× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Σημαντικές οι επιπτώσεις στον τουρισμό της Λέσβου»

Το «κανόνι» της Thomas Cook φέρνει αναταράξεις και στο νησί μας τονίζει η Ένωση Τουριστικών - Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/9/2019

«Σημαντικές οι επιπτώσεις στον τουρισμό της Λέσβου»

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, η είδηση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων δεν είναι άλλη από το «κανόνι» της Thomas Cook, του αρχαιότερου ταξιδιωτικού πράκτορα στον κόσμο, που έφερνε τουρίστες και στη Λέσβο. Μάλιστα νωρίς το πρωί, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών και Ναυτικών Πρακτόρων φιλοξενήθηκε Στο Νησί 99FM και την εκπομπή «99 Και Σήμερα» του Βαγγέλη Παπαντώνη, μιλώντας για τις πρώτες επιπτώσεις, αφού στη Λέσβο είναι εγκλωβισμένοι περίπου 200 τουρίστες, κυρίως Άγγλοι και Ολλανδοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στην άσχημη αυτή εξέλιξη, ο κ. Χατζηκυριάκος επεσήμανε ότι δυστυχώς υπάρχουν οφειλές προς ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά λεωφορεία, και άλλους επαγγελματίες του τουρισμού στο νησί μας, αφού πάγια τακτική της Thomas Cook ήταν να πληρώνει ανά δύο μήνες τις υποχρεώσεις της. Σε ότι αφορά την επιστροφή των τουριστών στις πατρίδες τους, ο κ. Χατζηκυριάκος τόνισε ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους φορείς για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Όπως αναφέρθηκε, συνολικά εκτιμάται ότι οι τουρίστες που επισκέφθηκαν φέτος το νησί της Λέσβου με την Thomas Cook υπολογίζονται ως και 10.000, αριθμός που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αναπληρωθεί στο άμεσο μέλλον, όπως άλλωστε συνέβη και φέτος μετά την περσινή πτώχευση της Germania. Γεγονός που καθιστά πολύ σημαντική τη συλλογική και οργανωμένη δράση, ώστε να μην υποστεί καθίζηση ο τουρισμός του νησιού μας τα επόμενα χρόνια.

Λίγο αργότερα, η Ένωση Τουριστικών - Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ένωση Τουριστικών - Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου σας ενημερώνει ότι σήμερα το πρωί η διοίκηση της Thomas Cook ανακοίνωσε τη χρεοκοπία της. Θεωρείται η αρχαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία στον κόσμο, ιδρύθηκε από τον Άγγλο επιχειρηματία Thomas Cook το 1841, όταν διοργάνωσε την πρώτη εκδρομή με τρένο στις 5 Ιουλίου από το Leicester στο Loughborough.

Η χρεοκοπία αυτή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο ελληνικό όσο και στο λεσβιακό τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια έφερνε πάνω από 3.000.000 τουρίστες στην Ελλάδα. Αυτό θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις λεσβιακές τουριστικές επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με την Thomas Cook, διότι πλέον τίθεται θέμα πώς θα πληρωθούν τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία, καθώς ο όμιλος δεν πλήρωνε παραδοσιακά άμεσα, οπότε αυτή τη στιγμή κάθε ξενοδόχος και τουριστικός πράκτορας έχει οφειλόμενα τουλάχιστον 2 μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαια από την πρώτη στιγμή η μέριμνα μας είναι η διαδικασία επιστροφής των εγκλωβισμένων τουριστών. Δημιουργείται ένα τεράστιο κενό με τις πτήσεις από προορισμούς που έφερνε η Thomas Cook στη Λέσβο.

Πρέπει να έχουμε όλοι υπόψιν μας ότι από εδώ και πέρα αλλάζει όλο το τουριστικό σκηνικό στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Θα υπάρξουν ανακατατάξεις σε όλη την τουριστική αγορά, υπάρχουν φόβοι ότι σε κάποιους προορισμούς ίσως να μην καλυφτεί το κενό της Thomas Cook. Πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι μέσα σε όλα τα προβλήματα που έχουμε στον λεσβιακό τουρισμό προστίθεται και αυτό της Thomas Cook, οι τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού μας χρειάζονται άμεση στήριξη διότι αν δεν αντιδράσουμε άμεσα, από το 2020 και μετά ίσως να έχουμε κραδασμούς στον λεσβιακό τουρισμό.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ένωση Τουριστικών - Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου στις επόμενες μέρες θα ενημερώσει τους φορείς για το τί πρέπει γίνει από εδώ και πέρα.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία