× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ως και δύο χρόνια μπορεί να κρατήσει η διαδημοτική!»

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, Σταύρος Ψαρρόπουλος, κράτησε... μικρό καλάθι ως προς την άμεση δημιουργία ανεξάρτητων νομικών προσώπων στους δύο διασπασμένους δήμους

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 18/9/2019

«Ως και δύο χρόνια μπορεί να κρατήσει η διαδημοτική!»

Στο στούντιο του «Ν», ζωντανά στους 99FM, βρέθηκε το πρωί ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου Σταύρος Ψαρρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «99 και σήμερα» για τα αυτοδιοικητικά, αλλά και τα αθλητικά δρώμενα της Λέσβου, βγάζοντας αρκετές ειδήσεις.

Ο κ. Ψαρρόπουλος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο ως ένα «από τα βασικότερα εργαλεία, για να μπορέσει ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης να βοηθήσει και τον πολιτισμό, αλλά και τον αθλητισμό, όπως φυσικά και τον τουρισμό με διάφορες δράσεις», ωστόσο επεσήμανε ότι «εκείνοι που θα αναλάβουν την ευθύνη της διαχείρισης και διοίκησης του, θα πρέπει να δώσουν βαρύτητα σε όλα τα αντικείμενα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν συνεργασίες με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να γίνει ουσιαστικό έργο και να μη σπαταλούνται απλώς χρήματα».

Αναφερόμενος στην πρόταση που του έγινε από τον τότε Δήμαρχο Λέσβου για την ανάληψη της προεδρίας του Οργανισμού, ο κ. Ψαρρόπουλος τη χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως τιμητική», ευχαριστώντας προσωπικά τον κ. Γαληνό. Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, στάθηκε στην πρότερη συνεργασία τους στη Νομαρχία, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στη δημιουργία του Νομαρχιακού Αθλητικού Οργανισμού Λέσβου. Παραδέχθηκε πάντως ότι αλλιώς περίμενε να εξελιχθούν τα πράγματα σε αυτή τη θητεία του στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν πέτυχα όσα ήθελα», στηλιτεύοντας παράλληλα «τη μη στελέχωση του νομικού προσώπου από υπαλληλικό προσωπικό, το οποίο αποτελεί αναγκαιότητα ώστε να λειτουργήσει ουσιαστικά, προς όφελος όλων των δημοτών».

Δεδομένου ότι η διάσπαση του Δήμου Λέσβου, σε Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, θα επιφέρει αλλαγές και στο υπάρχον νομικό πρόσωπο, ο κ. Ψαρρόπουλος τόνισε ότι «η διαδημοτική συνεργασία, που θα ακολουθηθεί το πρώτο διάστημα, είναι πιθανό να τραβήξει αρκετά κι αυτό γιατί οι δύο δήμαρχοι έχουν ουσιαστικά δεμένα χέρια», εκφράζοντας αφενός την πεποίθηση πως «ο κ. Κύτελης και ο κ. Βέρρος θα πρέπει να έχουν καθημερινή επαφή, ώστε να λειτουργήσουν αυτόνομα το συντομότερο», αφετέρου τους φόβους του πως «το διαδημοτικό αυτό σχήμα μπορεί να κρατήσει ως και δύο χρόνια», κάτι που ο ίδιος εύχεται και ελπίζει «να μη συμβεί και να με διαψεύσουν οι ίδιοι οι δήμαρχοι με τα πεπραγμένα τους».

Ερωτώμενος για το αν θα είναι καλύτερα τα πράγματα προσεχώς με δύο νομικά πρόσωπα στο νησί, ο κ. Ψαρρόπουλος ήταν συγκαταβατικός, λέγοντας πως «καλά κάνουν οι δύο δήμοι και σχεδιάζουν ανεξάρτητη λειτουργία, γιατί άλλες είναι οι ανάγκες στη Μυτιλήνη και άλλες στη Δυτική Λέσβο, επομένως θα το φέρουν πιο γρήγορα στα μέτρα τους». Δεν παρέλειψε όμως να αναφέρει πως «επειδή στο νησί έχουμε τις όποιες αντιπαλότητές μας, μεταξύ μας, στο μεσοδιάστημα και μέχρι να συμβεί αυτό, εκτιμώ ότι πολλές θα είναι οι φορές που θα βρεθεί το νομικό πρόσωπο σε αδιέξοδο, δεχόμενο σωρηδόν αιτήματα και από τους δύο δήμους, γιατί και να θέλει κάποιος να τα ικανοποιήσει, ενδεχομένως να μην τα καταφέρει και κάποιος να αδικηθεί».

Τέλος, απάντησε με σιγουριά ότι δεν θα έπρεπε το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο να καταπιάνεται με τρεις διαφορετικούς τομείς, αφού πολιτισμός, αθλητισμός και τουρισμός έχουν τη δική τους σπουδαιότητα και είναι αδύνατο να διεκπεραιωθεί αποτελεσματικά ο όγκος των δραστηριοτήτων, ειδικά όταν ο οργανισμός δεν στελεχώνεται από ικανό αριθμό υπαλλήλων. «Είμαι κάθετος», τόνισε, «ο αθλητισμός πρέπει να διαχωριστεί, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού, στην οποία και θα έπρεπε να εκχωρηθούν οι αντίστοιχες αρμοδιότητες. Εκτός αν δημιουργηθεί ένας Οργανισμός, που θα έχει 20 υπαλλήλους, με ξεχωριστή διοικητική και οικονομική υπηρεσία, ώστε να είναι πραγματικά αυτόνομος». Πρόταση που την κατέθεσε και στον αέρα του «Ν», καλώντας τους δύο δημάρχους να το σκεφτούν πολύ σοβαρά.

Ο κ. Ψαρρόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στα έργα που δημιουργήθηκαν, είτε έχουν δρομολογηθεί, είτε βρίσκονται σε διαδικασία εκπόνησης μελετών χωρίς να έχουν μπει ακόμα σε φάση υλοποίησης, μίλησε για την ανάγκη κατασκευής τουλάχιστον δύο Κλειστών Γυμναστηρίων, πέραν του Κολυμβητηρίου, για το οποίο εξέφρασε αισιοδοξία ότι η δημοτική αρχή Κύτελη θα «τρέξει» τις απαραίτητες διαδικασίες, από το σημείο που τις έφτασε με πολύ κόπο η προηγούμενη δημοτική αρχή Γαληνού, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως πρέπει επιτέλους η τεχνική υπηρεσία των δύο Δήμων σε Μυτιλήνη και Δυτική Λέσβο να προχωρήσει τη γραφειοκρατία, ώστε να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα της αντικατάστασης των ταρτάν σε «Ταρλά» και «Κ. Κεντέρης».

Τέλος, η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από το καλοκαιρινό σίριαλ για την (μη) άνοδο του Αιολικού, επισημαίνοντας πως με τόσο στενά χρονικά περιθώρια, από τη στιγμή που η πολιτεία δεν πίεζε προς μια τέτοια κατεύθυνση, ήταν πρακτικά αδύνατο για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να αποφασίσει λίγο πριν τη σέντρα αύξηση των ομάδων στη Football League, ώστε να ανέβει ως 15ος και ο Αιολικός. Τόνισε άλλωστε πως, νομικά, τα επιχειρήματα της ομάδας της Μυτιλήνης είχαν αποδυναμωθεί βάσει των διατάξεων της προκήρυξης του περσινού πρωταθλήματος και ως εκ τούτου ήταν αδύνατον να δικαιωθεί στην προσφυγή που κατέθεσε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή κυκλοφορίας λόγω έργων ΔΕΥΑΛ

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου
ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Υποχρεωτική προσγείωση αεροπλάνου στη Μυτιλήνη

Διθέσιο μονοκινητήριο αεροπλάνο με προέλευση τη Σάμο και κατεύθυνση την Καβάλα προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο λόγω ένδειξης βλάβης στον κινητήρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκπαίδευση για τη δημιουργία γεωπάρκων της UNESCO

Αντιπροσωπεία από την Κένυα στη Λέσβο προκειμένου να εκπαιδευτούν σε θέματα γεωδιατήρησης και ανάδειξης φυσικών μνημείων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Καλογήρου στην Επιτροπή Νήσων της CPMR

Για τη νησιωτικότητα και τις πολιτικές της Ε.Ε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγχαίρει τα μέλη της η ΟΝΝΕΔ Λέσβου

Μετά τον ορισμό των θέσεων στην Οργάνωση
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Mε τις ψήφους Μουτζούρη η εκλογή Γεωργούλα στην ΕΝ.Π.Ε.

Για υπόγεια παζαρέματα κάνει λόγο η ανακοίνωση της Ανταρσία στο Αιγαίο
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Πλεόνασμα αντιπροσφυγικής ρητορικής από τον κ. Μουτζούρη»

Ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης Ανταρσία στο Αιγαίο
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τοποθέτηση Μαρίας Νικολάρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το προσφυγικό

Eκ μέρους της «Συμπαράταξης Πολιτών»
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι θέσεις του Παναγιώτη Χριστόφα για το προσφυγικό‑μεταναστευτικό

Όπως αποτυπώθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μια τρύπα στο νερό!

Εκθέσεις ιδεών και ευχολόγια η χθεσινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μας κατηγορούσαν ότι βουλιάζουμε τα νησιά και τώρα η Μόρια έχει 14.000!»

Συνέντευξη του Λεσβιακής καταγωγής μέλους της Π.Γ.του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Λάμπρου με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του στη Μυτιλήνη
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρωτοβουλία συνεργασίας, συνεννόησης και δημοκρατικού διαλόγου

Συνάντηση υπό τον Δήμαρχο Στρατή Κύτελη με θέμα το προσφυγικό - μεταναστευτικό και πρόσκληση στον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο να παρευρεθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο