× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η 4η δόση αφορά τα ευάλωτα άτομα

Παρά τον αυξημένο αριθμό μολύνσεων έχουμε λιγότερες νοσηλείες και θανάτους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/6/2022

Η 4η δόση αφορά τα ευάλωτα άτομα
' χρόνος ανάγνωσης

Η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού -δηλαδή η δεύτερη αναμνηστική- δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό κάτω των 60 ετών, ξεκαθάρισε απόψε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην πρώτη μετά από δύο μήνες ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας. «Μπορεί η τέταρτη δόση να μην αφορά τον υγιή πληθυσμό αλλά όπως γνωρίζετε μέσα στο γενικό πληθυσμό υπάρχουν και άνθρωποι κάτω των 60 ετών που είναι αρκετά ευάλωτοι καθώς ταλαιπωρούνται από σοβαρά νοσήματα και αυτοί θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη και τη συμβουλή του γιατρού τους», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου επισημαίνοντας ότι η επιτροπή εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών να επιλέξουν αν θα κάνουν την τέταρτη δόση μετά τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

Η κυρία Θεοδωρίδου δικαιολόγησε τη σύσταση αυτή της επιτροπής, εξηγώντας ότι φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία πως σε αυτή την ηλικιακή ομάδα του γενικού πληθυσμού, είναι περιορισμένο το όφελος από την τέταρτη δόση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα επιστημονικά δεδομένα θα θέλαμε να είναι πιο ισχυρά, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη λόγω χρόνου. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες μελέτες με πρώιμα αποτελέσματα που δείχνουν πως η 4η δόση είναι αποτελεσματική, «αλλά πιο σίγουροι για τα αποτελέσματα θα είμαστε εφόσον περάσει μία σημαντική περίοδος από την εφαρμογή της» τόνισε.

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών είπε ότι η 4η δόση αφορά τα ευάλωτα -λόγω σοβαρών παθήσεων - άτομα, τους ηλικιωμένους αλλά και τα άτομα με ανοσοκαταστολή και επανέλαβε ότι πρέπει να γίνεται τέσσερις μήνες μετά από την τρίτη δόση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο διευκρίνισε ότι όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει τρεις δόσεις δεν χρειάζονται τέταρτη δόση.

Η σύσταση της επιτροπής για εμβολιασμό όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών με τέταρτη δόση και άνω των 60 ετών που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα αλλά και όσων διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, βασίστηκε όπως είπε στο γεγονός ότι πλέον η πανδημία καταγράφει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα λόγω της παραλλαγής Ο και ότι συχνά ξεφεύγει από τα εμβόλια. Επίσης ρόλο στην σύσταση αυτή, έπαιξε και η χαλάρωση των μέτρων η οποία επιτρέπει στον ιό να διασπείρετε ευκολότερα.

Το θετικό, τόνισε κυρία Θεοδωρίδου, είναι πως παρατηρούμε διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα -παρά τον αυξημένο αριθμό μολύνσεων- ότι έχουμε λιγότερες νοσηλείες και θανάτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν οι πολίτες αξίζει να περιμένουν τα εμβόλια που θα καλύπτουν και τις παραλλαγές Ο του ιού, αυτά δηλαδή που παρασκευάζονται από τις εταιρείες Phizer και Moderna, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι ακόμα βρίσκονται στην φάση της μελέτης, αλλά τόνισε ότι ο στόχος είναι να βρεθεί ένα εμβόλιο που θα μπορεί να προφυλάσσει από όλες τις μεταλλάξεις αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.

Μέχρι τότε λοιπόν, όπως τόνισε, καλό είναι οι ευπαθείς ομάδες αλλά και ηλικιωμένοι να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση καθώς «έχουμε τώρα στα χέρια μας ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι λάθος να μην το χρησιμοποιήσουμε για τις ευάλωτες ομάδες»

Τέλος η κυρία Θεοδωρίδου παραδέχτηκε ότι είναι υπαρκτό το φαινόμενο της ανοσοδιαφυγής, δηλαδή ότι παρότι εμβολιαζόμαστε, έχουμε πολλές επαναλοιμώξεις, αλλά τόνισε ότι ενώ αυξάνεται ο αριθμός τους, η σοβαρή νόσηση και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με δύο τραυματίες στη Γέρα

Οδηγός και συνεπιβάτης τραυματίστηκαν μετά από εκτροπή
ΥΓΕΙΑ

103 αιμοδότες στην τριήμερη αιμοδοσία του Δεκεμβρίου

Θετικός απολογισμός από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Οι μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης εκθέτουν τα έργα τους

Παιδική έκθεση ζωγραφικής στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Το κασκόλ του Αη Βασίλη» στον Λεπέτυμνο

Χριστουγεννιάτικο βιωματικό εργαστήριο πλεκτικής στο Νηπιαγωγείο Συκαμινέας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα από ΕΛΜΕ και σωματεία για συγκέντρωση στα Δικαστήρια Μυτιλήνης

Εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί απεργούν την Τρίτη- Δείτε όλες τις ανακοινώσεις των φορέων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Παραδόθηκε υλικό σήμανσης στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με αλληλεγγύη ολοκληρώνει τη χρονιά η «Ελιά σε δράση»

Διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε οικογένειες και στήριξη του Μιχαλέλειου Οίκου Ευγηρίας
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο στόχαστρο οι αγρότες της Λέσβου για τον αποκλεισμό του λιμανιού Μυτιλήνης

Εισαγγελική παραγγελία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και αστυνομικές έρευνες για ταυτοποίηση των αγροτικών οχημάτων αντί για απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι της Λέσβου

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, τις περικοπές και τον προϋπολογισμό του 2026
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

16 Δεκέμβρη απεργιακή απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Ανακοίνωση της ΔΑΣ για κοινό αγώνα μισθωτών και αγροτών απέναντι στη φτώχεια τον πόλεμο και την καταστολή
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

24ωρη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου

Κάλεσμα ενάντια στον προϋπολογισμό του πολέμου και της αφαίμαξης με στήριξη στον αγώνα των αγροτών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ημερολόγιο 2026 με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου

Πρόσκληση συμμετοχής των Συλλόγων Γονέων με έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου