× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ως και δύο χρόνια μπορεί να κρατήσει η διαδημοτική!»

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, Σταύρος Ψαρρόπουλος, κράτησε... μικρό καλάθι ως προς την άμεση δημιουργία ανεξάρτητων νομικών προσώπων στους δύο διασπασμένους δήμους

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 18/9/2019

«Ως και δύο χρόνια μπορεί να κρατήσει η διαδημοτική!»

Στο στούντιο του «Ν», ζωντανά στους 99FM, βρέθηκε το πρωί ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου Σταύρος Ψαρρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «99 και σήμερα» για τα αυτοδιοικητικά, αλλά και τα αθλητικά δρώμενα της Λέσβου, βγάζοντας αρκετές ειδήσεις.

Ο κ. Ψαρρόπουλος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο ως ένα «από τα βασικότερα εργαλεία, για να μπορέσει ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης να βοηθήσει και τον πολιτισμό, αλλά και τον αθλητισμό, όπως φυσικά και τον τουρισμό με διάφορες δράσεις», ωστόσο επεσήμανε ότι «εκείνοι που θα αναλάβουν την ευθύνη της διαχείρισης και διοίκησης του, θα πρέπει να δώσουν βαρύτητα σε όλα τα αντικείμενα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν συνεργασίες με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να γίνει ουσιαστικό έργο και να μη σπαταλούνται απλώς χρήματα».

Αναφερόμενος στην πρόταση που του έγινε από τον τότε Δήμαρχο Λέσβου για την ανάληψη της προεδρίας του Οργανισμού, ο κ. Ψαρρόπουλος τη χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως τιμητική», ευχαριστώντας προσωπικά τον κ. Γαληνό. Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, στάθηκε στην πρότερη συνεργασία τους στη Νομαρχία, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στη δημιουργία του Νομαρχιακού Αθλητικού Οργανισμού Λέσβου. Παραδέχθηκε πάντως ότι αλλιώς περίμενε να εξελιχθούν τα πράγματα σε αυτή τη θητεία του στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν πέτυχα όσα ήθελα», στηλιτεύοντας παράλληλα «τη μη στελέχωση του νομικού προσώπου από υπαλληλικό προσωπικό, το οποίο αποτελεί αναγκαιότητα ώστε να λειτουργήσει ουσιαστικά, προς όφελος όλων των δημοτών».

Δεδομένου ότι η διάσπαση του Δήμου Λέσβου, σε Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, θα επιφέρει αλλαγές και στο υπάρχον νομικό πρόσωπο, ο κ. Ψαρρόπουλος τόνισε ότι «η διαδημοτική συνεργασία, που θα ακολουθηθεί το πρώτο διάστημα, είναι πιθανό να τραβήξει αρκετά κι αυτό γιατί οι δύο δήμαρχοι έχουν ουσιαστικά δεμένα χέρια», εκφράζοντας αφενός την πεποίθηση πως «ο κ. Κύτελης και ο κ. Βέρρος θα πρέπει να έχουν καθημερινή επαφή, ώστε να λειτουργήσουν αυτόνομα το συντομότερο», αφετέρου τους φόβους του πως «το διαδημοτικό αυτό σχήμα μπορεί να κρατήσει ως και δύο χρόνια», κάτι που ο ίδιος εύχεται και ελπίζει «να μη συμβεί και να με διαψεύσουν οι ίδιοι οι δήμαρχοι με τα πεπραγμένα τους».

Ερωτώμενος για το αν θα είναι καλύτερα τα πράγματα προσεχώς με δύο νομικά πρόσωπα στο νησί, ο κ. Ψαρρόπουλος ήταν συγκαταβατικός, λέγοντας πως «καλά κάνουν οι δύο δήμοι και σχεδιάζουν ανεξάρτητη λειτουργία, γιατί άλλες είναι οι ανάγκες στη Μυτιλήνη και άλλες στη Δυτική Λέσβο, επομένως θα το φέρουν πιο γρήγορα στα μέτρα τους». Δεν παρέλειψε όμως να αναφέρει πως «επειδή στο νησί έχουμε τις όποιες αντιπαλότητές μας, μεταξύ μας, στο μεσοδιάστημα και μέχρι να συμβεί αυτό, εκτιμώ ότι πολλές θα είναι οι φορές που θα βρεθεί το νομικό πρόσωπο σε αδιέξοδο, δεχόμενο σωρηδόν αιτήματα και από τους δύο δήμους, γιατί και να θέλει κάποιος να τα ικανοποιήσει, ενδεχομένως να μην τα καταφέρει και κάποιος να αδικηθεί».

Τέλος, απάντησε με σιγουριά ότι δεν θα έπρεπε το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο να καταπιάνεται με τρεις διαφορετικούς τομείς, αφού πολιτισμός, αθλητισμός και τουρισμός έχουν τη δική τους σπουδαιότητα και είναι αδύνατο να διεκπεραιωθεί αποτελεσματικά ο όγκος των δραστηριοτήτων, ειδικά όταν ο οργανισμός δεν στελεχώνεται από ικανό αριθμό υπαλλήλων. «Είμαι κάθετος», τόνισε, «ο αθλητισμός πρέπει να διαχωριστεί, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού, στην οποία και θα έπρεπε να εκχωρηθούν οι αντίστοιχες αρμοδιότητες. Εκτός αν δημιουργηθεί ένας Οργανισμός, που θα έχει 20 υπαλλήλους, με ξεχωριστή διοικητική και οικονομική υπηρεσία, ώστε να είναι πραγματικά αυτόνομος». Πρόταση που την κατέθεσε και στον αέρα του «Ν», καλώντας τους δύο δημάρχους να το σκεφτούν πολύ σοβαρά.

Ο κ. Ψαρρόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στα έργα που δημιουργήθηκαν, είτε έχουν δρομολογηθεί, είτε βρίσκονται σε διαδικασία εκπόνησης μελετών χωρίς να έχουν μπει ακόμα σε φάση υλοποίησης, μίλησε για την ανάγκη κατασκευής τουλάχιστον δύο Κλειστών Γυμναστηρίων, πέραν του Κολυμβητηρίου, για το οποίο εξέφρασε αισιοδοξία ότι η δημοτική αρχή Κύτελη θα «τρέξει» τις απαραίτητες διαδικασίες, από το σημείο που τις έφτασε με πολύ κόπο η προηγούμενη δημοτική αρχή Γαληνού, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως πρέπει επιτέλους η τεχνική υπηρεσία των δύο Δήμων σε Μυτιλήνη και Δυτική Λέσβο να προχωρήσει τη γραφειοκρατία, ώστε να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα της αντικατάστασης των ταρτάν σε «Ταρλά» και «Κ. Κεντέρης».

Τέλος, η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από το καλοκαιρινό σίριαλ για την (μη) άνοδο του Αιολικού, επισημαίνοντας πως με τόσο στενά χρονικά περιθώρια, από τη στιγμή που η πολιτεία δεν πίεζε προς μια τέτοια κατεύθυνση, ήταν πρακτικά αδύνατο για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να αποφασίσει λίγο πριν τη σέντρα αύξηση των ομάδων στη Football League, ώστε να ανέβει ως 15ος και ο Αιολικός. Τόνισε άλλωστε πως, νομικά, τα επιχειρήματα της ομάδας της Μυτιλήνης είχαν αποδυναμωθεί βάσει των διατάξεων της προκήρυξης του περσινού πρωταθλήματος και ως εκ τούτου ήταν αδύνατον να δικαιωθεί στην προσφυγή που κατέθεσε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το βάρος σε παραλίες και αγροτική οδοποιία

Με τα ουσιαστικά καθημερινά προβλήματα της Δυτικής Λέσβου ασχολείται η δημοτική αρχή Βέρρου
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πρεμιέρα διαβουλεύσεων με τον κανονισμό άρδευσης στη Δυτική Λέσβο

Είναι η πρώτη δράση μέσω της νέας διαδικτυακής πύλης, www.mwlesvos.gr, στην ενότητα «Συμμετέχω και ακούγομαι»
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Αιτήσεις για αιγιαλό και παραλία ως τις 15 Ιουλίου

Σχεδόν 1,5 μήνα έχουν μπροστά τους οι ενδιαφερόμενοι για τις απευθείας αναθέσεις, αλλά και τη διαδικασία πλειοδοτικών δημοπρασιών στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Έχουμε φορτωθεί έργα και των δυο Δήμων»

Ο Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Τζιμής παραθέτει σε ανακοίνωσή του μια σειρά από έργα στη Δυτική Λέσβο, με τα οποία ασχολούνται η τεχνική και η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δημοπρατούνται οδικά έργα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Για τη συντήρηση και αποκατάσταση των Ε.Ο Ευρειακής- Περάματος και Μυτιλήνης- Λουτρών- Κουντουρουδιάς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Κάνω ό,τι μπορώ για τις καθαρίστριες»

Διευκρινίσεις ζητά ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Μυτιλήνης, Π. Ζαφειρίου, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά Γυμνάσια και Λύκεια
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ζητούν παράταση για τις δηλώσεις στο κτηματολόγιο

Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης στον υπουργό Περιβάλλοντος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Τι θα γίνει με τη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στα νηπιαγωγεία;»

Παρέμβαση της βουλεύτριας Ν. Λέσβου του ΚΚΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ικανοποίηση Βέρρου για το Σίγρι

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου επικροτεί την κυβέρνηση που λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τη διατήρηση της γραμμής, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΞΙΔΙΑ

Μπαίνει ξανά το «Διαγόρας» στη γραμμή!

Τέλος η μέρα παρά μέρα ακτοπλοϊκή σύνδεση Μυτιλήνης και Χίου με τον Πειραιά
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Ποδηλατοπορεία στην Καλλονή

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου, την Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 17:30
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ζητείται άμεση παράταση Κτηματολογίου στο Βόρειο Αιγαίο

Επιστολή του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας