× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ψηφιακή κάρτα εργασίας... και αυθαιρεσίας

«Δόθηκαν οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν στις 5:00π.μ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6:00π.μ για να μην φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/7/2022

Ψηφιακή κάρτα εργασίας... και αυθαιρεσίας

Κατέρρευσε από τη πρώτη στιγμή το επικοινωνιακό σόου του πρωθυπουργού με την επίσημη πρώτη της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών αφού αναφέρει πως «το αφήγημα της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν άντεξε ούτε λίγες ώρες» καταρρίπτει την επίπλαστη εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα ωμής αυθαιρεσίας.
Περιχαρής ο Κ. Μητσοτάκης και με αφήγημα κοινωνικής δικαιοσύνης όμως, τα στοιχεία των Εμποροϋπαλλήλων είναι αμείλικτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός, βρέθηκε σε υποκαταστήματα αλυσίδας σούπερ μάρκετ και τράπεζας όπου από την 1η Ιουλίου τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

«Είναι μία σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους να μπορούμε να γνωρίζουμε, ως κράτος, πόσο χρόνο ακριβώς δουλεύουν έτσι ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση που είχε με υπαλλήλους του σούπερ μάρκετ, στο κέντρο της Αθήνας, σημειώνοντας πως πλέον υπάρχει αυτόματη διασύνδεση με το ΠΣ Εργάνη.

Κάλαφος για την κυβέρνηση τα παραδείγματα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγες ώρες αργότερα, το αφήγημα Μητσοτάκη, κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών να καταγγέλλει την εργασιακή αρένα των s/m. και να μεταφέρει περιστατικά που απέχουν μίλια από τις κυβερνητικές εξαγγελίες. «Δόθηκαν οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν στις 5:00π.μ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6:00π.μ για να μην φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης. Προϊστάμενοι ταμείων, ζητούσαν από τις ταμίες να “χτυπήσουν” την κάρτα τους ακριβώς στις 21:00 ενώ ακόμη ήταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες. Υπενθύμιση σε ωρομίσθιους που δουλεύουν 8ωρο να μην ξεχάσουν να “χτυπήσουν” την κάρτα τους στο 4ωρο, σε υπάλληλους ηλεκτρονικών παραγγελιών να “χτυπάνε” την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι και να συνεχίζουν μετά, οδηγοί να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος και καλέσματα για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη ” χτυπήσουν ” κάρτα».

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για το τι έγινε την πρώτη μέρα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις αλυσίδες των s/m «και σίγουρα δεν θα αποτελέσουν είδηση σε κανένα διαδικτυακό μέσο, εφημερίδα ή κανάλι» αναφέρει ο Σύλλογος σημειώνοντας πως τα συγκεκριμένα παραδείγματα «αποτελούν άλλη μια απόδειξη ότι δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα από αυτούς, τωρινούς και προηγούμενους που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτή τη μαυρίλα, σε αυτή την ασυδοσία».

Στην πρώτη φάση εφαρμογής η ψηφιακή κάρτα εργασίας καλύπτει περίπου 121.000 εργαζόμενους, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή της σε όλους τους κλάδους της οικονομίας σε βάθος 12μήνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι βέβαιο, καθώς αυτό το πρόγραμμα και αυτό το εργαλείο θα επεκταθεί σε υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, ότι θα δώσει μία πολύ μεγάλη ασφάλεια στον εργαζόμενο να γνωρίζει ότι πραγματικά θα αμείβεται για τις ώρες τις οποίες έχει δουλέψει. Διότι, δυστυχώς, φαινόμενα καταστρατήγησης υπάρχουν ακόμα αρκετά. Και πια με αυτό το εργαλείο, οποιοσδήποτε επιθεωρητής εργασίας θα μπορεί να γνωρίζει αμέσως πόσο χρόνο πραγματικά έχει δουλέψει ο εργαζόμενος και αν πρέπει να βρίσκεται στην εργασία του τη στιγμή που τον ελέγχει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα από τον ΣΕΑ που αντεπιτίθεται σε αυτούς που «κατάργησαν το 8ωρο, νομοθέτησαν την 10ωρη εργασία, το διακεκομμένο ωράριο, τις απλήρωτες υπερωρίες, απογείωσαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επέκτειναν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εκτός του εμπορίου, υποβάθμισαν και απαξίωσαν την επιθεώρηση εργασίας».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε υποκατάστημα τράπεζας, όπου είχε την ευκαιρία να δει σε πραγματικό χρόνο τον εναλλακτικό τρόπο διασύνδεσης με τα συστήματα της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο ΠΣ Εργάνη, καθώς η δήλωση της έναρξης του ωραρίου γίνεται με ένα κλικ από τον υπολογιστή κάθε εργαζόμενου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ ανά την Ελλάδα, καλύπτοντας σε πρώτη φάση 121.000 εργαζόμενους, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή της σε όλους τους κλάδους σε βάθος 12μήνου.

Η κάρτα περιλαμβάνεται στην εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα myErgani app. Επίσης διατίθεται στις επιχειρήσεις η εφαρμογή CardScanner app, η οποία «διαβάζει» την Ψηφιακή Κάρτα του εργαζόμενου κατά την είσοδο και την αποχώρηση από την εργασία και διαβιβάζει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες στο ΠΣ Εργάνη.

Με το myΕrgani οι εργαζόµενοι έχουν άµεση και εύκολη πρόσβαση στα στοιχεία Προγραµµατισµένου Χρόνου Εργασίας, Αδειών, Υπερωριών και Κάρτας Εργασίας, από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή τους. Για τους εργοδότες τα στοιχεία αυτά είναι άµεσα διαθέσιµα σε ψηφιακή µορφή ηµερολογίου (Ηµερολόγιο Πραγµατικής Απασχόλησης) µε δυνατότητες σύνθετης αναζήτησης.

ΚΚΕ: Εργασιακή ζούγκλα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε το ΚΚΕ. «Τα προπαγανδιστικά παιχνίδια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, με την περιβόητη «ψηφιακή κάρτα», δεν κράτησαν ούτε 24 ώρες και πάνω από όλα δεν μπορούν να κρύψουν την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς» αναφέρει μεταξύ άλλων το κόμμα του Περισσού.

Το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:

«Η σταθερή δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς δεν διασφαλίζεται από κυβερνητικούς «σωτήρες», αλλά μέσα από την καθολική οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους και στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βγήκε το Νήσος Ρόδος μπήκε το Πρέβελης

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελπιδοφόρα ανθοφορία στους ελαιώνες της Λέσβου

Ποιές είναι οι αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες μετά την καρπόδεση που πρέπει να γίνουν στους ελαιώνες. Συνέντευξη του γεωπόνου Βασίλη Γάλλου στο ρ/σ του «Ν» 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos

Θα αναχωρήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Μαΐου από τη Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΑΔΑ

Επιδόματα άνω των 75 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

Δείτε τις πληρωμές που θα γίνουν από 13 έως τις 17 Μαΐου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.300 τουρίστες από Ελλάδα και Κύπρο έκαναν διακοπές στη Λέσβο το Πάσχα

Με μεγάλες πληρότητες ήρθαν και έφυγαν τα πλοία την Μεγάλη εβδομάδα και το Πάσχα στο νησί. Τα θερινά δρομολόγια ξεκινούν 4 Ιουνίου χωρίς όμως προγραμματισμό ακόμη για το ταχύπλοο από Θεσσαλονίκη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εξισωτική αποζημίωση: Μεγάλος κίνδυνος προστίμων

Οι κυρώσεις εφαρμόζονται ανά καλλιεργητική ομάδα
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Υπό κατάρρευση το σύστημα καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων

Πλήρη αποτυχία της πολιτικής της Ν.Δ. στον αγροτικό χώρο βλέπει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καυστική απάντηση Αυγενάκη σε Ανδρουλάκη

Πολιτική κόντρα για την ευρώ-επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι αγρότες θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε πανικό η ηγεσία υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τουριστική εξωστρέφεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εμφανίσθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όπου μίλησε για τις δράσεις προβολής και τα μεγάλα πολιτιστικά φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρασί: Μείωση παραγωγής, κατανάλωσης και εξαγωγών

Παρά την μεγάλη μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ε.Ε. συνεχίζεται η εφαρμογή της απόσταξης κρίσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ