× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στη Λήμνο

«Ιερά και Λατρείες στο Αιγαίο από τους Πρώιμους Ιστορικούς Χρόνους έως και την Ύστερη Αρχαιότητα (11ος αι. π. Χ. - 6ος αι. μ. Χ.)» από τις 11 έως τις 14 Σεπτεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/8/2019

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στη Λήμνο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Καβειρίου ν.  Λήμνου», ενταγμένου στο ΕΣΠΑ 2014-2020,      το οποίο ολοκληρώνεται εντός του έτους 2019, ανακοινώνει τη διοργάνωση Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Ιερά και Λατρείες στο Αιγαίο από τους Πρώιμους Ιστορικούς Χρόνους έως και την Ύστερη Αρχαιότητα».           

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εν λόγω    συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Λήμνο, από την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019.

Το Αιγαίο ως γεωγραφική ενότητα, χαρακτηριζόμενο από τη μεγάλη διασπορά μεγάλων και μικρών νησιών και βραχονησίδων,  αποτέλεσε έναν πυρήνα θρησκευτικών ζυμώσεων με επιρροές, συνέχειες και ασυνέχειες, αναπτύσσοντας και διαμορφώνοντας τον κόσμο των θεών και ημιθέων της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, όπως λατρεύτηκε στους οργανωμένους χώρους λατρείας, τα ιερά.

Η στάση του ανθρώπου απέναντι στο θείο και η ποικιλία των λατρευτικών προς αυτό πρακτικών έχει πολλές και διαφορετικές διαστάσεις, πολλές ακόμα ανεξιχνίαστες πλευρές, σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας απέναντι στο θείο.

Στο πλαίσιο της όσμωσης της σχέσης του ανθρώπου με το θείο και της έκτασης που αυτό έλαβε χώρα στην πορεία των αιώνων στο Αιγαίο, το εν λόγω συνέδριο αποτελεί αφορμή να παρουσιασθούν τεκμήρια που πιστοποιούν τις λατρευόμενες θεϊκές υποστάσεις στον γεωγραφικό χώρο του Αιγαίου και τις σχετικές τελετουργίες, ενώ παράλληλα στοχεύει στην εις βάθος διασαφήνιση τυχόν σχέσεων και επιδράσεων των λατρευτικών πρακτικών με άλλες περιοχές εντός και εκτός ελλαδικού χώρου από την αρχή της γένεσης της αρχαίας ελληνικής θρησκείας έως και το τέλος της με την επικράτηση του χριστιανισμού. Τεκμήρια των λατρευόμενων θεϊκών υποστάσεων στο Αιγαίο, αποτελούν αφενός τα αρχαιολογικά δεδομένα και η ανασκαφική διερεύνηση ιερών, η χρονολόγηση, η ερμηνεία και η ταύτισή τους, και αφετέρου οι απεικονίσεις του θείου στην τέχνη, τα σύμβολα λατρείας, καθώς και οι λατρευτικές πρακτικές, αλλά και οι θρησκευτικές δοξασίες που διερευνώνται σε σχέση με τις γραπτές πηγές (φιλολογικές μαρτυρίες, επιγραφές), καθώς και με το ευρύτερο πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο της εκάστοτε εποχής.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για κατασκευή αυθαιρέτου

Στην περιοχή της Θερμής - Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επτά συλλήψεις σε Λέσβο και Χίο για παραβάσεις του ΚΟΚ

Στο διάστημα από 30 Απριλίου ως 7 Μαΐου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αφίξεις Σύρων προσφύγων στην Ερεσό

Μεταφέρθηκαν 25 άτομα στο ΚΥΤ της Μυτιλήνης ενώ αναμένεται και η μεταφορά των υπολοίπων 30
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη νομοθετεί για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε για πρώτη φορά νόμο της ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος της οδηγίας για να τη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι σε δράση στην αναζήτηση του Πασχαλινού αυγού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο άλσος Τσαμάκια, η εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης με το κυνήγι του κρυμμένου αυγού.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές Eξετάσεις

Πότε τελειώνουν τα μαθήματα, πότε ξεκινούν οι εξετάσεις στα σχολεία και πώς επηρεάζουν οι ευρωεκλογές το χρονοδιάγραμμα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Αποτοξίνωση μετά τον πασχαλινό οβελία

Πως θα αντιστρέψουμε με υγιεινό τρόπο χωρίς υπερβολές το δείκτη της ζυγαριάς μετά το Πασχαλινό τραπέζι
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κατασχέθηκαν αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί

Το Μεγάλο Σάββατο στη Μύρινα της Λήμνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αγριος καβγάς με επικίνδυνες σωματικές βλάβες

Δύο Μυτιληνιοί συνεπλάκησαν μεταξύ το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

9 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη λίστα κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως

Δύο περισσότεροι καθηγητές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης στη Λέσβο

6.000 ευρώ η λεία των δυο γυναικών που συμμετείχαν στην απάτη