× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Για ποιο λόγο τα ΜΜΕ συγκαλύπτουν τους δεσμούς του Τούρκου προέδρου με τον ISIS»

Κάλλιο αργά παρά ποτέ για τη New York Post

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 24/9/2019

«Για ποιο λόγο τα ΜΜΕ συγκαλύπτουν τους δεσμούς του Τούρκου προέδρου με τον ISIS»
' χρόνος ανάγνωσης

Χρειάστηκε να περάσει μια δεκαετία για να αναρωτηθεί η εφημερίδα «New York Post» για ποιο λόγο τα ΜΜΕ συγκαλύπτουν τους δεσμούς του Τούρκου προέδρου με τον ISIS και μετέπειτα αυτόκλητο Χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, ιδίως, όταν η ίδια εφημερίδα τονίζει το πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων της άμεσης, προσωπικής και θεσμικής υποστήριξης του Ερντογάν προς το ISIS και γενικότερα στις τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Και ρωτά ξανά γιατί τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το μέλος του ΝΑΤΟ που στηρίζει, στην ουσία, την τρομοκρατία μέσω της υπηρεσίας πληροφοριών του, την ΜΙΤ, που βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως γράφει η «New York Post» από το 2012, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, ΜΙΤ, υπό την καθοδήγηση του Ερντογάν, παρέχει πόρους και υλική βοήθεια στο ISIS, ενώ οι Τούρκοι τελωνειακοί υπάλληλοι κάνουν, από τότε, τα στραβά μάτια για τους τζιχαντιστές του ISIS που διασχίζουν τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία είχαν τουρκικές σφραγίδες εξόδου στα διαβατήρια τους και άλλοι κατείχαν την άμεση βοήθεια που είχαν λάβει από τις τουρκικές αρχές σε χρήμα και οπλισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης την μαρτυρία ενός πρόσφατα συλληφθέντα μαχητή του ISIS, ο οποίος δήλωσε στους Κούρδους ότι «η τουρκική αντικατασκοπεία ξέρει τα πάντα».

Είναι ενδιαφέρον, ακόμα, το γεγονός ότι ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Joe Biden), ήδη από το 2014, σε μια ομιλία του στο Χάρβαρντ, χαρακτήρισε τους «συμμάχους μας» και τους «μεγάλους φίλους μας» – μεταξύ των οποίων την Τουρκία, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία – ότι ήταν πίσω από την άνοδο του ISIS και μολονότι δεν κατονόμασε τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ εργάστηκαν στο παρασκήνιο με αυτές τις ίδιες χώρες κατά του Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

«Η Τουρκία παραδέχθηκε ότι είχε αφήσει πολλούς ξένους μαχητές να διασχίσουν τα σύνορά της στη Συρία» εξήγησε ο Μπάιντεν την εποχή εκείνη και «δεν μπορούσαμε να τους πείσουμε να σταματήσουν να τους εξοπλίζουν» ομολόγησε αφού παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς τον ρόλο των ΗΠΑ στην άνοδο του ISIS ώστε να ανατραπεί ο Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Οι εκπληκτικές παραδοχές του Μπάιντεν το 2014, οι τηλεοπτικές λήψεις των οποίων ήταν εύκολα διαθέσιμες, ουσιαστικά «θάφτηκαν» από τα mainstream media. Ολόκληρο το επίμαχο βίντεο δεν έφτασε σε κανένα μεγάλο δίκτυο και είναι ακόμα άγνωστο στο ευρύτερο αμερικανικό κοινό και τον κόσμο ολόκληρο.

Δύο χρόνια μετά, το 2016, το Wikileaks δημοσίευσε ένα αρχείο 58.000 ηλεκτρονικών μηνυμάτων που τεκμηρίωνε τη συμμετοχή του γαμπρού του Ερντογάν και υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας, Berat Albayrak, στη μαύρη αγορά του λαθραίου και κλεμμένου από τον ISIS πετρελαίου, από τη Συρία και το Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και πιο πρόσφατα, πολλοί τρομοκράτες του ISIS απλώς άλλαξαν στολή και εντάχθηκαν στις ομάδες «ανταρτών» που υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία, όπως σημειώνει και η Post, για να συμμετάσχουν στην «εθνοκάθαρση» των Κούρδων της Συρίας.

Και παρόλα αυτά, η Τουρκία του Ερντογάν εξακολουθεί να είναι βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά με τις μυστικές της υπηρεσίες που υποστηρίζουν τον ISIS και τα αμερικανικά στρατεύματα εξακολουθούν να λειτουργούν εντός της επικράτειάς της με τα αεροπλάνα των ΗΠΑ και της Συμμαχίας να βρίσκονται ακόμη στην αεροπορική βάση του Incirlik.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επανεκκίνηση για το νηπιαγωγείο του Αγίου Ευστρατίου

Μετά από τριετή αναστολή επαναλειτουργεί με δύο νέες μαθήτριες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Ειρήνη Πετράκη στο τιμόνι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Η μέχρι σήμερα αναπληρώτρια προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας αναλαμβάνει τη θέση με τριετή θητεία
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος διοικητής στην ΑΣΔΕΝ ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Βακεντής

Αποχωρεί ο Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σχολεία χωρίς δασκάλους και ειδικότητες στην έναρξη της χρονιάς

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου καταγγέλλει ελλείψεις άνω των 20 εκπαιδευτικών, κλειστά τμήματα ένταξης και ανυπαρξία βασικών ειδικοτήτων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

224 νέα διαμερίσματα σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Σάμο

Το οικιστικό πρόγραμμα του ΥΠΕΘΑ μετατρέπει στρατόπεδα σε σπίτια για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και γιατρών/εκπαιδευτικών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ στη Λήμνο

Πολιτικές παρεμβάσεις, τιμητικές αναφορές και καλλιτεχνικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους
ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες παιδιά εκτός ΚΔΑΠ λόγω περικοπών στα voucher

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιωτικών ΚΔΑΠ (ΠΑΣΙΚ) περισσότερα από 11.500 παιδιά πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών μένουν εκτός των ΚΔΑΠ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην παιδική χορωδία του Δήμου Λήμνου

Οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025 και αφορούν παιδιά από 6 ως 18 ετών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι νέα έργα για την Παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη εντάσσονται στο Πρόγραμμα 2021-2027 έργα άνω των 15,8 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές σε Σάμο, Χίο και Ικαρία
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ