× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη το συνέδριο για τη Μικρασία

Μοναδικής αξίας το τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Μικρασία: Αλησμόνητη Πατρίδα – Γη Αγίων»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/6/2022

Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη το συνέδριο για τη Μικρασία
' χρόνος ανάγνωσης

Με δέηση στις προτομές των Αγίων Κυδωνιών Γρηγορίου και Μοσχονησίων Αμβροσίου στην είσοδο του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής Πολιτικής ξεκίνησε χθες Τρίτη το διεθνές επιστημονικό συνέδριο, με θέμα: «Μικρασία: Αλησμόνητη Πατρίδα – Γη Αγίων» που οργανώνει η Μητρόπολη Μυτιλήνης στο πλαίσιο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στην 100ετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Μετά τους χαιρετισμούς και την εναρκτήρια μικρής διάρκειας συναυλία με τραγούδια από τη Μικρασία, από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια ομιλία από το Στρατή Χαραλάμπους, Αντιστράτηγο ε.α. Μέλος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών. Ο κ. Χαραλάμπους μίλησε με θέμα «Μικρασιατική Εκστρατεία. Από τον Εθνικό Διχασμό στην Καταστροφή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα (Τετάρτη 22 Ιουνίου) το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Α΄ Συνεδρία

09.00 – 09.20 Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος (Ψυχλούδης), «Στίφος του Χριστού φωτόλουστον της Μικράς Ασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

09.20 – 09.40 Assam Azar, Θεολόγος, «Οι Μητροπόλεις της Μικράς Ασίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας: αρχές του 20ου αιώνα και ο Ελληνισμός τους».

09.40 - 10.00 Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, «Ιερομάρτυρες, Οσιομάρτυρες και Εθνομάρτυρες πριν και κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή σε εκκλησιαστικά περιοδικά (Εκκλησιαστική Αλήθεια, Ιερός Πολύκαρπος, Γρηγόριος ο Παλαμάς) και άλλες σύγχρονες πηγές».

10.00 - 10.20 Δημοσθένης Κακλαμάνος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, «Η πρώτη Ακολουθία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης (1936) και η προβολή της αγιότητάς του στα σχετικά υμνοαγιολογικά κείμενα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Β΄ Συνεδρία

11.00 - 11.20 Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας Νανάκης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, «Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Από την εθναρχία στους εθνικούς ανταγωνισμούς και στην εκλογή του Μελέτιου Μεταξάκη».

11.20 - 11.40 Mario Marazziti, Μέλος της Βουλής Αντιπροσώπων Ιταλικού Κοινοβουλίου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, «Τα χρόνια της Μεγάλης Καταστροφής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο: Μεταξύ του πόνου, της κρίσης, της συμβίωσης και του οικουμενισμού».

11.40 – 12.00 Αθανάσιος Τζιερτζής, Ε.ΔΙ.Π. Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας, «Από το Αϊβαλί στη «ζωή εν τάφω»: καταγραφή και αποσιώπηση στον Τύπο τού μαρτυρίου τού Μητροπολίτου Κυδωνιών Γρηγορίου».

12.00 – 12.20 Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Βουλευτής Ροδόπης, «Ο από Τραπεζούντος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος: Ο πνευματικός ηγέτης που πρωτοστάτησε σε όλους τους εθνικούς αγώνες».

Γ΄ Συνεδρία

19.00 - 19.20 Θεοχάρης Αναγνωστόπουλος, Θεολογίας ΑΠΘ. «Η Ελληνική Μικρασιατική Άμυνα και η σχέση του Χρυσόστομου Σμύρνης με αυτήν».

19.20 - 19.40 Κωνσταντίνος Ν. Ζαφείρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημογραφίας. Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας. Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, «Πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».

19.40 - 20.00 Αθανάσιος Καρμής, Ε.ΔΙ.Π. Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δρ. Θεολογίας, «Μεγάλη Ιδέα και Εκκλησία».

Το Συνέδριο συνεχίζεται αύριο Πέμπτη 23 Ιουνίου με το παρακάτω πρόγραμμα:

Α’ Συνεδρία

09.00 - 09.20 Αριστοτέλης Αποστολίδης, «Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Χρέος μας η διατήρηση της ιστορικής μνήμης».

09.20 - 09.40 Χρύσα Ταμίσογλου, Ε.ΔΙ.Π. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, «Ο κλήρος στη μικρή οθόνη: η συμβολή των τηλεοπτικών σειρών για το 1922 στην ανάδειξη του ρόλου της Εκκλησίας».

09.40 - 10.00 Μητροπολίτης Ρούσε Ναούμ «Ο Ελληνισμός των Δυτικών Παραλίων της Μαύρης Θάλασσας και οι σχέσεις του με τη Μικρά Ασία».

Β΄ Συνεδρία.

10.30 - 10.50 Αγγελική Ράλλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών «To γλωσσικό ιδίωμα των Μοσχονησίων στο έργο του Ευστρατίου Δράκου».

10.50 - 11.10 Στρατής Μπαλάσκας, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, «Κοινωνική οργάνωση της πόλης των Κυδωνιών – Αϊβαλί, 1832 - 1914. Αυτοδιοικητικές εκλογές σύμφωνα με τις 11 εκκλησιαστικές ενορίες της πόλης».

11.10 - 11.30 Τζάνος Στεφανέλλης, Φιλόλογος – Συγγραφέας, «Μυτιλήνη – Αϊβαλί: το “καθρέφτισμα” δύο πόλεων και η περίπτωση του Αγίου Γεωργίου του Χιοπολίτου».

12.00. – 12.30. Αθανάσιος Καλαμάτας, Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ, Συμπεράσματα και λήξη του Επιστημονικού Συνεδρίου.

Το συνέδριο πραγματοποιείτε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε φάση ολοκλήρωσης ο φωτισμός από τη Μαρίνα έως το πάρκο Καραπαναγιώτη

Παρέμβαση που βελτιώνει τη νυχτερινή εικόνα και τη λειτουργικότητα της Ελ Βενιζέλου για κατοίκους και επισκέπτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται 12 νέες Τοπικές Ομάδες Υγείας στο βόρειο Αιγαίο

Σημαντική ενίσχυση της δημόσιας υγείας στα νησιά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με χρηματοδότηση άνω των 2.900.000 €
ΧΩΡΙΑ

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΛ στα χωριά της Λέσβου

Καθαρισμοί φρεατίων σε Δάφια, Παράκοιλα ,Βρίσα, Λισβόρι και Βασιλικά με έμφαση στην πρόληψη και την καθημερινότητα των πολιτών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δαφίων δίπλα στον Σύλλογο ΣιτίΖΩ

Μια πράξη αλληλεγγύης από την Α΄ και Β΄ Τάξη με προσφορά τροφίμων και χριστουγεννιάτικων καρτών
ΧΩΡΙΑ

Πλακόστρωτο στον κεντρικό δρόμο του Παλαιοχωρίου

Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών λήγει την Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου και η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή για τα παιδιά της Κυψέλης από Ερυθρό Σταυρό και 98 ΑΔΤΕ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στη Λέσχη Αξιωματικών Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Υπαίθρια γεωλογία στο Λεσβιακό τοπίο

Μαθητές του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνης γνώρισαν από κοντά τους γεώτοπους του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO
ΜΟΥΣΙΚΗ

Λαμπερές παραστάσεις στη Μυτιλήνη λίγο πριν την Πρωτοχρονιά

Δωρεάν προσκλήσεις για εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Τοπίο που ανασαίνει στην Αγρα μέσα από τον φακό του Γαβριήλ Καγιαλάρη

Ένα φωτογραφικό ημερολόγιο της Ένωσης Αγριτών Λέσβου που αποτυπώνει τη μνήμη, τη γεωλογία και τον ρυθμό της φύσης σε Άγρα, Αποθήκα και Περάντο
ΧΩΡΙΑ

Νέος ηλεκτροφωτισμός στον Σκόπελο της Γέρας

Ολοκληρώθηκε το έργο που υλοποιήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από το Σύλλογο Περγαμηνών Λέσβου «ο Αγιος Αντίπας»

Το Σαββάτο 20 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο ναό μνημείο της Μυτιλήνης, το ναό των Αγίων Θεοδώρων
ΔΡΑΣΕΙΣ

50 χρόνια ταξίδι πολιτισμού και εθελοντικής προσφοράς

Εκδήλωση για τα γενέθλια του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «η Αναγέννηση»