× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Ανεμώτια και το Σκαλοχώρι στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»

Κοινή δράση από τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και τον Περιβαλλοντικό - Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/5/2022

Η Ανεμώτια και το Σκαλοχώρι στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»
' χρόνος ανάγνωσης

Η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ διοργανώνει σε σταθερή βάση από το 2012 την πανελλήνια εκστρατεία «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές». Στον φετινό εορτασμό συμμετέχουν περισσότεροι από 180 φορείς σε 43 νομούς της επικράτειας. Στις 29 Μαΐου 2022 η δράση για τη Λέσβο πραγματοποιήθηκε στις κοινότητες Ανεμώτιας και Σκαλοχωρίου έως την αρχαία Άντισσα.

Η διαδρομή ξεκίνησε από την Ανεμώτια με πρώτο σταθμό τον Πρότυπο Βιολογικό Αμπελώνα της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας στην είσοδο του χωριού, όπου διασώζονται οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου της Δυτικής Λέσβου. Τους επισκέπτες ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. Ηλίας Καστρινέλλης σχετικά με το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου και τις αγρο-οικολογικές μεθόδους καλλιέργειας, που εφαρμόζει ο Συνεταιρισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επόμενος σταθμός το Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας, όπου ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Νίκος Ζούρος μίλησε για τα γεωλογικά μνημεία της δυτικής Λέσβου και ο εκπαιδευτικός κ. Χρήστος Χατζηλίας μας ταξίδεψε στην τέχνη των πετράδων της περιοχής και την αρχιτεκτονική κληρονομιά των χωριών μας.

Ακολούθησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας. Οι επισκέπτες γεύτηκαν τα κρασιά του Συνεταιρισμού και ο Πρόεδρος Ηλίας Καστρινέλλης αναφέρθηκε στις παραγωγικές δραστηριότητες και στις προοπτικές του νέου οινοποιείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον μεταβυζαντινό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ανεμώτιας, όπου την ξενάγηση πραγματοποίησε η αρχαιολόγος κ. Μαρία Παπαγεωργίου, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της ΕφΑ Λέσβου.

Η Πράσινη Πολιτιστική Διαδρομή συνεχίστηκε με την ξενάγηση στο πανέμορφο Σκαλοχώρι. Στα σκαλοπάτια του Δημοτικού Σχολείου πραγματοποιήθηκε η πρώτη στάση, όπου οι συμμετέχοντες άκουσαν για την ιστορία του χωριού και του Δημοτικού Σχολείου από τον Χρήστο Χατζηλία και τον Γιάννη Καλλοντζή. Στο ίδιο μέρος ο κ. Νίκος Ζούρος, με θέα τον ηφαιστειακό δόμο του Προφήτη Ηλία Σκαλοχωρίου, αναφέρθηκε στα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής και τις ηφαιστειακές λάβες.

Ακολούθησε περίπατος μέσα στο χωριό με στάση στο οθωμανικό τέμενος, όπου μίλησε η κ. Μ. Παπαγεωργίου. Στην πλατεία του χωριού προσφέρθηκαν καφές και κεράσματα από τον Συνεταιρισμό γυναικών και εν συνεχεία πολλοί επισκέπτες επισκέφτηκαν τον παλιό Τεκέ, όπου λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τελικός προορισμός το Κάστρο των Αγίων Θεοδώρων, όπου και πραγματοποιήθηκε η ενδιαφέρουσα ξενάγηση από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Β. Αιγαίου κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη και η ενημέρωση για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των πρόσφατων ανασκαφών.

Οι Σύλλογοι Ευχαριστούμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για τη συνεργασία στην κοινή δράση και όλους τους φίλους επισκέπτες των χωριών μας.
Η συνεργασία και η δικτύωση μεταξύ φορέων, κοινοτήτων και συλλογικοτήτων είναι αυτή που θα φέρει επισκεψιμότητα και ώθηση στον τόπο μας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Δήμαρχος Λήμνου στην Κύπρο

Η Ελεονώρα Γεώργα και μέλη της δημοτικής αρχής συμμετείχαν σε εκδηλώσεις μνήμης και πολιτισμού που διοργάνωσαν οι αδελφοποιημένοι Δήμοι της Μεγαλονήσου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μια μεγάλη αγκαλιά στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης Λέσβου

Καλλιτέχνες, αυτοδιοικητικοί και πολίτες από Ελλάδα και Τουρκία ένωσαν τις φωνές τους για τη συνύπαρξη στο Αιγαίο
ΧΩΡΙΑ

Τιμητική εκδήλωση για τον ήρωα Ασημάκη Μπουρέκα

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στη Μόρια από την δημοτική κοινότητα και τους συλλόγους της περιοχής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τραυματισμός 30χρονου ποδηλάτη σε τροχαίο ατύχημα

Στο οδικό δίκτυο Μυτιλήνης - Λουτρόπολης Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Υπογράφηκε η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου Θερμής

Ο Δήμος Μυτιλήνης κάνει πράξη ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και των αγροτών – Στόχος η ενίσχυση της παραγωγής και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα σχολεία άνοιξαν, ο κίνδυνος έμεινε στην πόρτα!

Ο επικίνδυνος μετασχηματιστής παραμένει κολλημένος στην είσοδο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης , κόντρα σε όσα ορίζει η νομοθεσία
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σιωπή από τη Sky Express για την ταλαιπωρία 10χρονης που ταξίδευε ασυνόδευτη στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία φέρεται να απέδωσε τα δάκρυα του παιδιού... στη γιαγιά του και όχι στην ταλαιπωρία που παραλίγο να κοστίσει το ταξίδι του
ΕΛΛΑΔΑ

«Η πολιτική αλλαγή περνά μέσα από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ»

Το μήνυμα Ανδρουλάκη από τη ΔΕΘ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βίον ανθόσπαρτον στη Δέσποινα Αθανασιάδη και τον Κλέαρχο Βράνη

Μια ακόμα ξεχωριστή στιγμή για τη δημοσιογραφική οικογένεια της Λέσβου, μετά τον γάμο του Βασίλη Τινέλλη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Βουλή οι ελλείψεις σε σχολεία και νηπιαγωγεία της Λήμνου

Αναφορά βουλευτών του ΚΚΕ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Όνειρο ζωής: Πρωταθλήτρια Αμερικής η Σταυρίνα Γαρύφαλλου

Διάκριση NCAA για τη Μυτιληνιά φοιτήτρια με δύο δαχτυλίδια νίκης στην ξιφασκία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Λέσβος τίμησε τη μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Επετειακές εκδηλώσεις το πρωί της Κυριακής 14 Σεπτεμβρίου