× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεχωριστά βιβλία που αξίζει να αναζητήσετε!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 28/5/2022

Ξεχωριστά βιβλία που αξίζει να αναζητήσετε!
' χρόνος ανάγνωσης

Το φάντασμα του Κάντερβιλ, η υπέροχη, κλασική και χιουμοριστική ιστορία του Όσκαρ Ουάϊλντ, με την μαγική γραφή και το ιδιότυπο χιούμορ, που πρωτοκυκλοφόρησε στις αρχές του 1887 ! Η πρώτη ιστορία του, η πρώτη νουβέλα του, που δημοσιεύτηκε και μάλιστα σε δύο μέρη, με δέκα μέρες περίπου διαφορά! Μιλά για την αξία της αγάπης.

Έχει γίνει το κείμενο αυτό πολλές φορές θεατρική παράσταση, αλλά και κινηματογραφική ταινία. Εδώ το συναντάμε σε μια εξαιρετική διασκευή για παιδιά της Αγγελικής Δαρλάση. (Η οποία παρεπιπτόντος αυτές τις μέρες επισκέπτεται το νησί μας, για να το γνωρίσει και εμείς εκείνη από κοντά, ακολουθεί σχετική συνέντευξη σε επόμενη ‘βιβλιοπρόταση’ εντός του ερχόμενου μήνα )!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταπληκτική η εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα! Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, για παιδιά από 5 ετών. Δανείζομαι από το οπισθόφυλλο του: Όλοι το ήξεραν ότι το Κάστρο του Κάντερβιλ ήταν στοιχειωμένο. Όμως αυτό καθόλου δεν αποθάρρυνε την οικογένεια Ότις από το ν' αγοράσει το κάστρο, αφού κανείς τους δεν πίστευε στα φαντάσματα. Ούτε, φυσικά, τα φοβόταν. Γι' αυτό και η ζωή του γέρικου φαντάσματος του Κάντερβιλ θα γίνει πραγματικά δύσκολη εξαιτίας αυτών των διαφορετικών ανθρώπων.


Η κλασική κι αγαπημένη ιστορία του Όσκαρ Ουάιλντ, με αγωνία, χιούμορ αλλά και ειλικρινές συναίσθημα, για το τι τελικά μπορεί να σημαίνει να είσαι φάντασμα, αλλά και για το ποιο είναι το πραγματικό νόημα του φόβου και της αγάπης.

Οι άθλιοι, του σπουδαίου Γάλλου μυθιστοριογράφου Βίκτωρος Ουγκώ, ποιητή και δραματουργού, του οποίου το συγκεκριμένο δημοφιλέστατο μυθιστόρημα, που καταπιάνεται κυρίως με την δικαιοσύνη και την ανθρωπιά, ανέβηκε πολλές φορές στο θέατρο και γνώρισε πλήθος κινηματογραφικών μεταφορών, διασκεύασε για παιδιά ο Μιχάλης Μαρκόπουλος, και με εξαιρετικό τρόπο εικονογράφησε ο Βασίλης Κουτσογιάννης. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, για παιδιά από 8 ετών και την σειρά ‘παιδική λογοτεχνία’! Περιγραφή του βιβλίου: 1796, σκληροί καιροί για τη Γαλλία.
Επειδή έκλεψε μια φραντζόλα ψωμί, ο Γιάννης Αγιάννης περνάει δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια στη φυλακή.
Μα έπειτα του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία…
Σώζει ένα κορίτσι, την Κοζέτ, και βρίσκεται στο Παρίσι, στα οδοφράγματα της εξέγερσης του 1832.
Το λογοτεχνικό αριστούργημα του Ουγκό συγκινεί μικρούς και μεγάλους με τους αλησμόνητους χαρακτήρες: τη Φαντίν, τον Μάριο, τον άφοβο Γαβριά, τον τρομερό επιθεωρητή Ιαβέρη, την Κοζέτ και, πάνω απ’ όλα, τον Γιάννη Αγιάννη, που από κατάδικος γίνεται η ενσάρκωση της δικαιοσύνης και του θάρρους.
Οι Σημειώσεις για το έργο στο τέλος του βιβλίου αποτυπώνουν την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα εκείνης της εποχής.

Το ημερολόγιο της Άννας Φράνκ, ένα από τα πιο πολυμεταφρασμένα ημερολόγια ανά τον κόσμο, ‘το ημερολόγιο μιας νέας’ που δεν επέζησε του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, επέζησε ο πατέρας της ο οποίος φρόντισε να δημοσιευθεί το ντοκουμέντο της κόρης του. Έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες, έχει ανέβει στο θέατρο, έχει γίνει κινηματογραφική ταινία! Ένα αντιπολεμικό έργο που έχει διαβαστεί και αγαπηθεί από πολλές χιλιάδες κόσμου! Την συγκεκριμένη διασκευή του για παιδιά έχει κάνει η Μαρία Δασκαλάκη, για τις εκδόσεις Μίνωας, και την σειρά ‘κλασικοί θησαυροί’. Η πολύ όμορφη εικονογράφηση είναι του Νίκου Γιαννόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Περιγραφή: Όταν η οικογένεια της Άννας Φρανκ αποφάσισε να κρυφτεί για να γλιτώσει από τους διωγμούς των Γερμανών κατά των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κανείς δε φανταζόταν ότι θα έμεναν μακριά από όλα για περισσότερα από δύο χρόνια. Ζώντας σε μια μυστική σοφίτα, στο πίσω μέρος ενός κτιρίου στο Άμστερνταμ, μαζί με άλλους επτά συγκατοίκους, το δεκατριάχρονο κορίτσι ξεδιπλώνει στο χαρτί σκέψεις, φόβους, ελπίδες και όνειρα για τη ζωή και το μέλλον της.
Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ είναι μια συγκινητική, ιστορική μαρτυρία, που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από εξήντα γλώσσες και θεωρείται από τα πλέον πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο.

Γαλάζιος Καβαλάρης , του Geraldo Valerio, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, ένα βιβλίο χωρίς λόγια, τα λένε όλα οι πολύχρωμες εικόνες του! Ο καθένας μας μπορεί να το κατανοήσει με τον δικό του τρόπο. Έτσι με λίγα λόγια πάμε στην περιγραφή του εκδότη: Ένα παιδί ανοίγει ένα βιβλίο και αρχίζει να ταξιδεύει σε έναν πολύχρωμο κόσμο. Με οδηγό το χρώμα και τη φαντασία, όλα αλλάζουν· το γκρι τοπίο της πόλης θα γεμίσει με όνειρα.
Ένα αριστούργημα χωρίς λόγια, που δεν χρειάζεται λόγια.

Ο Geraldo Valério εμπνεύστηκε από το καλλιτεχνικό κίνημα Γαλάζιος Καβαλάρης (Der Blaue Reiter) που ιδρύθηκε στο Μόναχο το 1911 από τους ζωγράφους Wassily Kandinsky και Franz Marc, οι οποίοι αναζητούσαν την πνευματική αλήθεια στην τέχνη δίνοντας έμφαση στα σχήματα και στα χρώματα. Με τη σειρά του, o Valerio δημιούργησε ένα βιβλίο μόνο με εικόνες που «μιλάει» για το πώς η τέχνη μπορεί να μας μεταμορφώσει, πέρα από τον –μερικές φορές– θλιβερό κόσμο της καθημερινότητας.


H καρδιά της βασιλοπούλας, της Πηνελόπης Δέλτα, διασκευή Τζέμη Τασάκου, και εικονογράφηση Δέσποινα Μανώλαρου, από την σειρά ‘Η πρώτη μου λογοτεχνία’ , των εκδόσεων Μεταίχμιο, για παιδιά από 4 ετών. Περιγραφή: Οι νεράιδες δώρισαν κάποτε σε μια μικρή βασιλοπούλα τις χάρες όλες, εξυπνάδα, γνώσεις, ομορφιά. Μα η Μοίρα της έκλεψε την καρδιά! Να όμως που η νεράιδα Ζωή πρόλαβε και της έδωσε ένα μικρό κλειδάκι και της είπε: «Αν έχεις θέληση, ετούτο το κλειδί και οι άνθρωποι που στο διάβα σου θα συναντήσεις θα σε οδηγήσουν στη χαμένη σου καρδιά...». Άραγε θα καταφέρει η βασιλοπούλα να ξεκλειδώσει την καρδιά της; Και τι ρόλο θα παίξουν οι άνθρωποι που θα συναντήσει; Το άρρωστο παιδί, η φτωχή μάνα, η ανήμπορη γριούλα... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Η ιστορία μιας βασιλοπούλας που δεν είχε καρδιά, κι έτσι δε γνώριζε ούτε την αγάπη ούτε τον πόνο, μέχρι που μια καλή νεράιδα της έδωσε την ευκαιρία να ξαναβρεί την καρδιά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Το μπλε που αγκαλιάζει , της Μαρίας Παπαδοπούλου, μια ιστορία πραγματική από μια μητέρα αξιοθαύμαστη, που βρήκε δημιουργική διέξοδο στην γραφή, δίνοντας μας ένα μάθημα ζωής, κοινωνώντας μας το βιβλίο της, γεμάτο με την αλήθεια της , το θαύμα και την τεράστια δύναμη της αγάπης της μάνας! Μα και τα όμορφα παραμύθια που περιλαμβάνει , για να τα ακούμε ‘γλυκότερα’, όπως γράφει και ο μέγας Σεφέρης.

Όταν η ζωή σε κάνει συγγραφέα! Μιλώντας, ή μάλλον γράφοντας για ξεχωριστά βιβλία που καλό θα ήταν να έχουμε διαβάσει και να βρίσκονται στην βιβλιοθήκη μας, προτείνω τούτο το βιβλίο για έφηβους θα έλεγα, και ενήλικες! Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει αυτιστικό παιδί στην οικογένεια ή όχι! Για να δούμε τον αυτισμό με άλλη ματιά μα, και τον αγώνα και τις αγωνίες αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους! Με συγκίνησε και παράλληλα με ταρακούνησε η ανάγνωση του βιβλίου! Τόσο που το διάβασα μία και έξω ! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις συμμετρία.

Παραθέτω την περιγραφή από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Το ταξίδι που διανύει η οικογένεια, όταν ο αυτισμός τούς χτυπά απροσδόκητα την πόρτα. Μα η αγάπη υφαίνει μαγικά φτερά και ζωγραφίζει λέξεις, απλώνει δρόμους και χτίζει γέφυρες. Μέσα από αυτό το βιβλίο, θα προσπαθήσω να κρατήσω το χέρι της μητέρας, που παίρνει για το παιδί της την ίδια διάγνωση που είχα πάρει κι εγώ και νιώθει ό,τι έχω νιώσει κι εγώ. Θα ήθελα να δώσω το χέρι στους γονείς, που δεν έτυχε να πάρουν τη διάγνωση αυτή και να τους δείξω τον δρόμο που βαδίζουμε. Θα ήθελα να δει ο δάσκαλος, τι αισθάνονται τα παιδιά μας στον χώρο του σχολείου. Ποια μαγεία κρύβεται μέσα τους!

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Όταν οι γυναίκες γίνονται φτερά και τραγούδι

Το φωνητικό σύνολο GITAMO παρουσιάζει ένα μουσικοποιητικό αφιέρωμα στη γυναικεία φύση την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 20:30
Όταν οι γυναίκες γίνονται φτερά και τραγούδι
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Μνημεία και τοποθεσίες στο χρόνο

Από τον Δήμο Μυτιλήνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα μνημείων στις 18 Απριλίου
Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Μνημεία και τοποθεσίες στο χρόνο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το Μουσείο Tériade πάει στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα

Αντιπροσωπευτικά έργα από τη συλλογή του Μουσείου Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη παρουσιάζονται έως το τέλος Μαΐου
Το Μουσείο Tériade πάει στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ανάμεσα σε Ουρανό και Θάλασσα

Η Σκάλα Πολιχνίτου μέσα από τον φακό του Γιώργου Αράπογλου στην Αθήνα
Ανάμεσα σε Ουρανό και Θάλασσα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Π. Τριανταφυλλίδης παρουσίασε την Αρχαία Αντισσα στην Ελβετία

Εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ελβετία
Ο Π. Τριανταφυλλίδης παρουσίασε την Αρχαία Αντισσα στην Ελβετία
ΒΙΒΛΙΟ

«Το Fragmenta βρήκε τη φωνή του»

Πολύς κόσμος στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Άρη Σπέρκου, καθώς και η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης
«Το Fragmenta βρήκε τη φωνή του»
ΒΙΒΛΙΟ

Με το βλέμμα στραμμένο στη Γυναίκα

Κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της Γεωργίας Κοκκινογένη με τίτλο «Ιστορίες του Φεγγαριού»
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γυναίκα
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας «Μπιτσκόμπερ»

Την Κυριακή 8 και την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 9.15 το βράδυ
Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας «Μπιτσκόμπερ»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μυτιλήνη γίνεται κέντρο μουσικής εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2026

Νέοι μουσικοί, μαθητές και απόφοιτοι Ωδείων συμμετέχουν σε masterclass με τον Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, τον Θανάση Αποστολόπουλο και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο στο πλαίσιο του 3ου Μουσικού Φεστιβάλ
Η Μυτιλήνη γίνεται κέντρο μουσικής εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2026