× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η 4η δόση αφορά τα ευάλωτα άτομα

Παρά τον αυξημένο αριθμό μολύνσεων έχουμε λιγότερες νοσηλείες και θανάτους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/6/2022

Η 4η δόση αφορά τα ευάλωτα άτομα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού -δηλαδή η δεύτερη αναμνηστική- δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό κάτω των 60 ετών, ξεκαθάρισε απόψε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην πρώτη μετά από δύο μήνες ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας. «Μπορεί η τέταρτη δόση να μην αφορά τον υγιή πληθυσμό αλλά όπως γνωρίζετε μέσα στο γενικό πληθυσμό υπάρχουν και άνθρωποι κάτω των 60 ετών που είναι αρκετά ευάλωτοι καθώς ταλαιπωρούνται από σοβαρά νοσήματα και αυτοί θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη και τη συμβουλή του γιατρού τους», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου επισημαίνοντας ότι η επιτροπή εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών να επιλέξουν αν θα κάνουν την τέταρτη δόση μετά τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

Η κυρία Θεοδωρίδου δικαιολόγησε τη σύσταση αυτή της επιτροπής, εξηγώντας ότι φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία πως σε αυτή την ηλικιακή ομάδα του γενικού πληθυσμού, είναι περιορισμένο το όφελος από την τέταρτη δόση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα επιστημονικά δεδομένα θα θέλαμε να είναι πιο ισχυρά, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη λόγω χρόνου. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες μελέτες με πρώιμα αποτελέσματα που δείχνουν πως η 4η δόση είναι αποτελεσματική, «αλλά πιο σίγουροι για τα αποτελέσματα θα είμαστε εφόσον περάσει μία σημαντική περίοδος από την εφαρμογή της» τόνισε.

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών είπε ότι η 4η δόση αφορά τα ευάλωτα -λόγω σοβαρών παθήσεων - άτομα, τους ηλικιωμένους αλλά και τα άτομα με ανοσοκαταστολή και επανέλαβε ότι πρέπει να γίνεται τέσσερις μήνες μετά από την τρίτη δόση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο διευκρίνισε ότι όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει τρεις δόσεις δεν χρειάζονται τέταρτη δόση.

Η σύσταση της επιτροπής για εμβολιασμό όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών με τέταρτη δόση και άνω των 60 ετών που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα αλλά και όσων διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, βασίστηκε όπως είπε στο γεγονός ότι πλέον η πανδημία καταγράφει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα λόγω της παραλλαγής Ο και ότι συχνά ξεφεύγει από τα εμβόλια. Επίσης ρόλο στην σύσταση αυτή, έπαιξε και η χαλάρωση των μέτρων η οποία επιτρέπει στον ιό να διασπείρετε ευκολότερα.

Το θετικό, τόνισε κυρία Θεοδωρίδου, είναι πως παρατηρούμε διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα -παρά τον αυξημένο αριθμό μολύνσεων- ότι έχουμε λιγότερες νοσηλείες και θανάτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν οι πολίτες αξίζει να περιμένουν τα εμβόλια που θα καλύπτουν και τις παραλλαγές Ο του ιού, αυτά δηλαδή που παρασκευάζονται από τις εταιρείες Phizer και Moderna, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι ακόμα βρίσκονται στην φάση της μελέτης, αλλά τόνισε ότι ο στόχος είναι να βρεθεί ένα εμβόλιο που θα μπορεί να προφυλάσσει από όλες τις μεταλλάξεις αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.

Μέχρι τότε λοιπόν, όπως τόνισε, καλό είναι οι ευπαθείς ομάδες αλλά και ηλικιωμένοι να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση καθώς «έχουμε τώρα στα χέρια μας ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι λάθος να μην το χρησιμοποιήσουμε για τις ευάλωτες ομάδες»

Τέλος η κυρία Θεοδωρίδου παραδέχτηκε ότι είναι υπαρκτό το φαινόμενο της ανοσοδιαφυγής, δηλαδή ότι παρότι εμβολιαζόμαστε, έχουμε πολλές επαναλοιμώξεις, αλλά τόνισε ότι ενώ αυξάνεται ο αριθμός τους, η σοβαρή νόσηση και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

42 πρόσφυγες και μετανάστες στη Λήμνο

Μεταφέρθηκαν σε προσωρινό χώρο φύλαξης στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου
42 πρόσφυγες και μετανάστες στη Λήμνο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξεκινούν οι δράσεις των «Μιστεγνιωτών»

Χορωδία, παραδοσιακοί χοροί, πιλάτες, δημιουργική απασχόληση και μαθήματα τουρκικής γλώσσας στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Πολιτιστικού Συλλόγου
Ξεκινούν οι δράσεις των «Μιστεγνιωτών»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Με jet ski και λαθραίο καπνό στη Λέσβο

Καταδίωξη στη θαλάσσια περιοχή στο Τάρτι, 1,6 κιλά λαθραίου καπνού και κατασχέσεις από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
Με jet ski και λαθραίο καπνό στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

«Δώσε ξανά ήχο στις στιγμές»

Τριήμερο δράσεων για την ακοή στις 5, 6 και 7 Νοεμβρίου στο Medical Shop Πατερέλλης - Δωρεάν έλεγχοι κατόπιν ραντεβού και ενημέρωση για την πρόληψη και τις σύγχρονες λύσεις βαρηκοΐας
«Δώσε ξανά ήχο στις στιγμές»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Γιαννόγλου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Mountain Eliminator

Ο πρωταθλητής του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου αγωνίζεται το διήμερο 10 και 11 Οκτωβρίου στην Κασσάνδρεια, στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα XCE και XCC
Ο Γιάννης Γιαννόγλου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Mountain Eliminator
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη στηρίζει την κινητοποίηση των αλιέων

Κάλεσμα στους πολίτες να βρεθούν την Κυριακή στο πλευρό των ανθρώπων της θάλασσας και να στηρίξουν τα αιτήματα του κλάδου
Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη στηρίζει την κινητοποίηση των αλιέων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου αποχαιρετά τον Γιάννη Κωνσταντέλλη

Με οδύνη για την απώλεια του φιλολόγου, ποιητή και δοκιμιογράφου από την Καλλονή, ο Σύνδεσμος αναφέρεται στην προσφορά του στην εκπαίδευση και τα γράμματα
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου αποχαιρετά τον Γιάννη Κωνσταντέλλη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συμβολικό κλείσιμο του ταμείου της φοιτητικής λέσχης στη Μυτιλήνη

Δράση της Πανσπουδαστικής για δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών και μέτρα στήριξης των σπουδών τους
Συμβολικό κλείσιμο του ταμείου της φοιτητικής λέσχης στη Μυτιλήνη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Σοφία Σακοράφα στα σχολεία της Δυτικής Λέσβου

Μαθητές γνώρισαν αθλήτριες και εκπροσώπους του ΣΕΓΑΣ ενόψει των 37ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Μόλυβο
Η Σοφία Σακοράφα στα σχολεία της Δυτικής Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μαθήματα ετοιμότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές της Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές
Μαθήματα ετοιμότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Περπατούν για την πρόληψη, τη στήριξη και την ελπίδα

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου καλεί τους πολίτες σε συμβολικό περίπατο την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, από το Δημοτικό Θέατρο έως τα Τσαμάκια
Περπατούν για την πρόληψη, τη στήριξη και την ελπίδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μια πόρτα λιγότερη για να «χωρέσουν» 26 μαθητές στα Πάμφιλα

Αυτοψία από Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής - Προτείνεται απομάκρυνση ξύλινης πόρτας για να «μεγαλώσει» ο χώρος
Μια πόρτα λιγότερη για να «χωρέσουν» 26 μαθητές στα Πάμφιλα