× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ζακ /Zackie Oh: Μια βραδιά αφιερωμένη στον αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σήμερα Παρασκευή στις 8 το βράδυ «Πανελλήνιον»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/9/2019

Ζακ /Zackie Oh: Μια βραδιά αφιερωμένη στον αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
' χρόνος ανάγνωσης

Ένα βιβλίο για τον Ζακ Κωστόπουλο βρίσκεται από τον Απρίλιο στα ράφια των κεντρικών βιβλιοπωλείων της Αθήνας ως φόρος τιμής και μνήμης στον αγωνιστή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δολοφονήθηκε άγρια την 21η Σεπτεμβρίου 2018.

Το βιβλίο έρχεται να παρουσιαστεί στη Λέσβο, σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Ζακ, αφιερωμένη στη Zackie Oh: Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου διατίθενται στην οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου για τον δικαστικό τους αγώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ, στο «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ» οι Εκδόσεις «Το Ροδακιό» παρουσιάζουν το «Ζακ /Zackie Oh», ένα βιβλίο για την τόλμη, την ελευθερία και την αγάπη με κείμενα του Ζακ Κωστόπουλου και πρόλογο του αδελφού του Νίκου.

Ένα project που ξεκίνησε από τον Ζακ, τη δημοσιογράφο Μαρία Λούκα και τον φωτογράφο Αλέξανδρο Κατσή, σαν μία συρραφή λέξεων, σκέψεων και εικόνων για τη σημασία του να είμαστε διαφορετικοί, διαφορετικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα μιλήσουν

Μαρία Λούκα (Δημοσιογράφος – Σεναριογράφος)

Κώστας Γιαννακόπουλος, αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιώργος Τυρίκος- Εργάς, συγγραφέας

Στρατής Σκουντιανέλλης, δικηγόρος

Συντονίστρια: Ανθή Παζιάνου, δημοσιογράφος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βραδιά θα συνεχιστεί με την Ντέπη Χατζηκαμπάνη στις μουσικές επιλογές

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ «Ν» stonisi.gr

Το βιβλίο περιλαμβάνει κάποια εισαγωγικά κείμενα κι ένα life story του Ζακ Κωστόπουλου, ενώ ο κύριος όγκος του αποτελείται από φωτογραφίες του Αλέξανδρου Κατσή και κείμενα του Ζακ Κωστόπουλου.

«Η διαχείριση απουσίας»

της Μαρίας Λούκα και του Αλέξανδρου Κατσή, που προέρχεται από τα εισαγωγικά κείμενα του βιβλίου:

Η διαχείριση της απουσίας

«Γνωρίσαμε τον Ζακ Κωστόπουλο το 2013 στο πλαίσιο της ερευνητικής μας ενασχόλησης με ζητήματα ομοφοβίας, οροθετικότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνεργαστήκαμε μαζί του για την παραγωγή σχετικών ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ. Μέσα από αυτή την επαφή διαπιστώσαμε ότι ο Ζακ παρότι τραυματισμένος από την καταπίεση και τους αποκλεισμούς που είχε υποστεί, κατόρθωνε να μετατρέπει την περιφρόνηση σε σημαία περηφάνιας, να ριζοσπαστικοποιεί τη σκέψη του , να διανύει όχι ατρόμητος αλλά αποφασισμένος έναν δρόμο με λάκκους κυνηγώντας μια υπόσχεση ελευθερίας και να γίνεται ένα σάρκινο σημείο αναφοράς για άλλους ανθρώπους που πάλευαν τα δικά τους δειλά βήματα ορατότητας.

Η διάχυτη αποστροφή του προς κάθε είδους καταπίεση, διάκριση και ετικετοποίηση γενικά αλλά και ειδικά ως προς τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας, αποτέλεσε για μας τα στοιχείο που μας οδήγησε σε μια πιο σφαιρική απόπειρα  καταγραφής της ζωής του. Ούτως η άλλως η αναταραχή φύλου συνδυασμένη με την αναγέννηση της drag κουλτούρας ήταν αρκετά καινούργια και αχαρτογράφητα πεδία στην Ελλάδα και μας ενδιέφερε να αφουγκραστούμε αλλά και να συμβάλλουμε σ’ αυτή τη συζήτηση.

Έτσι, το καλοκαίρι του 2016 ξεκινήσαμε ένα project κειμενικής και φωτογραφικής απεικόνισης της πραγματικότητας του Ζακ που έμοιαζε περισσότερο με ένα συλλογικό πείραμα αναστοχασμού, μοιράσματος και αποτύπωσης. Ο στόχος ήταν μέσα από έναν συνδυασμό λέξεων και εικόνων να προκύψει ένα βιβλίο που θα βασίζεται μεν στην καθημερινότητα του Ζακ αλλά θα λειτουργεί παράλληλα ως καλειδοσκόπιο ατομικοτήτων και κοινοτήτων που δε χωρούν στα ασφυκτικά όρια της κανονικότητας και επιδιώκουν τη ριζική αμφισβήτηση της.

Το δικό μας βλέμμα πάνω σ’ αυτή τη διαδικασία δεν ήταν ποτέ εξωτερικό και αποστασιοποιημένο , καθώς νιώθαμε πως ο τρόπος που βιώνεται και εκπληρώνεται το φύλο μας αφορά και μας εμπλέκει. Την ίδια στιγμή κι ο Ζακ δεν ήταν μια στατική και εργαλειοποιημένη υποκειμενικότητα αλλά συμμετείχε ενεργά παράγοντας δικά του κείμενα κυρίως στα social media , τα οποία εντάσσονταν στο έργο.

Το σύνολο του έργου ήταν αποτέλεσμα συλλογικής ζύμωσης, προβληματισμού και ανταλλαγής. Συζητούσαμε και αποφασίζαμε μαζί για τις συνεντεύξεις, τα κείμενα και τις φωτογραφίες. Κι αυτή ήταν μια επιλογή, επειδή θεωρούμε ότι οι εξουσιαστικές σχέσεις που αναπαράγονται και εντός των καλλιτεχνικών σχεδίων , ατονούν όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στη δημιουργία.

Σ’ αυτό το διάστημα πραγματοποιήσαμε ορισμένες συναντήσεις ακολουθώντας τον Ζακ στην εσωστρέφεια της ιδιωτικότητας του, στις μεταμορφώσεις του, στη σαγηνευτική εξωστρέφεια της Zackie Oh. Προφανώς θέλαμε να κάνουμε πολλά ακόμα για να ολοκληρώσουμε αυτό το βιβλίο κι εκτιμούσαμε ότι διαθέταμε άφθονο χρόνο μπροστά μας. Ωστόσο, ο επίλογος γράφτηκε πολύ ξαφνικά και αναγκαστικά το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου στην οδό Γλάδστωνος. Μετά το αρχικό μούδιασμα αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε το υλικό που είχαμε και να εκδώσουμε το βιβλίο.

Ο Λακάν έλεγε ότι «ο Λόγος είναι η διαχείριση της απουσίας». Αυτό το βιβλίο , λοιπόν, είναι για εμάς η διαχείριση της απουσίας του Ζακ και μαζί ένα βαθύ ίχνος της παρουσίας του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Το πρώτο μου τριαντάφυλλο» άνθισε στην Αρχαία Αντισσα

Μια μαγευτική μουσική βραδιά με τον Θοδωρή Βουτσικάκη και τη Λίνα Νικολακοπούλου, γεμάτη ενθουσιασμό και μηνύματα για την ανάδειξη του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Αγιασώτικοι ήχοι ενός αιώνα ζωντάνεψαν ξανά «Στο Χάνι»

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών παρουσίασε το τέταρτο ντοκιμαντέρ του για τη μουσική παράδοση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η Ειρήνη Μπουντούκη μιλά μόδα, αποδοχή και ζωή χωρίς ετικέτες

Το μοντέλο με καταγωγή από την Πέτρα, επισκέπτεται τη Λέσβου κάθε καλοκαίρι και μίλησε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο «Θεόφιλος» ζωντάνεψε με τον Θοδωρή Προκοπίου

Στον «Κήπο της Παναγίας» στην Αγιάσο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Πάνω από 150 έργα μικρών δημιουργών εντυπωσίασαν το κοινό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η «Δημιουργία» έκλεισε το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Τη συναυλία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας και εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας
ΘΕΑΤΡΟ

«Υπάρχει και Φιλότιμο» από τη θεατρική ομάδα του 4ου Γυμνασίου – Λυκείου Μυτιλήνης

Δύο παραστάσεις – αφιέρωμα στη μνήμη της καθηγήτριας Αργυρώς Καραγκίκα στο Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Λέσβου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου συνεχίζεται με αισιοδοξία και διεθνείς ερμηνείες

Οι συναυλίες θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ και είναι ήδη διαθέσιμες στην πλατφόρμα ErtEcho, φέρνοντας τον Μόλυβο σε κάθε σπίτι
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Simplicity»: Η απλότητα του πηλού, η μνήμη της Λέσβου

Ένα ντοκιμαντέρ που συνδέει παρελθόν και παρόν μέσα από την αγγειοπλαστική του Δημήτρη Κουβδή, στη μνήμη της Αγλαΐας Αρχοντίδου
ΘΕΑΤΡΟ

Ακυρώνεται η παράσταση «Ο Παππούς έχει Πίεση»

Ηταν προγραμματισμένη να ανέβει στις 26 Αυγούστου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Όταν το κύμα συναντά τη μουσική: η «Εξέγερση» στον Μόλυβο

Συγκλονιστική βραδιά με το κουαρτέτο του Θεοδωράκη, την πρεμιέρα του Έρρικου Βαΐου και την παρουσία κορυφαίων μουσικών στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση έργων ζωγραφικής Φώτη Μανιού

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 20 Αυγούστου στις 7 μ.μ