× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λευκός χρυσός η φέτα για τυροκομεία και σούπερ μάρκετ

Μείωση της παραγωγής γάλακτος της χώρας δείχνουν τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 7/6/2022

Λευκός χρυσός η φέτα για τυροκομεία και σούπερ μάρκετ

Δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες γάλακτος στην Ελλάδα δήλωνε προ ημέρων ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Αρσένος κατά την διάρκεια της ημερίδας του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου στις 27 Μαϊού. Μάλιστα ο κ. Αρσένος ανέφερε πως είναι περιορισμένες οι ποσότητες γάλακτος που παράγονται και στις γειτονικές χώρες, γι αυτό και οι ανάγκες μας δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν από εισαγωγές. Το έλλειμμα στην παραγωγή γάλακτος το κατανοούν και οι τυροκομικές μονάδες οι οποίες φαίνονται πρόθυμες να δεχθούν μια νέα αύξηση στις τιμές του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος για την νέα γαλακτοπαραγωγική περίοδο. Ήδη γίνονται συζητήσεις για τιμή παραγωγού, για το πρόβειο γάλα στα 1,50 ευρώ ανά κιλό.

Σε ερώτηση που κατέθεσε την Δευτέρα 6 Ιουνίου στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για μείωση της παραγωγής γάλακτος στην χώρα και θεαματική αύξηση των εισαγωγών το 2021. Δηλαδή πριν οι τιμές των ζωοτροφών πάρουν φωτιά.
 
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Δευτέρα, έσπευσε να προαναγγείλει μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων. Ωστόσο οι κτηνοτρόφοι κρατούν μικρό καλάθι καθώς οι προηγούμενες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης είχαν ελάχιστο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 
Κυοφορούνται αλλαγές

Τα επόμενα χρόνια θα δούμε να μειώνονται οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να αυξάνεται ο εκτρεφόμενος αριθμός ζώων υπογράμμισε ο καθηγητής Αρσένος κατά την ομιλία του στην ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ. Η αλήθεια είναι πως η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Ο αριθμός των κτηνοτρόφων μειώνεται και ο αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων αυξάνεται για περισσότερο από δύο δεκαετίες.
 
Ταυτόχρονα ο διαρκώς εντεινόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των τυροκομικών επιχειρήσεων οδηγεί στο κλείσιμο των μικρότερων από αυτά και στην «γιγάντωση» των μεγάλων προκειμένου να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, την τελευταία τριετία, εδραιώνουν την παρουσία τους στην Λέσβο, νέες τυροκομικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε άλλες περιοχές της χώρας, όμως δημιουργούν τοπικά παραρτήματα.

 Ο ανταγωνισμός παίρνει και την μορφή αλληλοκαταγγελιών μεταξύ των τυροκομικών επιχειρήσεων που οδηγούν σε επιβολή προστίμων. Κι ίσως να οδηγήσουν σε κλείσιμο κάποιων τοπικών τυροκομικών επιχειρήσεων. Αυτά που συμβαίνουν στην Λέσβο είναι μια μικρογραφία του ανταγωνισμού που έχει αναπτυχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.


Μεγάλα κέρδη για τις τυροκομικές επιχειρήσεις
 
Η κινητήρια δύναμη για τις τυροκομικές επιχειρήσεις είναι τα πολύ μεγάλα περιθώρια κέρδους που έχουν εξασφαλίσει αυτή την περίοδο.

Με την μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος στα 1,20 ευρώ ανά κιλό, και του κατσικίσιου στα 0,65 ευρώ το κιλό, το κόστος της πρώτης ύλης για ένα κιλό τυρί φέτα διαμορφώνεται από 4,00 ως 4,50 ευρώ ανά κιλό.

Την ίδια στιγμή η λιανική τιμή της φέτας ξεκινάει από τα 8,50 ευρώ και φθάνει ως τα 13,00 ευρώ ανά κιλό. Δηλαδή υπάρχει ένα μεικτό περιθώριο κέρδους που ξεπερνά το 100% και διανέμεται ανάμεσα στις τυροκομικές επιχειρήσεις και τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης