× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ομοθυμία για ολοκλήρωση δασικών χαρτών και κτηματολογίου

Ο πάρεδρος του ΣτΕ Δημήτρης Πυργάκης ανέφερε: «Η σχέση δασικού και οικιστικού περιβάλλοντος υπήρχε πάντα συγκρουσιακή»

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 9/7/2022

Ομοθυμία για ολοκλήρωση δασικών χαρτών και κτηματολογίου
' χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρή ομοθυμία για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου, εκφράστηκε από εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, τον πρόεδρο του ΤΕΕ και δικαστές του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, σε ειδική εκδήλωση παρουσίασης της συλλογικής έκδοσης «Δασικοί χάρτες: Νομοθετικό πλαίσιο και πρακτική εφαρμογή», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, από την πλευρά των δικαστών του ΣτΕ, τον πρώην πρόεδρο Κ. Μενουδάκο, τον σύμβουλο Επικρατείας Χ. Ντουχάνη, και τον πάρεδρο του ΣτΕ Δ. Πυργάκη επισημάνθηκε, ότι μετά από πολλές δεκαετίες ακυρωτικών αποφάσεων, αλλά και καθυστερήσεων από την πλευρά της διοίκησης «είμαστε πλέον σε καλό δρόμο» για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

 Από όλες τις πλευρές τονίστηκε, ότι αποτελεί υπέρτατο σκοπό η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας, αλλά και ταυτοχρόνως για τη δημιουργία ασφάλειας δικαίου για ιδιοκτησιακά θέματα και τις επενδύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

«Η έλλειψη δασικών χαρτών έχει οδηγήσει σε ανασφάλεια δικαίου και σε άδικη εφαρμογή του νόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μενουδάκος και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι δασικοί χάρτες σύντομα θα ολοκληρωθούν, καθώς, όπως είπε, πολλά από τα ζητήματα έχουν επιλυθεί από τη νομολογία.

«Η εποχή της αθωότητας τελείωσε - Χρειάζονται έργα», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ντουχάνης. «Η περυσινή εμπειρία έδειξε ότι δεν αρκεί το δασολόγιο», είπε και επεσήμανε την ανάγκη «να πάμε στην ουσιαστική προστασία αυτού που έχουμε καταγεγραμμένου ως δασική έκταση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ο πάρεδρος του ΣτΕ Δημήτρης Πυργάκης ανέφερε: «Η σχέση δασικού και οικιστικού περιβάλλοντος υπήρχε πάντα συγκρουσιακή». Επισήμανε δε, ότι: «Η στάση της πολιτείας δεν ήταν πάντα συνεπής, καθώς κινούνταν στη σφαίρα του απόλυτου ιδεαλισμού ή τη σφαίρα του απόλυτου ρεαλισμού», όπως είπε, χαρακτηρίζοντας τον ρόλο του Δικαστή ως «εξισορροπιστικό» στη σύνταξη των δασικών χαρτών.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επιμελητής της έκδοσης, δικηγόρος, Κωνσταντίνος Καρατσώλης, στην παρέμβασή του τόνισε ότι οι ενστάσεις των ιδιοκτητών για τους δασικούς χάρτες αφορούν μόνο το 5% των εκτάσεων, ωστόσο «είναι το δύσκολο θέμα για το οποίο θα «ματώσουμε» για να επιλυθεί σωστά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι: «Όλα δείχνουν ότι είμαστε στην τελική ευθεία» για τις αναμορφώσεις των δασικών χαρτών και την κύρωσή τους, προκειμένου να αποκτήσουμε ως χώρα δασολόγιο και κτηματολόγιο. Ενώ, μιλώντας για την συλλογική έκδοση ανέφερε, ότι στόχος ήταν το συγκεκριμένο βιβλίο «να διακατέχεται από το πνεύμα της αισιοδοξίας και του οράματος. Πρέπει όλοι μας να μεταγγίσουμε τα θετικά των δασικών των για την προστασία του δάσους και του περιβάλλοντος», είπε.

 

Επιπλέον, ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, τόνισε ότι από το υπουργείο έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες σύμφωνα με τις Συνταγματικές επιταγές για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου. Ενώ, στην ίδια κατεύθυνση ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευθύμης Μπακογιάννης επεσήμανε την ανάγκη αποφυγής κακών πρακτικών του παρελθόντος, με αποτελεσματική επίλυση των ζητημάτων.

 

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός: «Είναι προτιμότερο να έχουμε ολοκληρωμένους τους δασικούς χάρτες ακόμα και αν υπάρχουν κάποια λάθη σε αυτούς, τα οποία θα διορθωθούν στη συνέχεια, παρά να διαιωνίζεται αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα», επισημαίνοντας την ανάγκη προώθησης πρακτικών λύσεων προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος. 

 Όσον αφορά το περιεχόμενο του Συλλογικού Έργου, όπως υπογραμμίστηκε, επιδίωξή του είναι, μέσω της κωδικοποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας περί Δασικών Χαρτών, να αποτελέσει ένα απαραίτητο βοηθητικό εργαλείο για την ελληνική Πολιτεία, τη Διοίκηση και τον επιστημονικό κόσμο, συνεισφέροντας θετικά στην ολοκλήρωση και κύρωση των δασικών χαρτών και στην ανάδειξη της ανάγκης προστασίας του σπουδαίου δασικού της πλούτου.

 

Μεταξύ των θεμάτων που αναδεικνύονται μέσω του βιβλίου είναι το ιστορικό και νομοθετικό πλαίσιο, η ανάρτηση δασικών χαρτών και σχετικές συνέπειες, η διαδικασία εξέτασης αντιρρήσεων, η περιβαλλοντική αδειοδότηση, οι δασικοί χάρτες και εμπράγματα δικαιώματα, και οι κτηματολογικές εγγραφές.

 

Την παρουσίαση του βιβλίου, καθώς και τη συζήτηση συντόνισε ο έγκριτος δημοσιογράφος, Αργύρης Δεμερτζής, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «πλήρες ολοκληρωμένο, απλό και εύληπτο συγγραφικό αποτέλεσμα», επισημαίνοντας, ότι «πρόκειται για ένα χρήσιμο και δημιουργικό εργαλείο με οριζόντια και σε βάθος παρουσίαση των συγκεκριμένων θεμάτων».

 

Συγγραφείς της Συλλογικής Έκδοσης «Δασικοί Χάρτες: Νομοθετικό Πλαίσιο και Πρακτική Εφαρμογή» είναι οι:

Κωνσταντίνος Καρατσώλης, δικηγόρος, Ελευθερία Βολάκη, δικηγόρος, Ευάγγλεος Γκουντούφας προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης Δασών ΥΠΕΝ, Κωνσταντίνος Δημοπουλος, Προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης περιβαλλοντικής πολιτικής ΥΠΕΝ, Ευαγγελία Κολοβέντζου, δικηγόρος, Ρένα Κουκούτση, δικηγόρος, Αθηνά Μιχαλακέα, δικηγόρος, Χρήστος Ντουχάνης, Σύμβουλος Επικρατείας, Γεώργιος Πούλιος, δικηγόρος, Δημήτριος Πυργάκης, Παρεδρος ΣτΕ, Ιφιγένεια Τσακαλογιάννη, Δικηγόρος, Μανώλης Χατζηδάκης, δικηγόρος, Ιωάννα Χατζοπούλου, δικηγόρος.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θερμή Κυριακή με επικίνδυνα μελτέμια στη Λέσβο

Προβλέπεται ζεστός καιρός με ισχυρούς ανέμους που θα φτάνουν ανοιχτά στα πελάγη και τα 8 μποφόρ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ξεχωριστές εμπειρίες και περιηγήσεις στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

Το Σάββατο 9 Αυγούστου έγιναν σημαντικές περιηγήσεις στο Πάρκο Μπαλή Αλώνια και στο πάρκο του Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Nερό: Τώρα τρέχουμε ;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η γενοκτονία στη Γάζα, κυνική όψη του καπιταλισμού»

Ανακοίνωση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Αιγαίο για την συμμετοχή της στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Παλαιστίνη που θα γίνει το Σάββατο 10 Αυγούστου στις 7.30 το βράδυ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Ελευθερίου Βενιζέλου ξανά στην κυκλοφορία

Το έργο–στοίχημα της ΔΕΥΑΛ κερδήθηκε έξι μέρες νωρίτερα!
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θυελλώδεις άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο

Παρά τους ισχυρούς βοριάδες, δεν εκδόθηκε απαγορευτικό απόπλου – Σταδιακή αποκατάσταση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων μετά τις χθεσινές ακυρώσεις.
ΧΩΡΙΑ

Νέο πρόσωπο για το λιμάνι του Πλωμαρίου

Μετά από χρόνια αδράνειας, το λιμάνι και η Μαρίνα Πλωμαρίου αποκτούν ξανά πλήρως λειτουργικές παροχές ρεύματος και νερού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δε τα κατάφερε το δελφίνι στον Γαβάθα

Όλο το ιστορικό της τετραήμερης επιχείρησης του «ΑΡΙΩΝ» και δεκάδων εθελοντών για τη σωτηρία δελφινιού στη Γαβαθά
ΧΩΡΙΑ

Σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος στην Ευρειακή, εξαιτίας του έντονου κυματισμού

Το νερό της θάλασσας βγαίνει στο οδόστρωμα και κυριολεκτικά σκεπάζει τους οδηγούς που κινούνται στον κεντρικό δρόμο
ΥΓΕΙΑ

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, μπροστά για την οδική ασφάλεια

Σημαντική δράση πρόληψης την Τρίτη στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Υπόμνημα στον Υπουργό παρέδωσαν Πατερέλλης και Πιτσιλαδής για τη Νότια Παράκαμψη

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Χρίστου Δήμα στη Λέσβο. Η Πρωτοβουλία πολιτών για την υλοποίηση του έργου ζητά την οριστικοποίηση της μελέτης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη συγκέντρωση για την Παλαιστίνη και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Αυγούστου, στις 7:30 το απόγευμα στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στη Μυτιλήνη