× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βουνό οι ζημιές της Συνεταιριστικής Τράπεζας το 2004

Στα 1,97 εκατ. ευρώ ανέβαζε τις επισφαλείς απαιτήσεις ο ορκωτός ελεγκτής που εξέτασε τον ισολογισμό

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 16/7/2022

Βουνό οι ζημιές της Συνεταιριστικής Τράπεζας το 2004

Ήταν 13 Απριλίου του 2005 όταν δημοσιεύθηκε ο Ισολογισμός της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου για το 2004. Εκείνη την εποχή η Τράπεζα συνήθιζε κάθε χρόνο να κάνει μια μικρή έκδοση που συνόδευε την δημοσίευση του ισολογισμού στην έκδοση περιλαμβάνονταν στοιχεία για την οικονομική και κοινωνική συμβολή της Τράπεζας στην οικονομική ανάπτυξη της Λέσβου και του νομού ευρύτερα μιας και κάλυπτε και την Λήμνο.

 

Στην κατάσταση των αποτελεσμάτων χρήσεως του 2004 καταγράφονταν προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων ύψους 1.070.000 ευρώ. Λίγο πιο κάτω στο πιστοποιητικό ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή Ιωάννη Π. Μανδρίδη διαβάζουμε την τρίτη σημείωση: «Παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα κατά την παρούσα χρήση εξάντλησε το δικαίωμα που της παρέχετε από το φορολογικό νόμο για την διενέργεια της σχετική πρόβλεψης, κατά την εκτίμηση μας η σχηματισμένη κατά την 31 - 12 - 2004 πρόβλεψη για επισφαλείς απαιτήσεις υπολείπεται της απαιτούμενης κατά ποσό της τάξης των 900.000 ευρώ». Δηλαδή οι πραγματικές ζημιές από απαιτήσεις που δεν μπορούσαν να εισπραχθούν ανέρχονταν στα 1,97 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, όπως έδειξαν οι ισολογισμοί των επόμενων ετών. Οι επισφαλείς απαιτήσεις ήταν πολύ περισσότερες και κάθε χρόνο η Τράπεζα προχωρούσε στην πραγματοποίηση μεγάλων προβλέψεων προκειμένου να απορροφήσει τις ζημιές που είχαν δημιουργηθεί στην περίοδο 2003 - 2005.

 

Τα καθαρά κέρδη προ φόρου της Συνεταιριστικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο Ισολογισμό, ήταν 302.655 ευρώ. Όμως σύμφωνα με την αναφορά του ορκωτού ελεγκτή, στην πραγματικότητα η χρήση του 2004 έπρεπε να εμφανίζει ζημίες ύψους 600.000 ευρώ.

 

Στην γενική συνέλευση που έγινε την άνοιξη του 2005 αποφασίσθηκε η διανομή μερίσματος, παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν. Το μέρισμα που δόθηκε ανέρχονταν στο συνολικό ποσό των 180.000 ευρώ.

 

Το κατατεθειμένο συνεταιριστικό κεφάλαιο το 2004 είχε διαμορφωθεί στα 4,928 εκατ. ευρώ. Οι επισφαλείς απαιτήσεις των 1,970 εκατ. ευρώ του 2004, αντιστοιχούσαν στο 40% του κατατεθειμένου συνεταιριστικού κεφαλαίου. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε μέσα σε μόνο μια χρονιά καταστροφικής διαχείρισης των κεφαλαίων της Τράπεζας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Τετάρτης ως τις 5 το πρωί της Πέμπτης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι γιατροί του ΕΣΥ στη Λέσβο την Πρωτομαγιά

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου καλεί σε συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

212 συμμετοχές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής

Δείτε εδώ τα ονόματα των διακριθέντων μαθητών
ΥΓΕΙΑ

Καταγγέλλουν τον Γεωργιάδη οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Αντί συνάντηση με τον υπουργό βρήκαμε μπροστά μας την Αστυνομία αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εγκατάλειψη θύματος σε τροχαίο

Η Αστυνομία της Μυτιλήνης αναζητά το δράστη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για κροτίδες στην Γέρα

Κατασχέθηκαν 144 φωτοβολίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γλυκό πορτοκάλι και λικέρ από τους μαθητές της Λουτρόπολης Θερμής

Και φέτος τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών τους έφτιαξαν γλυκό κουταλιού και λικέρ από τα πορτοκάλια της αυλής του δημοτικού σχολείου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου