× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών από καθηγητές, μέσα στο σχολείο»

Μαθήτριες μιλούν στο «Ν» για τον «Γολγοθά» τους μέσα στο μάθημα. Τον ερχόμενο Απρίλιο οι δίκες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 11/3/2022

«Σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών από καθηγητές, μέσα στο σχολείο»
' χρόνος ανάγνωσης

Δύο ακόμα υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης μαθητριών και μάλιστα στο ίδιο σχολείο στη Λεσβιακή ύπαιθρο στη Λέσβο φέρνει σήμερα στο φως το «Ν». Μάλιστα δυο μαθήτριες μιλάνε στην κάμερα του «Ν» για τα όσα βίωσαν.

Οι καταγγελίες αφορούν τη περίοδο 2016 έως και 2018 ενώ ας σημειωθεί ότι και οι δύο αναμένεται να συζητηθούν τον ερχόμενο Απρίλιο στις αίθουσες του Τριμελούς πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη περίπτωση αφορά καθηγητή που έχει τεθεί σε αργία. Μία μαθήτρια, κατήγγειλε τα μηνύματα που λάμβανε στο κινητό της τηλέφωνο από τον καθηγητή που την παρενοχλούσε. Η ίδια μαθήτρια έζησε τότε τον εφιάλτη της παρενόχλησης για δεύτερη φορά, αφού ήδη είχε ανεβεί έναν ακόμα Γολγοθά με δεύτερο καθηγητή του σχολείου της, όπως μας είπε.

Ο δεύτερος αυτός καθηγητής δίδασκε πληροφορική και κατηγορείται για το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια με καταγγέλλουσες εφτά (!) μαθήτριες. Πρόκειται για αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος και στην περίπτωση που κριθεί ένοχος, θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έξι μηνών. Για την υπόθεση αυτή, που αναλύουν διεξοδικά οι μαθήτριες στην κάμερα του «Ν», ενώ μιλούν και οι μητέρες τους, καλούνται δεκάδες μάρτυρες να καταθέσουν για μια υπόθεση που συγκλόνισε αλλά και δίχασε και διχάζει ακόμα την τοπική κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το περιβάλλον του καθηγητή πληροφορικής, το οποίο και τον υποστηρίζει θερμά κάνει λόγο για παλιά βεντέτα σε σχέση με παλιότερο διευθυντή του σχολείου και για νοσηρές καταστάσεις στην περιοχή. Ενώ φέρεται να εμφανίζει τις μαθήτριες ως μέσα εκδίκησής του για άλλους λόγους. Επίσης υποστηρίζει ότι πρόκειται για οικογενειάρχη, γνωστό στην τοπική κοινωνία για την ηθική του.

Σημασία όμως έχει, και αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη, αν έγιναν οι κακοποιητικές - παρενοχλητικές πράξεις σε βάρος των μαθητριών. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ίδιες έχουν τραυματιστεί σοβαρά από τα όσα βίωσαν κατά τα επεισόδια που καταγγέλλουν, αλλά και από το περιβάλλον του σχολείου και της κοινότητας που μεγάλωσαν.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η περίπτωση αφορά επτά μαθήτριες, έξι οικογενειών, οι δύο είναι αδέρφια, από την Α έως τη Γ Γυμνασίου οι οποίες καταγγέλλουν επίμονα άσεμνα βλέμματα του καθηγητή σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός τους, χάδια χωρίς συναίνεση σε διάφορα σημεία, αγγίγματα από πάνω τους και στα χέρια τους για να τους δείξει με το ποντίκι του υπολογιστή, πειράγματα του ίδιου μέσα από το παντελόνι του και μια χαρακτηριστική κίνηση επίδειξης των οργάνων του με ανοιχτά τα πόδια! Αλλά κυρίως τριβή του οργάνου του μέσα από το παντελόνι στο κεφάλι τους ενώ εκείνες ήταν πλάτη, καθισμένες μπροστά στον υπολογιστή.

Οι μαθήτριες εξηγούν ότι απευθύνθηκαν τότε στη διευθύντρια του σχολείου, αλλά ότι δεν τους έδωσε σημασία, παρά μόνο όταν μετέβησαν οι γονείς τους. Με τους τελευταίους να λένε ότι η διευθύντρια επέμενε ότι «τα βγάζουν από τη φαντασία τους και το εφηβικό μυαλό τους».

Οι γονείς απευθύνθηκαν στον τότε προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλη Καπιωτά που τις παρέπεμψε στον Εισαγγελέα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες διενεργήθηκε και ΕΔΕ που όμως δεν τον έκρινε ένοχο. Την ίδια ώρα οι μαθήτριες πέρασαν από εξαντλητικές διαδικασίες αφήγησης των πράξεων που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν, πέρα από τους γονείς, στην Αστυνομία αλλά και σε παιδοψυχίατρο και άλλους ειδικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ήμουν Α Γυμνασίου όταν κορίτσια μεγαλύτερων τάξεων με προειδοποιούσαν να φοράω ζακέτα όταν έρχομαι με τιραντάκι στο σχολείο, ενώ τα παιδιά φωνάζαμε τον καθηγητή πορνοστάρ. Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Μόνο σε ένα περιστατικό αντέδρασα, όταν με σήκωσε στην τάξη και έφερε τα μαλλιά μου μπροστά και ακούμπησε το στήθος μου και εγώ τράβηξα τα χέρια του. Δεν ήθελα να μπω ξανά στην τάξη και μίσησα την Πληροφορική» λέει η Μ. 16 χρόνων σήμερα.

«Δεν θέλαμε να τιμωρηθεί γιατί έχει κι αυτός οικογένεια, θέλαμε και θέλουμε να απομακρυνθεί από το σχολείο για να ησυχάσουν όλα τα παιδιά, γιατί συνέβησαν ανάλογα και πριν από εμάς. Σταμάτησα να παρακολουθώ το μάθημα του, και η μητέρα μου το κατάλαβε. Τότε της τα είπα όλα, δεν άντεξα. Εμένα δεν μου είχε συμβεί κάτι στην Α και στη Β Γυμνασίου, αλλά στη Γ τάξη. Το ένα χέρι του το είχε στο ποντίκι και το άλλο στο παντελόνι του και πείραζε το όργανό του, το είχαμε δει πολλές φορές. Ερχόταν πίσω από το κεφάλι μας να μας δείξει, ήταν ψηλός, κι εμείς μικρά, όταν γυρνούσαμε το πρόσωπό μας ακουμπούσε το παντελόνι του στο μέρος του μορίου του» λέει η Μ. 19 χρόνων σήμερα.

«Μας στοχοποίησαν άλλοι καθηγητές, δεν θέλαμε να ξαναπάμε στο σχολείο γιατί μας έβγαζαν ψεύτρες, όλες μας. Κλαίγαμε, δεν αντέχαμε άλλο, φύγαμε από το σχολείο» λένε οι μαθήτριες, ενώ οι μητέρες τους με δάκρυα στα μάτια ζητούν δικαιοσύνη: «Το παιδί μου διαγνώστηκε με κατάθλιψη», «Το παιδί μου βλέπει εφιάλτες κάθε βράδυ, δεν αισθάνεται ασφαλής ούτε στον ύπνο της» λένε.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις στα εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέες εγγραφές στο Σ.Α.Ε.Κ. του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Έναρξη αιτήσεων για το Τμήμα Γενικής Νοσηλείας – Ειδικότητας Βοηθού Νοσηλευτικής για το εκπαιδευτικό έτος 2025-2026
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αθλητικός σύλλογος Μυτιλήνης Tαεκβοντό

Ένα άθλημα, ένας δρόμος για σωματική και πνευματική εξέλιξη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ζητούν διαφάνεια στις τοποθετήσεις αναπληρωτών

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθιας Λέσβου
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτή επιστολή συνταξιουχικών οργανώσεων στον Πρωθυπουργό

Ζητούν αντιμετώπιση της ακρίβειας και αποκατάσταση του εισοδήματος τους
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στη Μυτιλήνη για υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας

Σε βάρος 27χρονου άνδρα εκκρεμούσε βούλευμα Δικαστικών Αρχών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη δύο ανδρών με πλαστά έγγραφα

Προσπάθησαν με αυτά να βγάλουν νέα ταξιδιωτικά έγγραφα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σεπτέμβρης στην Κουλμπάρα και στο Κιόσκι

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος «Κιρκινέτσι» διοργανώνει εκδήλωση για την 81η επέτειο της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέος φορέας μνήμης για τους Περγαμηνούς της Λέσβου

Η ιδρυτική συνέλευση στη Μυτιλήνη ενέκρινε το καταστατικό και εξέλεξε προσωρινό ΔΣ με στόχο τη διάσωση της μνήμης και του πολιτισμού της Περγάμου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ερωτήματα «φωτιά» για τις υποβαθμίσεις σχολείων της Λήμνου

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου ζητά εξηγήσεις από τον Διευθυντή Λέσβου Δημήτρη Βούλγαρη και απαντήσεις από το Υπουργείο Παιδείας
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η Μυτιλήνη υποδέχεται το «CINEμάθεια»

Για πρώτη φορά το Διανησιωτικό Φεστιβάλ Αιγαίου στο Δήμο Μυτιλήνης με μαθητικές ταινίες από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Στροφή γονέων της Λέσβου στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Ανεπαρκές το προσωπικό στους βρεφονηπιακούς- Ενισχύουν οι δύο Δήμοι τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας