× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το χρυσό λάδι του Αιγαίου μετρά τέσσερις γενιές ιστορίας!

Γνωρίσαμε την οικογένεια Πρωτούλη και δοκιμάσαμε το «καλύτερο ελαιόλαδο στα Νησιά του Αιγαίου»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/8/2019

Το χρυσό λάδι του Αιγαίου μετρά τέσσερις γενιές ιστορίας!
' χρόνος ανάγνωσης

«Για να δαμάσεις τον άγριο και δυσπρόσιτο ελαιώνα του νησιού της Λέσβου, από την πλευρά του Πλωμαρίου, θέλει κουράγιο, υπομονή και πείσμα. Θέλει σύστημα και γνώση. Θέλει να αγαπάς αυτό που κάνεις»

45 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται μέσα στα ελαιοκτήματα ο Κώστας Πρωτούλης, ο «μάστερ» ελαιοπαραγωγός, με λάδι… χρυσό, το Aegean Gold, με τις συνεχώς διακρίσεις. «Όλη μου η ζωή είναι μέσα στην παραγωγή λαδιού» λέει ο κ. Πρωτούλης τρίτη γενιά ελαιοπαραγωγός, συνεχίζοντας την παράδοση της οικογένειάς που ήρθε στη Λέσβο από τη Μικρά Ασία και επέλεξε να εγκατασταθεί στο Πλωμάρι. Υπάρχει όμως και η τέταρτη γενιά, στην οποία ο κ. Πρωτούλης μαζί με τη σύζυγό του, Μαρία Ραφτέλη κληροδοτεί αυτή την αγάπη για την ελιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ένα ελαιοτριβείο στο Μεγαλοχώρι ο κ. Κώστας Πρωτούλης μπήκε στην παραγωγή το 1975. «Λιθαράκι το λιθαράκι με τ’ αδέρφια μου βάλαμε βάσεις για να παράγουμε κάτι καλύτερο. Στη συνέχεια βλέπαμε ότι το μυτιληνιό λάδι δεν ήταν αναγνωρίσιμο, δεν συμμετείχε σε διαγωνισμούς ποιότητας».

Το 1992 αποφάσισαν να αναδείξουν το λάδι τους μέσω διαγωνισμών. «Ήμασταν οι πρώτοι που το κάναμε και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι επιχειρηματίες και παραγωγοί. Χρειάστηκε πολύς κόπος, μεράκι και δουλειά, όπως ισχύει και για όλα τα πράγματα», λέει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν από 25 χρόνια συνεργάστηκε με παραγωγούς που ήθελαν κάτι καλύτερο. Μαζί του ακολούθησε και η σύζυγός του. Και σήμερα καλλιεργούν 700 στρέμματα ελαιώνων, την ίδια ώρα που συνεργάζονται με πάνω από 1000 ντόπιους ελαιοπαραγωγούς, προσπαθώντας και καταφέρνοντας να τους πείσουν ότι από κοινού βγάζουν ένα προϊόν ικανότατο να σταθεί στην αγορά, ελληνική και ξένη, με υψηλά στάνταρ ποιότητας.

Το 2005 η εταιρεία Πρωτούλη αγόρασε στον Τρύγονα ένα παλιό πετρόχτιστο ελαιοτριβείο, το οποίο σήμερα είναι επισκέψιμο για όλους και ανοιχτό για πολλές εκδηλώσεις. «Διδάσκουμε, επιμορφώνουμε τον κόσμο ως προς τη δοκιμή και την αξιολόγηση του λαδιού» λέει ο κ. Πρωτούλης για τις δράσεις που πραγματοποιούνται εκεί, ενώ η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται για ντόπιους και τουρίστες είναι σε εξέλιξη!

Βραβεία επί βραβείων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διακρίσεις του Aegean Gold είναι… αναρίθμητες. Το πρώτο πανελλήνιο βραβείο το έλαβε το 1994 και μάλιστα στον πρώτο διαγωνισμό που έγινε στην Ελλάδα (!). Ακολούθησε η παγκόσμια διάκρισή του το 1997 στην Ισπανία, στον διαγωνισμό Marios Solinas ως το καλύτερο ελληνικό (κάνοντας Καλαματιανούς και Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς να… δυσανασχετούν!).

Έκτοτε οι διακρίσεις συνεχίζονται και φτάνουν στο σήμερα. Φέτος, το Aegean Gold έλαβε χάλκινο βραβείο σε διαγωνισμό στο Λος Άντζελες, δύο ασημένια βραβεία στην Ιαπωνία, ένα ασημένιο στο Λονδίνο, ένα ασημένιο στον διαγωνισμό Athena της Αθήνας, αλλά και τη διάκριση ως του καλύτερου ελαιολάδου ποικιλίας «κολοβή», και του καλύτερου ελαιόλαδου στα νησιά του Αιγαίου!

Ακόμα και τα παιδιά!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερες διακρίσεις για την οικογένεια Πρωτούλη είναι οι φετινές της Ιταλίας, όπου το Aegean Gold έλαβε έξτρα χρυσό βραβείο στο διαγωνισμό Biol ως το καλύτερο λάδι από την Ελλάδα, αλλά έλαβε και άλλο βραβείο, το Biol Kids, δηλαδή το δοκίμασαν, επέλεξαν και βράβευσαν παιδιά!  

Η γκάμα των ελαιολάδων Πρωτούλη δεν περιορίζεται στο Aegean Gold, αλλά είναι μεγάλη και εξελίσσεται συνεχώς, εξάγεται δε σε πολλές χώρες, από την Ελβετία έως τη Ν. Αφρική!

Aegean Gold, το χρυσάφι του Αιγαίου!

Το εμβληματικό και παλαιότερο από τα τρία προϊόντα της οικογένειας Πρωτούλη  έχει να επιδείξει μια πλούσια συλλογή βραβείων και μεταλλίων που διαχρονικά λαμβάνει σε παγκόσμιους έγκριτους διαγωνισμούς.

Από το 2004 έχει λάβει περισσότερες από 40 διακρίσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς, ενώ τις μισές από αυτές τις έχει κερδίσει μέσα στην τελευταία τριετία.

Παράγεται κατά κύριο λόγο από την Κολοβή, ποικιλία που του δίνει τον έντονο, φρουτώδη χαρακτήρα, αλλά η σύνθεσή του περιέχει επίσης Αδραμυτινή και λίγη Λαδολιά. Η πρώτη του χαρίζει το άρωμα και την πλούσια υφή και η δεύτερη την ήπια, ελαφρώς ημίγλυκη, εξισορροπητική γεύση. Όλες μαζί φροντίζουν ώστε να δημιουργηθεί ένα φίνο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με χρυσοπράσινο, λαμπερό χρώμα και γεμάτου σώματος γεύση.

Το βιολογικό Aegean Gold Bio προσφέρει στον γευσιγνώστη όλα τα ανωτέρω χαρακτηριστικά με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και φινέτσα.

*To παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Η Ελληνική Στατιστική ζητά συνεργάτες

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΕΛΣΤΑΤ, από τις 29 Αυγούστου και ώρα 12:00 έως και τις 10 Σεπτεμβρίου στις 24:00
ΕΡΓΑΣΙΑ

Απεργία στη Λέσβο ενάντια στο νέο πειθαρχικό δίκαιο

Συγκέντρωση απεργών του δημοσίου, έπειτα από κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ Λέσβου πραγματοποιήθηκε έξω από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σε υποχώρηση η οικοδομική δραστηριότητα

Αρνητική εικόνα στο Βόρειο Αιγαίο και σε όλη τη χώρα λόγω κόστους και μειωμένης ζήτησης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε πλήρη εξέλιξη ο τρύγος στη Σάμο

Περίπου 14.000 στρέμματα ορεινών και ημιορεινών αμπελώνων καλλιεργούνται από τους αμπελουργούς του νησιού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενημερωτική εκδήλωση για τις εξαγωγές τροφίμων στις ΗΠΑ στη Χίο

Ο Frank Yiannas, πρώην αναπληρωτής Επίτροπος του FDA, μιλά στο Κέντρο Έρευνας Μαστίχας για τις απαιτήσεις συμμόρφωσης που αφορούν τις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Του ΑΤΑΚ το κάγκελο γίνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κατάθεση των αιτήσεων κλείνει στις 29 Αυγούστου αλλά των ΑΤΑΚ στις 30 Σεπτεμβρίου
ΑΓΟΡΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης αποχαιρετά το καλοκαίρι

Νέο φθινοπωρινό ωράριο από την Τρίτη 2 Σεπετεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Χαρτογράφηση των αναβαθμίδων της Λέσβου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η νέα πλατφόρμα ελεύθερης πρόσβασης στα δεδομένα που συλλέγονται μέσω του Μέτρου 2.1 Γεωργικών Συμβούλων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Υπηρεσιακό πρόεδρο αποκτά ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λήξη του 9ου Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας

Η Ανεμώτια έγινε τόπος συνάντησης, συμπερίληψης και δημιουργικότητας, με δράσεις που ένωσαν αμπελουργούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, τεχνίτες, εθελοντές και επισκέπτες της Λέσβου και πέρα από αυτή