× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Μόρια «στο κόκκινο»

8.871 οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη Μόρια όταν στις 8 Ιουλίου ήταν 5.676. Καμία προοπτική αποσυμφόρησης για 4.000 που μπορούν να αναχωρήσουν άμεσα. Σχεδόν 12.000 οι διαμένοντες στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 20/8/2019

Η Μόρια «στο κόκκινο»

Περίτρανα αποδεικνύεται πλέον ότι η δήθεν φύλαξη των συνόρων και το σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος στα νησιά, δεν ήταν παρά προεκλογικό πυροτέχνημα του σημερινού κυβερνητικού κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αριθμοί στη Λέσβο πλέον είναι αμείλικτοι. Στις 8 Ιουλίου τη μέρα δηλαδή της κυβερνητικής αλλαγής τα επίσημα στοιχεία ανέφεραν ότι ο πληθυσμός του καταυλισμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίηση της Μόριας ήταν 5.676 άτομα. Ενώ στη Μυτιλήνη συνολικά (στη Μόρια, στον Καρά Τεπέ και στις άλλες δομές μέσα στην πόλη) διέμεναν 7.916 αιτούντες άσυλο. Σήμερα Τρίτη 20 Αυγούστου, μόνο στη Μόρια διαμένουν 8.871 αιτούντες άσυλο. Δηλαδή 3.115 άτομα περισσότερα μέσα σε 45 περίπου μέρες. Ενώ συνολικά στην περιοχή της Μυτιλήνης ο αριθμός αγγίζει τις 12.000!

Ας σημειωθεί ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στο ΚΥΤ της Μόριας πλησιάζει πλέον το ιστορικό ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου που ήταν οι 9.200 διαμένοντες. Αριθμός που παρά τις αφίξεις, με συστηματική δουλειά που περιλάμβανε τη λειτουργία νέων δομών προκειμένου να φιλοξενηθούν ευάλωτες κατηγορίες στην άλλη Ελλάδα, είχε μειωθεί σημαντικά σε σημείο μάλιστα να φτάσει τις 5.000 περίπου την περασμένη Άνοιξη. «Αριθμός καθ’ όλα διαχωρίσιμος» όπως λένε αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Καμιά κίνηση αποσυμφόρησης
Κι ενώ ο πληθυσμός ειδικά της Μόριας αγγίζει εκρηκτικά νούμερα, οι μετακινήσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας έχουν μηδενιστεί. Καμία κίνηση δεν γίνεται στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέων δομών ή έστω του ελέγχου των υπαρχουσών προκειμένου να διαπιστωθούν κενά με στόχο να μετακινηθούν όσοι θα μπορούσαν. Υπολογίζεται δε πως είναι περίπου 4.000 αυτοί που θα μπορούσαν να φύγουν άμεσα από το νησί αφού η διαδικασία για αυτούς έχει ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα στον οργανωμένο καταυλισμό του ΚΥΤ με υποδομές για 3.000 άτομα διαμένουν σήμερα περίπου 5.500. Οι υπόλοιπου 3.500 περίπου διαμένουν είτε στο νοικιασμένο οικόπεδο (οι 1.000) είτε σε καταλυμένα κτήματα γύρω από το ΚΥΤ. Τα οποία ας σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες τους παρά του ότι τους προτάθηκε αρνούνται να τα νοικιάσουν.

Και χωρίς νοσηλευτές
Ας σημειωθεί ακόμα πως η ημερήσια έκδοση της αποτύπωση της εθνικής εικόνας κατάστασης για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα του Υπουργείου Δημόσιας τάξης έχει διακοπεί από τις 15 Αυγούστου. Προφανώς για να μη γίνεται γνωστή η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται. Ενώ το ΚΥΤ και ευρύτερα το σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας καλείται να αντιμετωπίσει άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι συμβάσεις των νοσηλευτών του ΚΕΕΛΠΝΟ έληξαν. Ενώ η διαδικασία νέων προσλήψεων εννέα νοσηλευτών (από τους οποίους δυο για το νοσοκομείο) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΥΓΕΙΑ

«Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μυτιληνιά, Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της απαντά στο ξέσπασμα οργής του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής