× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ισπανία: Μεγάλη άνοδος στις λιανικές τιμές του ελαιολάδου

Πτώση των πωλήσεων τυποποιημένου ελαιολάδου. Αύξηση των πωλήσεων για το πυρηνέλαιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/6/2022

Ισπανία: Μεγάλη άνοδος στις λιανικές τιμές του ελαιολάδου
' χρόνος ανάγνωσης

Με ρυθμό 7,94 % υποχώρησαν οι πωλήσεις τυποποιημένου ελαιολάδου στην Ισπανική αγορά την περίοδο Οκτωβρίου 2021  - Μαϊού του 2022, σε σχέση με την περίοδο Οκτώβριος 2020 - Μάϊος 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Εθνική Οργάνωση Βιομηχανιών Εμφιάλωσης και Ραφιναρίσματος της Ισπανίας (ANIERAC).  Οι πωλήσεις στην κατηγορία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου υποχώρησαν κατά 4,53%. Οι πωλήσεις του παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 6,48%. Οι πωλήσεις του απαλού ελαιολάδου (κοινό ελαιόλαδο με απαλή γεύση) μειώθηκαν με ρυθμό 9,70%, ενώ οι πωλήσεις του έντονου ελαιολάδου (κοινό ελαιόλαδο με έντονη γεύση) υποχώρησαν με ρυθμό 19,21%.


Τα παραπάνω στοιχεία σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνουν στατιστικά τις επιπτώσεις που είχε στην αγορά του ελαιολάδου η πανδημία. Καθώς την περίοδο Οκτωβρίου 2020 - Μαϊού 2021 οι πωλήσεις ελαιολάδου αυξήθηκαν σημαντικά. Αιτία ήταν τα περιοριστικά μέτρα εξάπλωσης του κορονοϊού που οδήγησαν σε μείωση της λειτουργίας του κλάδου της εστίασης και παράλληλη αύξηση της παρασκευής γευμάτων κατ’ οίκον. Είναι γνωστό πως ο κλάδος της εστίασης χρησιμοποιεί υποκατάστατα του ελαιολάδου προκειμένου να μειώνει το κόστος παραγωγής των προϊόντων του.

 

Μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις πυρηνελαίου

 

Έντονα ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις πυρηνελαίου στην Ισπανική αγορά την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Μαϊού 2022 σε σχέση με την περίοδο Οκτωβρίου 2020 - Μαϊού 2021.  Συγκεκριμένα καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων κατά 37,58%. Αιτίες ήταν η αύξηση των τιμών των σπορελαίων και οι ελλείψεις σπορελαίων (κυρίως ηλιελαίου) που παρουσιάστηκαν στην αγορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

 

Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές λιανικής

 

Εν τω μεταξύ οι τιμές πώλησης του ελαιολάδου στους Ισπανούς καταναλωτές καταγράφουν μεγάλη αύξηση το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η τιμή του κοινού ελαιολάδου (απαλό ή έντονο) αυξήθηκε κατά 71,3% σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η ιστοσελίδα Olimerca. Η λιανική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκε κατά 26,97%.


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για Λήμνο

Δείτε εδώ τις προσεγγίσεις των πλοίων Αδαμάντιος Κοραής και Αικατερίνη Π στο νησί
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 21 Νοεμβρίου

Θα καταβληθούν 68,3 εκατ. ευρώ σε 77.451 δικαιούχους
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Παναγιώτης Κατσαβέλλης: Μάχη με το χρόνο για τα σχέδια βελτίωσης

Παράταση στις άδειες λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων ζήτησε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα δύο πρόσωπα του τουρισμού της Λέσβου

Η κρυφή αλήθεια των αριθμών για την τουριστική κίνηση του 2025
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη αύξηση στις πτωχεύσεις κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ

Πρωτιά στις πτωχεύσεις κερδίζουν οι κλάδοι του τουρισμού επισιτισμού
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται η επιστροφή ενοικίου

Οι διασταυρώσεις που πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ βασίζονται στα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων και των δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων.
ΑΓΟΡΑ

Η Lidl Ελλάς στηρίζει το έργο της Τράπεζας Τροφίμων

Kαι συμμετέχει στο 5ο Συνέδριο Τραπεζών Τροφίμων Ελλάδας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Σε οριακό σημείο η βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων της Λήμνου»

Οι κτηνοτρόφοι της Λήμνου ζητούν άμεση στήριξη μέσα από αναφορά του ΚΚΕ στη Βουλή με πρωτοβουλία της Μαρίας Κομνηνάκα και άλλων βουλευτών του κόμματος
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ενισχύονται τα μέτρα προστασίας για τον καταρροϊκό πυρετό

Η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη προειδοποιεί για τη ραγδαία εξάπλωση και υπενθυμίζει τα μέτρα πρόληψης σε όλες τις εκμεταλλεύσεις
ΕΡΓΑΣΙΑ

20 νέες προσλήψεις στη ΔΕΥΑΛ

Διαβάστε αναλυτικά τις ειδικότητες που ζητούνται
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αβέβαιο το 2026 για τον τουρισμό της Λέσβου, με χαμένες πτήσεις και νέες αγορές

Μπορεί το νησί το 2025 να έσπασε ρεκόρ με 82.725 τουρίστες, όμως το κομμάτι της τουριστικής πίτας που πήρε πανελλαδικά είναι πολύ λιγότερο του 0,5%
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πιο κοντά η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λέσβου και Χίου με τον Βόλο

Θετική ανταπόκριση από τον Κικίλια στην πρόταση των Περιφερειών Βορείου Αιγαίου και Θεσσαλίας. Δείτε εδώ το σχέδιο που εξετάζουν το υπουργείο και οι περιφέρειες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ