× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βαρύ το κόστος της πράσινη ακτοπλοΐα για τους νησιώτες

Πλακιωτάκης: «Προετοιμάζουμε την αγορά για το κόστος της μετατροπής»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/5/2022

Βαρύ το κόστος της πράσινη ακτοπλοΐα για τους νησιώτες

Τις στρατηγικές παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες στη ναυτιλιακή βιομηχανία, προκειμένου να μπορέσει ο κλάδος να ανταποκριθεί στις μεγάλες και σημαντικές προκλήσεις, επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Γιάννης Πλακιωτάκης, από το Νταβός της Ελβετίας. Στην αναφορά που έκανε για τον κλάδο της ακτοπλοΐας ο υπουργός τόνισε πως στο σχεδιασμό της χώρας είναι η χρήση ηλεκτρικών πλοίων. Παράλληλα ανέφερε πως η κυβέρνηση προετοιμάζει την αγορά για το κόστος της μετατροπής. Η αναφορά αυτή δείχνει πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι νησιώτες, κι όσοι χρησιμοποιούν τα πλοία της ακτοπλοΐας να πληρώσουν το κόστος που συνεπάγεται η παύση της χρήσης ορυκτών καυσίμων από τα πλοία.

 

«Λόγω της  πανδημίας, αλλά και της  ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία,  χρειάζεται να αναπροσαρμόσουμε για άλλη μια φορά τις προτεραιότητές μας», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης και συνέχισε: «Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ναυτιλία είναι μία παγκόσμια βιομηχανία και για αυτό το λόγο απαιτούνται παγκόσμιοι κανόνες.

Η απανθρακοποίηση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ναυτιλία στο μέλλον με αποκορύφωμα τη διαθεσιμότητα σε ασφαλή, εναλλακτικά και με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, καύσιμα. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται να συνεργαστούμε. Να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας και να παρουσιάσουμε ρεαλιστικές πολιτικές και εφαρμόσιμα μέτρα στον τομέα αυτό».

 

Πράσινη ακτοπλοΐα

 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από το βήμα του Greek House Davos, όπου βρέθηκε μαζί με τον Υπουργό Επενδύσεων του Παναμά, José Alejandro Rojas, τόνισε ότι «η Ελλάδα, βρίσκεται σε μία διαδικασία μετάβασης στην πράσινη ακτοπλοΐα, με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε στο μυαλό μας τα ηλεκτρικά πλοία και  προετοιμάζουμε την αγορά για το κόστος αυτής της μετατροπής.

Όμως αυτό που προέχει,  αυτή τη στιγμή είναι η επιβίωση της Ελληνικής Ακτοπλοΐας. Εξαιτίας της πολύ υψηλής αύξησης της τιμής του πετρελαίου, τα κόστη έχουν ανέβει κατακόρυφα. Αυτή είναι η σημαντικότερη επίπτωση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Γι αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις κυρώσεις. Δεν πρέπει να βλάψουν περισσότερο τις οικονομίες και τους πολίτες μας, από τους Ρώσους.».

 

Έλλειμα στελεχών στην ναυτιλία

 

Κλείνοντας, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα της έλλειψης πληρωμάτων στη ναυτιλία τα επόμενα χρόνια: «Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου, θα υπάρξει μεγάλο έλλειμμα σε στελεχιακό δυναμικό για τη ναυτιλία. Τα κενά υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τις 96.000 μέχρι το 2026». Και αφού δήλωσε το ενδιαφέρον να βοηθήσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στον τομέα αυτό, ανακοίνωσε ότι  προετοιμάζει έως το τέλος του έτους ένα νέο πλάνο για να ενισχυθεί η ναυτική εκπαίδευση.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών επανήλθε ο Μουτζούρης

Παρακολούθησε και χαιρέτησε στην ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

300 παιδιά και 68 εκπαιδευτικοί τονώνουν τον μαθητικό τουρισμό της Λέσβου

Στο πλαίσιο στήριξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός ευεξίας, μοναδική ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης για τη Λέσβο

Σημαντικές ανακοινώσεις και συμπεράσματα για τις δυνατότητες ανάπτυξης του θερμαλισμού στο νησί μας, βγήκαν μέσα από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ξενοδοχείο Mythical Coast
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αισχροκέρδεια σε βάρος κτηνοτρόφων και καταναλωτών

Μείωση τιμών και καθυστερήσεις πληρωμών αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι της Λέσβου. Στα ύψη η τιμή της φέτας παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για αυστηρούς ελέγχους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγαλύτερη στήριξη στην νησιωτική αγροτική παραγωγή

Ο Στρατής Νικολάου παρουσίασε τις θέσεις της Νέας Αριστεράς για την αναθεώρηση της ΚΑΠ στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ 99 fm «Στο Νησί» και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεκίνησε στο Mythical Coast η ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Με προσκεκλημένους επιστήμονες και γιατρούς από όλη την Ελλάδα. Πρόεδρος της Ημερίδας ο Γιώργος Πατούλης τ. περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών