× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνεχίζεται στις 24 Ιουνίου η δίκη παρενόχλησης 13χρονων μαθητριών

Tα σημεία «κλειδιά» στην υπόθεση που ξεχώρισε το «Ν» και καλείται να εξετάσει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 31/5/2022

Συνεχίζεται στις 24 Ιουνίου η δίκη παρενόχλησης 13χρονων μαθητριών
Τα σπασμένα... μιας δίκης για γερά νεύρα

Διέκοψε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης την υπόθεση καθηγητή που κατηγορείται για παρενόχληση 12χρονων και 13χρονων μαθητριών το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης λόγω παρέλευσης ωραρίου, καθώς αναμένονται ακόμα αρκετοί μάρτυρες υπεράσπισης, πριν ακόμα την απολογία και τις αγορεύσεις. Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O καθηγητής Γυμνασίου που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από το 2018 κατηγορείται για παρενόχληση και συγκεκριμένα για κατάχρηση ανηλίκων δια χειρονομιών, προτάσεων και απεικόνισης πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα σε ανήλικους από πρόσωπο το οποίο έχουν εμπιστευθεί για να τους επιβλέπει και να φυλάσσει, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Πράξεις που σύμφωνα με το κατηγορητήριο πάντα τελέσθηκαν την περίοδο από 2016 έως 2018.

Η ακροαματική διαδικασία το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης. Μίλησαν μία μητέρα δύο παιδιών, ένας καθηγητής του σχολείου, δύο καθηγήτριες του σχολείου, ένας παλιός μαθητής του καθηγητή και η διευθύντρια του Γυμνασίου. Η υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται τον περασμένο Απρίλιο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναστάτωση και μικρή διακοπή της δίκης προκάλεσε η κατάθεση της μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου, καθηγήτρια του ίδιου σχολείου και σύζυγος του αδερφού του κατηγορουμένου, όταν αναφέρθηκε σε «κροκοδείλια δάκρυα» από πλευράς μητέρων των μαθητριών. Μία μητέρα φανερά θυμωμένη για τα όσα άκουσε, οδηγήθηκε από αστυνομικό της αίθουσας εκτός- προκειμένου να ηρεμήσει: Μπροστά της βρίσκονταν άλλος πολίτης και επιχειρώντας να ανοίξει την πόρτα, έσπασε το τζάμι. Οδηγήθηκε στο αυτόφωρο και θα ακολουθήσει δικάσιμος για το συμβάν, το οποίο όμως φάνηκε ότι δεν ήταν από πρόθεση από τους παριστάμενους. Τα πνεύματα ηρέμησαν και με τη συμβολή άντρα security που έκανε χώρο στον διάδρομο του δικαστηρίου. 

 

Τα σημεία «κλειδιά» που ξεχωρίσαμε από τη μέχρι στιγμής ακροαματική διαδικασία και εν όψει της συνέχισης της δίκης στα τέλη Ιουνίου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1)    Οι σοβαρές πράξεις σε βάρος ανήλικων μαθητριών που καταγγέλλονται αφορούν σε πλημμέλημα και όχι σε κακούργημα. Όπερ σημαίνει ότι και στην περίπτωση που κριθεί ένοχος ο κατηγορούμενος καθηγητής θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έξι μηνών. Με άλλα λόγια για σοβαρά αδικήματα που οι καταγγέλλοντες γονείς και παιδιά αναφέρουν ότι ακόμα τους ταλανίζει το ψυχολογικό κόστος, τέσσερα χρόνια μετά- το ίδιο εξάλλου λέει και η πλευρά του κατηγορουμένου για την οικογένειά τους, ενώ έχει διχαστεί ένα χωριό και ένα σχολείο και καταθέτουν δεκάδες μάρτυρες, αφορά σε… πλημμελήματα.

2)    Τα στοιχεία και οι λεπτομέρειες των καταγγελιών που αφορούν σε περισσότερα από έξι κορίτσια-γονείς- μηνυτές είναι πολλά και το δικαστήριο εξετάζει προκειμένου να αποφανθεί κάθε τι μικρό και μεγάλο, και κάθε λέξη κάθε κατάθεσης έχει τη σημασία της. Γι’ αυτό εξάλλου και οι μητέρες από τη μια συνεισφέρουν με βοήθεια την ώρα της δίκης στην πολιτική αγωγή, ενώ η σύζυγος και ο αδερφός του κατηγορουμένου επίσης δίνουν τις δικές τους σημειώσεις στην υπεράσπιση, η οποία αποτελείται από δύο δικηγόρους.

3)    Η κατάθεση της διευθύντριας του σχολείου παρουσιάζει ελλείψεις τις οποίες επεσήμανε η Εισαγγελέας η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι πολύ, αλλά διαπιστώνω ότι παρουσιάζετε επιλεκτική μνήμη, προφανώς φοβούμενη τον τρόπο που χειριστήκατε την όλη κατάσταση, όμως εδώ δεν είστε κατηγορούμενη». Γενικώς οι ασάφειες της διευθύντριας του Γυμνασίου όπου έγιναν οι καταγγελίες περισσότερο δυσκόλεψαν παρά βοήθησαν το δικαστήριο, αφού αφενός επέμενε να λέει για την εξαίρετη συμπεριφορά του συναδέλφου της καθηγητή κατηγορούμενου και αφετέρου μόλις μαθήτριες τις κατήγγειλαν περιστατικά παρενόχλησης εκείνη έσπευσε να του κάνει «αυστηρή σύσταση» ώστε να μην «παρεξηγείται» η συμπεριφορά του. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων που συνεδρίασε εκτάκτως και όπως παρουσιάστηκε στο δικαστήριο δεν φαίνεται να εισακούστηκαν οι μαθήτριες, παρά μόνο φάνηκε σαν «τυφλή» απόφαση συμπαράστασης, ανάλογη των συνδικαλιστικών οργάνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4)    Δεν έχει απαντηθεί επαρκώς από την υπεράσπιση, πράγμα που ζητούν διακαώς και οι δικαστές από τους μάρτυρες, να διαφανεί το κίνητρο -αν δεν είναι τα ίδια τα περιστατικά παρενόχλησης η αλήθεια- κατηγορίας του καθηγητή, εφόσον δεν είναι η βαθμολογία, αφού πρόκειται περί αρίστων στις περισσότερες περιπτώσεις μαθητριών (18 και 20), ή έστω «αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά» αφού ειπώθηκε από όλες τις πλευρές ότι ήταν επιμελείς, με καθαρό λόγο και μυαλό. Αν και επιχειρείται η προσπάθεια να φανούν «φαντασιόπληκτες» και ότι μεγαλοποίησαν και ανακύκλωσαν κατά το δοκούν κάποια περιστατικά, δεν εξηγείται γιατί μόλις ενηλικιώθηκαν κάποιες ήρθαν να καταθέσουν, μαζί με τους γονείς τους, τέσσερα χρόνια μετά, και αφού οι περισσότερες παρουσιάζουν ψυχολογικά θέματα, από τα όσα επιμένουν ότι υπέστησαν. Άλλα κορίτσια δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και τις άφησαν προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη όπως λένε. Με άλλα λόγια, «γιατί να το κάνουν όλο αυτό αν δεν λένε αλήθεια;»

5)    Για το καταγγελλόμενο περιστατικό αυνανισμού του καθηγητή κατά τη θεματική εβδομάδα παρόντων δεκάδων μαθητών, η υπεράσπιση επιμένει ότι και οι έξι μαθήτριες που το καταγγέλλουν απουσίαζαν εκείνη την ημέρα σύμφωνα με το απουσιολόγιο. Αυτό έχει ως συνέπεια να αναλώνεται το δικαστήριο στον τρόπο λήψης των απουσιών στο σχολείο, στο αν μπορούν να αλλάξουν οι απουσίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας myschool, και ακόμα και οι ίδιοι οι καθηγητές έχουν αντιφάσεις- όμως είναι κρίσιμο για τον κατηγορούμενο το συγκεκριμένο θέμα. Χώρια του ότι η πολιτική αγωγή ισχυρίζεται ότι από όλο το σχολείο μόνο οι καταγγέλλουσες μαθήτριες έλειπαν αμφισβητώντας την εγκυρότητα του απουσιολογίου.

Θυμίζουμε τι είχαν μοιραστεί στο «Ν» δύο από τις καταγγέλλουσες μαθήτριες:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση στην Καλλονή

Μήνυμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές έστειλαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες
ΥΓΕΙΑ

150 λιγότεροι θάνατοι χάρη στο αιμοδυναμικό εργαστήριο

Σημαντική ομιλία Μίλκα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Έστειλαν μήνυμα ενάντια στην ακρίβεια και την φτωχοποίηση

Aπεργιακή συγκέντρωση και πορεία από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στα πλαίσια της 24ης Πανελλαδικής Απεργίας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμμαθητές τους από την Αττική φιλοξένησε το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Το σχολείο έχει συνδημιουργήσει φυσικούς κόμβους ευφυούς διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Mε τους οδηγούς ταξί συναντήθηκε ο Χριστόφας

Στο επίκεντρο οι πεζοδρομήσεις της Μυτιλήνης και η εξέλιξη των έργων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι πολύτεκνοι ευχαριστούν τους πολίτες που τους συνδράμουν

«Τα τρόφιμα διανέμονται στις οικογένειες με τις μεγαλύτερες ανάγκες»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη στην Αθήνα για μεταφορά 4 κιλών κοκαΐνης στη Μυτιλήνη

To 2021 είχε αφεθεί ελεύθερος ως.... χρήστης, έκτοτε αγνοούνταν, αλλά δικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης- Ολο το ιστορικό
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

31 μονάδες ζωής!

Από την Γέρα με αγάπη