× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένα βράδυ στα Ταμπακαριά με τον Τούρκο μεγιστάνα Ραχμί Κοτς

Το οδοιπορικό στη Λέσβο ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Οι αγορές του, το προσκύνημα του στην Παναγιά της Αγιάσου, η συνάντηση του με το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/7/2022

Ένα βράδυ στα Ταμπακαριά με τον Τούρκο μεγιστάνα Ραχμί Κοτς
' χρόνος ανάγνωσης

«Απόβαση» στη Μυτιλήνη έκανε η πλουσιότερη οικογένεια της Τουρκίας, που ελέγχει έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους, όχι μόνο στη γείτονα χώρα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο 92χρονος Ραχμί Κοτς με την 96χρονη αδελφή του Σεμαχάτ Κοτς Αρσέλ ήρθαν στη Μυτιλήνη πέρασαν λίγες μέρες πάντα στο σκάφος τους αλλά και στο σπίτι τους στο Πέραμα της Γέρας. Ένα παλιό ελαιοτριβείο που αγόρασαν, ανακαίνισαν και μετέτρεψαν σε πραγματικό στολίδι για την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χθες το βράδυ, ο Ραχμί Κότς, η αδελφή του και συνεργάτες τους όπως το συνηθίζουν χρόνια τώρα που έρχονται στη Μυτιλήνη έφαγαν στην αυλή του σπιτιού του στενού τους φίλου και γνωστού παλαιοπώλη Δημήτρη Δεμερτζή στα Ταμπακαριά της Μυτιλήνης. Εκεί και ο γνωστός δικηγόρος της Μυτιλήνης Χάρης Πέτσικος με τη σύντροφο του.

Με καλή διάθεση, «πέρασα πολύ όμορφα στη Μυτιλήνη» είπε στο «Ν» ο κ. Κοτς, έπαιξε με το Δημήτρη γιο του παλαιοπώλη φίλου του, συζήτησε επί ώρα με τους παρευρισκόμενους και αργά τα νύχτα επέστρεψε στο σκάφος του στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να αναχωρήσει σήμερα Πέμπτη το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι κατά την παρουσία του στη Μυτιλήνη, ο Ραχμί Κοτς με την αδελφή του επισκέφθηκαν την Αγιάσο και τα αξιοθέατα της μεταξύ των οποίων και το Μουσείο του «Αναγνωστηρίου», ενώ προσκύνησαν – κυριολεκτικά – στο ναό της Παναγίας. Δεν παρέλειψαν να αγοράσουν και ντόπια κεραμικά αλλά και ξύλινα αντικείμενα.

Χθες επισκέφθηκαν επίσης το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης Δημοσθένη Χατζηγιάννη στο παλιό Δημαρχείο της πόλης.

Ο πανίσχυρος οικονομικά τουρκικός πολυεθνικός κολοσσός Koc Group -που στα τουρκικά σημαίνει κριάρι- με περισσότερες από 100 θυγατρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε 14 διαφορετικούς κλάδους, συμμετέχει και στη Μυτιλήνη στη διαχείριση του λιμένα Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ράχμι Κοτς, μοναχογιός του Βεχμπί Κοτς, που ίδρυσε την επιχειρηματική αυτή δυναστεία, θεωρείται σήμερα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με κύκλο εργασιών δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ένας παρά την ηλικία του επιχειρηματίας διεθνούς κύρους.

Στενός φίλος της Ρωμέϊκής Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης και προσωπικά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο πολιτικά «κοσμικός και κοσμοπολίτης» Ράχμι Κοτς υπήρξε ενεργός υπέρμαχος της Ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Ως Πρόεδρος προ ετών του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής συνεργασίας, αφιέρωσε αρκετό χρόνο επιδιώκοντας να αναθερμάνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη μέθοδο της οικονομικής συνεργασίας. Ενδεικτικό της προσπάθειας που κατέβαλε στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής συνεργασίας, είναι ότι οι οικονομικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο κρατών έφθασαν τα 900 εκατ. δολάρια από 300 εκατ. δολάρια που ήταν πριν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα στα 92 του χρόνια ο Ράχμι Κοτς συμμετέχει ακόμα στα διοικητικά συμβούλια ορισμένων από τις πλέον σημαντικές εταιρείες στον κόσμο, γεγονός που τον καθιστά έναν πολύ ισχυρό οικονομικό παράγοντα σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Rolls Royce, της JP Morgan, αλλά και της κρατικής τράπεζας του Κουβέιτ, ενώ είναι μέλος και της οργανωτικής επιτροπής της Λέσχης Bilderberg.

Κατέχει θέση επίτιμου προέδρου στον όμιλο, ενώ τα ηνία της αυτοκρατορίας έχουν αναλάβει δυο από τους τρεις γιούς του, οι οποίοι σπούδασαν σε μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ο πρώτος τη τάξει στο τιμόνι της τουρκικής δυναστείας, ο 52χρονος Μουσταφά Κοτς με προσωπική περιουσία περί το 1,5 δισεκατομμύρια δολλάρια, ο μεγαλύτερος γιος του Ραχμί, που αποφοίτησε το 1984 από το αμερικανικό πανεπιστήμιο του George Washington πέθανε ξαφνικά πριν έξη χρόνια, γεγονός που στοίχισε απερίγραπτα λένε στον Τούρκο μεγιστάνα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 20 Απριλίου η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για Αθανασίου και Χατζηβασιλείου

Στο μικροσκόπιο της Βουλής η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Στις 20 Απριλίου η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για Αθανασίου και Χατζηβασιλείου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε τροχιά υλοποίησης το Πάρκο Αναψυχής στην Αγία Κυριακή

Αυτοψία Χριστόφα στο εργοτάξιο -Προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες
Σε τροχιά υλοποίησης το Πάρκο Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αυξήσεις φωτιά στο πασχαλινό τραπέζι

Άνοδος ως 68% στις μέσες τιμές στην αγορά της Μυτιλήνης το 2026 σε σχέση με το 2025.
Αυξήσεις φωτιά στο πασχαλινό τραπέζι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πιέσεις για στήριξη των κτηνοτρόφων από τη «Νέα Δυναμική»

Προειδοποιήσεις για κατάρρευση του κλάδου
Πιέσεις για στήριξη των κτηνοτρόφων από τη «Νέα Δυναμική»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το έργο που άργησε 20 και πλέον χρόνια!

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης ξεκαθαρίζειγια την Κουμιδιά ότι πρόκειται για πλήρως αδειοδοτημένο έργο που δίνει τέλος σε χρόνια προβλήματα και απαντά στις αντιδράσεις
Το έργο που άργησε 20 και πλέον χρόνια!
ΧΩΡΙΑ

Το πρόγραμμα εορτασμού του Ταξιάρχη Μανταμάδου

Ακολουθίες, δεήσεις και λιτανεία συνθέτουν το εορταστικό τριήμερο στο ιερό προσκύνημα -Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιερού Προσκυνήματος Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου
Το πρόγραμμα εορτασμού του Ταξιάρχη Μανταμάδου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έκτακτη ανακοίνωση Δήμου Μυτιλήνης για τα ογκώδη απορρίμματα

Βλάβη στο μηχάνημα περισυλλογής αναστέλλει προσωρινά την αποκομιδή μεγάλων ποσοτήτων κλαδιών
Έκτακτη ανακοίνωση Δήμου Μυτιλήνης για τα ογκώδη απορρίμματα
ΧΩΡΙΑ

Υπογράφεται το μεγάλο έργο Καλλονής – Πέτρας

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχωρά σε μια στρατηγική επένδυση για υποδομές και τουρισμό
Υπογράφεται το μεγάλο έργο Καλλονής – Πέτρας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ποιοι εκβιάζουν και εκφοβίζουν τους επιχείρηματίες εστίασης;

Ο Σύλλογος Εστίασης Μυτιλήνης «ΑΣΠΙΔΑ» καταγγέλλει στοχοποίηση και κάνει λόγο για μικροπολιτικά παιχνίδια εις βάρος του κλάδου
Ποιοι εκβιάζουν και εκφοβίζουν τους επιχείρηματίες εστίασης;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Πιπίνη για τη Λέσβο με αίτημα ενίσχυσης της οικονομίας

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού φέρνει το θέμα των επιπτώσεων από τον αφθώση πυρετό στο Μέγαρο Μαξίμου και προαναγγέλλει συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτη Σχοινά για στήριξη της τοπικής οικονομίας
Παρέμβαση Πιπίνη για τη Λέσβο με αίτημα ενίσχυσης της οικονομίας
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βαλτωμένη η επιβατική κίνηση του λιμάνι της Μυτιλήνης

Στα ίδια επίπεδα με το 2013 οι αφίξεις, την ώρα που η Λήμνος εκτοξεύεται χάρη σε μικρότερες αποστάσεις και καλύτερη ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση
Βαλτωμένη η επιβατική κίνηση του λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η άλλη άποψη για το πλακόστρωτο στην Κουμιδιά

Επαγγελματίας της περιοχής εκφράζει προβληματισμό για την καθυστέρηση του έργου με την εμπλοκή την τελευταία στιγμή λόγω αιτήματος αναπαλαίωσης καθώς οι αρχικές πέτρες έχουν αφαιρεθεί τα προηγούμενα χρόνια
Η άλλη άποψη για το πλακόστρωτο στην Κουμιδιά