× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το χρυσό λάδι του Αιγαίου μετρά τέσσερις γενιές ιστορίας!

Γνωρίσαμε την οικογένεια Πρωτούλη και δοκιμάσαμε το «καλύτερο ελαιόλαδο στα Νησιά του Αιγαίου»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/8/2019

Το χρυσό λάδι του Αιγαίου μετρά τέσσερις γενιές ιστορίας!

«Για να δαμάσεις τον άγριο και δυσπρόσιτο ελαιώνα του νησιού της Λέσβου, από την πλευρά του Πλωμαρίου, θέλει κουράγιο, υπομονή και πείσμα. Θέλει σύστημα και γνώση. Θέλει να αγαπάς αυτό που κάνεις»

45 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται μέσα στα ελαιοκτήματα ο Κώστας Πρωτούλης, ο «μάστερ» ελαιοπαραγωγός, με λάδι… χρυσό, το Aegean Gold, με τις συνεχώς διακρίσεις. «Όλη μου η ζωή είναι μέσα στην παραγωγή λαδιού» λέει ο κ. Πρωτούλης τρίτη γενιά ελαιοπαραγωγός, συνεχίζοντας την παράδοση της οικογένειάς που ήρθε στη Λέσβο από τη Μικρά Ασία και επέλεξε να εγκατασταθεί στο Πλωμάρι. Υπάρχει όμως και η τέταρτη γενιά, στην οποία ο κ. Πρωτούλης μαζί με τη σύζυγό του, Μαρία Ραφτέλη κληροδοτεί αυτή την αγάπη για την ελιά.

Με ένα ελαιοτριβείο στο Μεγαλοχώρι ο κ. Κώστας Πρωτούλης μπήκε στην παραγωγή το 1975. «Λιθαράκι το λιθαράκι με τ’ αδέρφια μου βάλαμε βάσεις για να παράγουμε κάτι καλύτερο. Στη συνέχεια βλέπαμε ότι το μυτιληνιό λάδι δεν ήταν αναγνωρίσιμο, δεν συμμετείχε σε διαγωνισμούς ποιότητας».

Το 1992 αποφάσισαν να αναδείξουν το λάδι τους μέσω διαγωνισμών. «Ήμασταν οι πρώτοι που το κάναμε και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι επιχειρηματίες και παραγωγοί. Χρειάστηκε πολύς κόπος, μεράκι και δουλειά, όπως ισχύει και για όλα τα πράγματα», λέει.

Πριν από 25 χρόνια συνεργάστηκε με παραγωγούς που ήθελαν κάτι καλύτερο. Μαζί του ακολούθησε και η σύζυγός του. Και σήμερα καλλιεργούν 700 στρέμματα ελαιώνων, την ίδια ώρα που συνεργάζονται με πάνω από 1000 ντόπιους ελαιοπαραγωγούς, προσπαθώντας και καταφέρνοντας να τους πείσουν ότι από κοινού βγάζουν ένα προϊόν ικανότατο να σταθεί στην αγορά, ελληνική και ξένη, με υψηλά στάνταρ ποιότητας.

Το 2005 η εταιρεία Πρωτούλη αγόρασε στον Τρύγονα ένα παλιό πετρόχτιστο ελαιοτριβείο, το οποίο σήμερα είναι επισκέψιμο για όλους και ανοιχτό για πολλές εκδηλώσεις. «Διδάσκουμε, επιμορφώνουμε τον κόσμο ως προς τη δοκιμή και την αξιολόγηση του λαδιού» λέει ο κ. Πρωτούλης για τις δράσεις που πραγματοποιούνται εκεί, ενώ η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται για ντόπιους και τουρίστες είναι σε εξέλιξη!

Βραβεία επί βραβείων!

Οι διακρίσεις του Aegean Gold είναι… αναρίθμητες. Το πρώτο πανελλήνιο βραβείο το έλαβε το 1994 και μάλιστα στον πρώτο διαγωνισμό που έγινε στην Ελλάδα (!). Ακολούθησε η παγκόσμια διάκρισή του το 1997 στην Ισπανία, στον διαγωνισμό Marios Solinas ως το καλύτερο ελληνικό (κάνοντας Καλαματιανούς και Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς να… δυσανασχετούν!).

Έκτοτε οι διακρίσεις συνεχίζονται και φτάνουν στο σήμερα. Φέτος, το Aegean Gold έλαβε χάλκινο βραβείο σε διαγωνισμό στο Λος Άντζελες, δύο ασημένια βραβεία στην Ιαπωνία, ένα ασημένιο στο Λονδίνο, ένα ασημένιο στον διαγωνισμό Athena της Αθήνας, αλλά και τη διάκριση ως του καλύτερου ελαιολάδου ποικιλίας «κολοβή», και του καλύτερου ελαιόλαδου στα νησιά του Αιγαίου!

Ακόμα και τα παιδιά!

Ιδιαίτερες διακρίσεις για την οικογένεια Πρωτούλη είναι οι φετινές της Ιταλίας, όπου το Aegean Gold έλαβε έξτρα χρυσό βραβείο στο διαγωνισμό Biol ως το καλύτερο λάδι από την Ελλάδα, αλλά έλαβε και άλλο βραβείο, το Biol Kids, δηλαδή το δοκίμασαν, επέλεξαν και βράβευσαν παιδιά!  

Η γκάμα των ελαιολάδων Πρωτούλη δεν περιορίζεται στο Aegean Gold, αλλά είναι μεγάλη και εξελίσσεται συνεχώς, εξάγεται δε σε πολλές χώρες, από την Ελβετία έως τη Ν. Αφρική!

Aegean Gold, το χρυσάφι του Αιγαίου!

Το εμβληματικό και παλαιότερο από τα τρία προϊόντα της οικογένειας Πρωτούλη  έχει να επιδείξει μια πλούσια συλλογή βραβείων και μεταλλίων που διαχρονικά λαμβάνει σε παγκόσμιους έγκριτους διαγωνισμούς.

Από το 2004 έχει λάβει περισσότερες από 40 διακρίσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς, ενώ τις μισές από αυτές τις έχει κερδίσει μέσα στην τελευταία τριετία.

Παράγεται κατά κύριο λόγο από την Κολοβή, ποικιλία που του δίνει τον έντονο, φρουτώδη χαρακτήρα, αλλά η σύνθεσή του περιέχει επίσης Αδραμυτινή και λίγη Λαδολιά. Η πρώτη του χαρίζει το άρωμα και την πλούσια υφή και η δεύτερη την ήπια, ελαφρώς ημίγλυκη, εξισορροπητική γεύση. Όλες μαζί φροντίζουν ώστε να δημιουργηθεί ένα φίνο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με χρυσοπράσινο, λαμπερό χρώμα και γεμάτου σώματος γεύση.

Το βιολογικό Aegean Gold Bio προσφέρει στον γευσιγνώστη όλα τα ανωτέρω χαρακτηριστικά με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και φινέτσα.

*To παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΑΞΙΔΙΑ

Η Λέσβος πάει Θεσσαλονίκη με το ΚΤΕΛ!

Καθολική ικανοποίηση από τη λειτουργία του δρομολογίου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Λέσβου, μέσω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού μας με την Καβάλα
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρίστες από τη Βουλγαρία στη Μυτιλήνη

Έρχονται μέσω Αϊβαλιού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση φορέων της Λέσβου και Λήμνου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Του έθεσαν τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού
ΑΓΟΡΑ

O παράδεισος των φυτών έχει όνομα...ΦΥΤΟπολις!

Ένας εντυπωσιακός χώρος που κερδίζει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ένα «Πέλαγο» μουσικής, τέχνης και γλωσσών που έλειπε

Ξεκίνησαν οι εγγραφές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΟΡΑ

Εκ νέου παράταση για το Leader μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Δείτε τις δηλώσεις του διευθυντή της ΕΤΑΛ, Τάσου Περιμένη στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Σάκης Μπατζάλης έγινε… «θέμα» χάρη στον φακό του!

Ο Μυτιληνιός φωτογράφος έριξε τα φώτα του στη βάφτιση με νονούς την Μαρία Κορινθίου, τον Γιάννη Αϊβάζη και την κόρη τους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ γυναικών στην Ερεσό!

Πάνω από 800 επισκέπτριες ανέβασαν στο ζενίθ την τουριστική σεζόν της Σκάλας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πειραιάς – Σίγρι: Έφυγαν περισσότεροι, ήρθαν λιγότεροι

«Δεν ήταν το χωριό προετοιμασμένο για τόσο κόσμο» λέει στο «Ν» ο ταξιδιωτικός πράκτορας, Ηλίας Πίκουλος
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Ομοσπονδίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης

Τέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τι γίνεται με τη δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο;

Ενημέρωση από το Τμήμα ΒΑ ΤΕΕ