× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καινούργια βιβλία από Λέσβιους συγγραφείς

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 9/7/2022

Καινούργια βιβλία από Λέσβιους συγγραφείς
' χρόνος ανάγνωσης

Άλλο ένα υπέροχο παραμύθι της Λιλής Λαμπρέλλη, σε εικονογράφηση της Κέλλυς Ματαθία- Κόβο, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη. Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ Η ΑΛΕΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΟΚΚΙΝΗ!

Η ωρίμανση, η ενδυνάμωση, η δικαίωση, μετά από δοκιμασίες μέσα στην κοινωνία, ιδιαίτερα μετά από εκφοβισμό, μπορούν από το να σε ενδυναμώσουν τελικά ως και να σου αλλάξουν χρώμα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μικρές αλεπουδίτσες είναι γκρίζες. Γίνονται κοκκινωπές όταν μεγαλώσουν. Η ηρωίδα αλεπού έγινε κόκκινη τη μέρα της μεγάλης χλεύης, τότε που γέλασαν όλοι μαζί της – ακόμα και η Αγέλαστη Μοίρα των παραμυθιών. Όμως όταν γελάσει μαζί σου η Αγέλαστη Μοίρα, οι τρεις Μοίρες –η ζωή η ίδια– σε ξαναμοιραίνουν. Παίρνεις θέση κι όλα μπαίνουνε στη θέση τους. Εσύ προχωράς και μεγαλώνεις, ενώ όσοι σε πλήγωσαν μένουν πίσω μικροί. (Από το οπισθόφυλλο).


Η πρώτη συγγραφική προσπάθεια για παιδιά, της Ανθούλας Βαμβουρέλλη-Σουπιάδου, με ένα επίκαιρο θέμα, είναι στην διάθεση του αναγνωστικού κοινού. Χαίρομαι πολύ όταν μαθαίνω για φίλες και γνωστές μου και τις συγγραφικές τους δράσεις μοιράζομαι μαζί σας! Η Ανθούλα Βαμβουρέλλη - Σουπιάδου, στο βιβλίο της, Πάνω και Κάτω Κορονοπούλα, εξιστορεί με τρόπο παραμυθένιο που τα έχει όλα, (κορόνες, Βασιλιά, γιατρούς, βοηθούς, ταξίδια ως την Κίνα), με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία του κορονοϊού! Στο τέλος όλα πάνε καλά! Όπως συμβαίνει στα παραμύθια, ζούνε αυτοί καλά και απαλλαγμένοι από τον ιό, και εμείς καλύτερα! Να ένας τρόπος να μάθουν τα παιδιά, για το θέμα αυτό, χωρίς να μελαγχολούν!
Ακολουθεί η περιγραφή από το οπισθόφυλλο του. Το βιβλίο αντλεί πηγή έμπνευσης από τη σύγχρονη πραγματικότητα, δηλαδή την εποχή του Covid 19 και επιδιώκει με αριστοτεχνικό τρόπο να παρουσιάσει στους μικρούς μας φίλους την καθημερινότητα των κατοίκων ενός μακρινού Βασιλείου, η οποία όπως όλοι μαζί θα διαπιστώσουμε δε διαφέρει τελικά και πολύ από τη δική μας.
Για να δούμε λοιπόν, πώς είναι η ζωή των παιδιών πριν και μετά την εμφάνιση του μολυσματικού ιού στην Πάνω και Κάτω Κορονοπούλα;
Θα καταφέρει ο καλόκαρδος βασιλιάς της μαζί με τον πολυμήχανο και αγαπημένο του βοηθό, κύριο Υπασπιστή να σώσουν το Βασίλειό τους και να δουν το χαμόγελο ξανά στα τρομοκρατημένα πρόσωπα των κατοίκων τους;
Η μαγεία του παραμυθιού είναι και πάλι εδώ, έτοιμη να λύσει κάθε μυστήριο δίνοντας μια γερή ανάσα αισιοδοξίας τόσο σε μικρούς, όσο και σε μεγάλους.

Ζώντας στην Αττάλεια, Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης. Στα τέλη του Ιουνίου 1914, και ενώ οι σφαγές Ελλήνων και Αρμενίων μαίνονται στη Φώκαια της Οθωμανικής Τουρκίας, ο Αντώνης και η Μαργιόλα, εγκατεστημένοι πριν χρόνια στην Αττάλεια, γενέτειρα του Αντώνη, εγκαταλείπουν εσπευσμένα την πόλη, μαζί με όλα τους τα υπάρχοντα και τη θαλερή εμπορική επιχείρηση που λειτουργούσε από τα χρόνια του Δημητρού εφέντη, πατέρα του Αντώνη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Βιογραφικό
O Ξενοφών Ευστρατίου Μαυραγάνης γεννήθηκε στο Πλωμάρι Λέσβου το 1940, όπου έμαθε γράμματα. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάσθηκε ως δικηγόρος και δημοσιογράφος. Μέλος του Δ.Σ. της Φοιτητικής Ένωσης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής «Πέτρος Βάληνδας», συμπρόεδρος με το Νίκο Κωνταντόπουλο, της επιτροπής του Καταστατικού Χάρτη της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας. Διευθυντής του περιοδικού της Αριστεράς στην Θεσσαλονίκη «Σπουδαστικός Κόσμος». Δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη». Εργάσθηκε επίσης στις εφημερίδες «Το Βήμα», «Ακρόπολις», «Απογευματινή», «Αυγή» «Καθημερινή» έκδοση Θεσσαλονίκης. Διευθυντής Ραδιοφωνίας Βορείου Ελλάδος το 1989-90. Πρόεδρος του δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ. Συγγραφέας επτά βιβλίων με διηγήματα και νουβέλες, με πρόσφατο ΕΦΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΝΥΧΤΕΣ, η εφταετία της δικτατορίας, εκδόσεις ΝΗΣΙΔΕΣ. Μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Έχει βραβευθεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜΘ. Αρθρογράφος για πολλά χρόνια των ημερήσιων λεσβιακών εφημερίδων ΕΜΠΡΟΣ, ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ και του διαδικτυακού ιστότοπου ΣΤΟ ΝΗΣΙ, μέχρι σήμερα. Δικηγόρος φοιτητών κυρίως, που διώκονταν από την χούντα και νομικός εκπρόσωπος βασανισθέντων από τη χούντα. Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμαριάς 1979-1992. Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο Πλωμάρι, όπου από το 2007 μέχρι τον Ιούλιο του 2019, υπήρξε πρόεδρος του πολιτιστικού σωματείου ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ και την Θεσσαλονίκη.

*H Aθανασία Δαφιώτη είναι δημοσιογράφος-θεατρολόγος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην παιδική χορωδία του Δήμου Λήμνου

Οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025 και αφορούν παιδιά από 6 ως 18 ετών
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Animato ανοίγει τη νέα σεζόν με τραγούδι και δημιουργικότητα

Το πρώτο ραντεβού το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου στα Ψαρά

Συναυλία και συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης και πολιτισμού
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση Κεραμικής «art is…» στο Πολιτιστικό Κέντρο Μυτιλήνης

Δημιουργίες μαθητών μικρών και μεγάλων, από 10 έως 13 Σεπτεμβρίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Τμήματα πολιτισμού από τον Σύλλογο Πελοποννησίων Λέσβου

Οι εγγραφές ξεκινούν τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου. Δείτε ποια τμήματα θα λειτουργήσουν
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πρεμιέρα στη Μυτιλήνη για το ντοκιμαντέρ «Διωγμένοι για την Ειρήνη»

Προβλήθηκε στο πλαίσια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ειρήνης και Φιλίας. Παρών ο σκηνοθέτης Osman Okkan
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Καλλιτεχνικό ταξίδι στο Τσαρσί Χαμάμ

Ζωγραφική, κεραμικά, αγιογραφία και ελεύθερες κατασκευές στον ιστορικό χώρο της Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ArtLab – Ο κόσμος της τέχνης σε περιμένει!

Οι εγγραφές στα νέα τμήματα ξεκίνησαν- Τα μαθήματα ξεκινούν το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2025
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μαθήματα φωνητικής στον ΦΟΜ από την σοπράνο Ιωάννα Καρβελά

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Τρίτη απόγευμα, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις δυνατότητες της φωνής τους
ΘΕΑΤΡΟ

16 έως 27 Οκτωβρίου η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Φέτος η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Σάμο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ