιβαρυμένους -από άποψη υγείας- πρόσφυγες ασθενείς.

Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, κυρίως, υπάρχουν αρκετοί νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και επειδή δεν έχουν ΑΜΚΑ, δεν μπορούν να αγοράσουν το απαραίτητο για τη νόσο τους φάρμακο, της ερυθροποιητίνης.

Όπως υποστηρίζει, μιλώντας στο iatropedia.gr η κα. Ιωάννα Κατσάρα, νεφρολόγος και διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, οι γιατροί δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα για τους αιμοκαθαιρόμενους πρόσφυγες:

“Παλαιότερα, όταν μπορούσε να εκδοθεί ΑΜΚΑ τους γράφαμε συνταγή στους ανθρώπους. Τώρα που δεν μπορεί να εκδοθεί, ό,τι συνταγή τους γράφουμε είναι χωρίς βοήθεια στη συμμετοχή τους και πρέπει να το αγοράσουν. Τα φάρμακα των νεφροπαθών είναι αρκετά ακριβά, οπότε είναι δύσκολο να τα προμηθευτούν. Έχουμε δώσει μια προσωρινή λύση, κάποια φάρμακα νοσοκομειακά, επειδή γίνεται εισιτήριο για την αιμοκάθαρση να μπορούν να πάρουν τουλάχιστον το φάρμακο τους εκείνης της ημέρας. Αυτό είναι πολύ σημαντική βοήθεια γι'αυτούς τους αρρώστους και είναι προς τιμήν του νοσοκομείου που έδωσε αυτή τη λύση, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα συνεχιστεί έτσι. Εκτός νοσοκομείου, πάντως, δεν μπορούν να αγοράσουν αυτά τα φάρμακα που τους είναι απαραίτητα”.

Δεν αγοράζουν αντιβίωση και ξανακάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο
Το πρόβλημα επεκτείνεται σε όλες τις ασθένειες, ακόμη και στις λοιμώξεις. Όταν οι πρόσφυγες παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την αγωγή τους, καθώς δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε μία απλή αντιβίωση, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η υγεία τους και να κάνουν πάλι εισαγωγή στο νοσοκομείο, επιβαρύνοντας παράλληλα και το ελληνικό δημόσιο με μεγαλύτερα έξοδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λέσβου, κ. Αλέξανδρο Ζάμπρα:

“Υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς που δεν ξέρουμε τι απογίνονται όταν φεύγουν από το νοσοκομείο. Δηλαδή, τους γράφουμε μία αντιβίωση, την οποία ξέρουμε ότι δεν μπορούν να την αγοράσουν. Έχουν τύχει περιστατικά που ξανάρχονται για νοσηλεία και τους λες “γιατί δεν πήρες το φάρμακο βρε παιδί μου;” Και σου λένε: “Μα πως θα τα πάρω; Δεν έχω λεφτά”

Αυτά τα περιστατικά είναι συχνά στους παθολόγους. Αν κάποιος πονάει απλώς και δεν μπορεί να αγοράσει ένα παυσίπονο, απλώς θα πονάει δεν θα πάθει κάτι. Αλλά οι παθολόγοι που αντιμετωπίζουν λοιμώξεις, έχουν πρόβλημα. Διώχνουν τους ασθενείς για να συνεχίσουν εκτός την θεραπεία τους και ξανακάνουν εισαγωγή και παίρνουν ενδοφλέβια αντιβίωση”.


Αυτή τη στιγμή στη Μόρια βρίσκονται περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες από το Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ και Ιράν και από άλλες χώρες. 'Εως ότου αναλάβουν υπηρεσία οι 145 επαγγελματίες υγείας, (ιατροί, νοσηλευτές, μαίες, ψυχολόγοι, επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί, διερμηνείς, διασώστες) που προσλήφθηκαν πρόσφατα για όλο το Ανατολικό Αιγαίο, μέσω του προγράμματος PHILOS II, στη Μόρια αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν καν γιατροί.

Με την νέα όξυνση του μεταναστευτικού προβλήματος και με την πλημμελή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που -απ' ότι αποδεικνύεται- παρέχεται πλέον στους πρόσφυγες και μετανάστες, που δεν έχουν επίσημα έγγραφα και εξαιρούνται από το δικαίωμα χορήγησης ΑΜΚΑ, διαφαίνεται πλέον σοβαρός κίνδυνος να “σκάσει” υγειονομική βόμβα.

Η Διοικήτρια κα. Άννα Ζερβού, τονίζει ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι:

“Δεν ξέρω ποιος αποφάσισε να μην χορηγείται ΑΜΚΑ και να μην έχουν φαρμακευτική περίθαλψη οι πρόσφυγες. Παλαιότερα, τους έδιναν ένα νούμερο που είχε ισχύ ΑΜΚΑ, αλλά τώρα δεν το δίνουν σ' αυτούς που βγαίνουν με τις βάρκες. Και έχουν βγει πάρα πολλοί. Ο καθένας μας μπορεί να το φανταστεί αυτό: Είναι ένας επιβαρυμένος πληθυσμός, που ζει σε camp, μπήκαν μέσα στα νερά, ταξίδεψαν, ταλαιπωρήθηκαν, μπορεί να έχουν ασθένειες, είναι λογικό. Δεν γίνεται να μην έχουν παροχές και φάρμακα. Πρέπει να έχουν σωστή περίθαλψη, γιατί υπάρχει κίνδυνος υγειονομικής βόμβας”.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη γυναίκας με ναρκωτικά

Στο σπίτι της βρέθηκαν 20 γραμμάρια μεθαμφεταμίνη και 2 γραμμάρια ηρωίνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Μην πετάς τα ρούχα των παιδιών, αντάλλαξε τα»!

Παιδικό, χαριστικό, ανταλλακτικό παζάρι τη Δευτέρα στα Τσαμάκια
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Έξαλλοι οι γονείς για τα ταπεράκια στους παιδικούς

Δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Δ. Βαρβαγιάννης η σχολική χρονιά να τελειώσει χωρίς σίτιση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στις φυλακές Δομοκού οδηγείται ο Γ. Λαγός

Έφτασε στην Ελλάδα και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το μεσημέρι του Σαββάτου ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αριστεία διάκρισης σε 9 μαθητές του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης

Στο πλαίσιο του 1ου Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Μέσα στο καλοκαίρι θ’ αναδειχτούν θέσεις του υπαίθριου μουσείου!

Εφ’ όλης της ύλης για τις ανασκαφές, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μιλά ο Νίκος Ζούρος
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

2 κρούσματα σήμερα στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

66 άτομα θετικά στον κορονοϊό μαζί με τις στενές επαφές τους, διαμένουν στο χώρο της καραντίνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χιλιόμετρα αγάπης για το ποδήλατο και τους επιζώντες του καρκίνου

Με τη στήριξη του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κάτω από 10.000 οι αιτούντες άσυλο στα νησιά

«Απόδειξη πραγματικής μείωσης των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες» λέει ο Ν. Μηταράκης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντικός καθαρισμός στα Βατερά την Κυριακή 23 Μαΐου

Σε ξενοδοχεία της περιοχής θα φιλοξενηθούν οι συντελεστές της ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συλλαλητήριο ενάντια στη «Βάστρια»

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για τις 20 Μαΐου