× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχεται master‑plan για το προσφυγικό

Δηλώσεις Γιώργου Κουμουτσάκου μετά το τέλος της σημερινής διϋπουργικής σύσκεψης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/9/2019

Έρχεται master‑plan για το προσφυγικό

Στην κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου (master plan), με πολιτικές και μέτρα που θα καλύπτουν όλες τις πτυχές της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το πέρας της διϋπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος στους δημοσιογράφους, «διαπιστώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του θέματος» γι' αυτό η κυβέρνηση προχωρά «στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου», το οποίο θα παρουσιαστεί «σύντομα».

Τη διυπουργική σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού στο ΚΥΣΕΑ της προηγούμενης εβδομάδας. Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου, και του γενικού γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Αθανάσιο Κοντογεώργη.

Πήραν μέρος γενικοί γραμματείς και εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη σκιά της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την περίοδο Ιουνίου- Αυγούστου 2019 η αύξηση ανήλθε σε 114% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Μόνο τον Αύγουστο του 2019 οι αφίξεις από ξηρά και θάλασσα ανήλθαν σε 7.055 και ο αριθμός αυτός ήταν ο μεγαλύτερος μετά την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Όπως επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, η επαφή των εκπροσώπων των υπουργείων θα είναι «μια συνεχής διαδικασία συντονισμού» και για το σκοπό αυτό ορίστηκαν συγκεκριμένα άτομα αναφοράς που θα είναι σε καθημερινή επικοινωνία, προκειμένου να διαχειρίζονται όλα τα ζητήματα που θα προκύπτουν.

Για τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη διυπουργική σύσκεψη θα υπάρξει αργότερα σήμερα αναλυτική ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο αναπληρωτής υπουργός στη δήλωσή του επανέλαβε πάντως ότι η πυξίδα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ότι «το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί και στην εξωτερική και στην εσωτερική του διάσταση με πολλή δουλειά και με γνώμονα και την προάσπιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, με γνώμονα την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βεβαίως την προάσπιση του πολύτιμου αγαθού της ασφάλειας, του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της ασφάλειας της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η προετοιμασία των απαραίτητων πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως η ενίσχυση των δομών στα νησιά με περισσότερους γιατρούς, η επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους ως προς το προσφυγικό, η στενότερη συνεργασία με τη Frontex, η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και οι κινήσεις που θα γίνουν σε διπλωματικό επίπεδο.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και σχολίασε ότι «διαπιστώθηκε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία η χαοτική κατάσταση που παρέλαβαν στο θέμα αυτό, την οποία διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «η παρούσα κυβέρνηση αυτή τη χαοτική κατάσταση θα την αλλάξει».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιήθηκαν στον Μανταμάδο
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Τυπική ανάπτυξη και δυσκολίες του παιδιού σχολικής ηλικίας»

Εκδήλωση από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Το παγκάκι της φιλίας»

Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη