× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έπιασε πάτο το τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων

Τουριστικά καταλύματα και εστίαση της Λέσβου φτωχοί συγγενείς του κλάδου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 22/5/2022

Έπιασε πάτο το τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων
' χρόνος ανάγνωσης

Καταστροφική χρονιά ήταν το 2021 για τις επιχειρήσεις εστίασης και παροχής καταλυμάτων της Λέσβου σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η εξαιρετικά περιορισμένη τουριστική κίνηση από την Ευρώπη, οι μηδενικές αφίξεις από την Τουρκία και περιορισμένες αφίξεις από την Ελλάδα ήταν οι βασικές αιτίες που συνέβαλαν στην συρρίκνωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντικοί παράγοντες ήταν οι περιορισμοί για την πανδημία και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων του νησιού από την αύξηση του πληθωρισμού.


Τα στοιχεία της Ελληνική Στατιστικής Αρχής είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά 388 επιχειρήσεις καταλυμάτων της Λέσβου δήλωσαν έσοδα 11,93 εκατ. ευρώ το 2021. Έτσι ο μέσος ετήσιος τζίρος τους διαμορφώθηκε στα 30.747 ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταλυμάτων είναι εποχικές επιχειρήσεις που λειτουργούν για λίγους μήνες, επίσης έχουν μικρό αριθμό δωματίων.

Οι 893 επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης του νησιού δήλωσαν έσοδα 43,52 εκατ. ευρώ. Έτσι ο μέσος ετήσιος τζίρος τους διαμορφώθηκε στα 48.735 ευρώ. Και σε αυτόν τον τομέα δραστηριοποιούνται πολλές μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν λίγους μήνες το χρόνο. Όπως επίσης υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που βρίσκεται σε χωριά της Λέσβου και έχουν εξαιρετικά χαμηλό τζίρο.


Συνολικά στο κλάδο δραστηριοποιούνται 1.281 επιχειρήσεις και τα έσοδα τους για το 2021 ανήλθαν στα 55,45 εκατ. ευρώ και ο μέσος ετήσιος τζίρος τους διαμορφώθηκε στα 43.284 ευρώ.


Πανελλαδικά


Σε πανελλαδικό επίπεδο ο μέσος τζίρος των επιχειρήσεων που προσφέρουν καταλύματα το 2021 διαμορφώθηκε στα 177.552 ευρώ, καθώς 29.695 επιχειρήσεις δήλωσαν έσοδα 5,27 δις ευρώ. Πανελλαδικά ο μέσος τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 69.092 ευρώ. 80.632 επιχειρήσεις δήλωσαν έσοδα 5,571 δις ευρώ. Ο πανελλαδικός μέσος ετήσιος τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου διαμορφώθηκε στα 98.285 ευρώ, καθώς 110.327 επιχειρήσεις δήλωσαν τζίρο 10,84 δις ευρώ.


Συγκρίνοντας τον μέσο τζίρο των επιχειρήσεων καταλυμάτων της Λέσβου πως αντιστοιχεί στο 17,31% (!!!) του μέσου πανελλαδικού τζίρου των καταλυμάτων. Ο μέσος τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης της Λέσβου ανέρχεται στο 70,5% του μέσου πανελλαδικού τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης. Συνολικά οι επιχειρήσεις εστίασης και καταλυμάτων της Λέσβου έχουν μέσο τζίρο που αντιστοιχεί στο 39,23% του πανελλαδικού μέσου τζίρου.


Ο μειωμένος τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου καταλυμάτων – εστίασης της Λέσβου, μαζί με τα υψηλά πάγια κόστη όπως είναι ρεύμα, ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις δημιουργούν αξεπέραστα εμπόδια επιβίωσης για τις μικρότερες και πιο αδύναμες επιχειρήσεις του κλάδου. Κι έτσι κλείνουν το ένα μαγαζί μετά το άλλο, πληθαίνουν τα ενοικιαστήρια και τα πωλητήρια επιχειρήσεων στην εστίαση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

«Μπαζώματα στη θάλασσα, ισοπέδωση λόφων και αλλοίωση τοπίου στο Πλωμάρι»

Σοβαρές καταγγελίες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «το Πόλιον» του Πλωμαρίου με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εκδήλωση της 98 ΑΔΤΕ για την απελευθέρωση της Λέσβου

Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δυναμική παρουσία των Μυτιληνιών διαιτητών στο 43ο ετήσιο σεμινάριο διαιτησία

Οι διαιτητές καλαθοσφαίρισης υποβλήθηκαν σε αγωνιστικές δοκιμασίες, που πραγματοποιήθηκαν σε τοπικό επίπεδο, καθώς και σε γραπτές εξετάσεις μέσω διαδικτύου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη νέα αγωνιστική περίοδο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αγιασμός στον παιδικό σταθμό Παμφίλων

Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι εργασίες εκσυγχρονισμού του και ήδη τα παιδιά είχαν επιστρέψει σε αυτόν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δύο ασθενείς επιβάτες πλοίου μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης

Μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο και υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Μυτιλήνη φωτίζεται ροζ για τη ζωή

Ο Δήμος και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου στέλνουν μήνυμα πρόληψης και ελπίδας με τη φωταγώγηση του Παλαιού Δημαρχείου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διαδικτυακό σεμινάριο βιοασφάλειας για την ευλογιά τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου

Ενημέρωση και εκπαίδευση για κτηνοτρόφους, κτηνιάτρους και επαγγελματίες της αιγοπροβατοτροφίας με δυνατότητα παρακολούθησης στο Πολύκεντρο Παπάδου.
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Τα «βρόντηξε» ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δυτικής Λέσβου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν μπορούσε να διαχειριστεί τις εντάσεις στην υπηρεσία εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Σφοδρή νεροποντή στη Λέσβο

Υπερχείλισε φρεάτιο στην προκυμαία
ΧΩΡΙΑ

Ο Γολγοθάς τελείωσε και το Αναγνωστήριο μπαίνει σε νέα εποχή

Ξεκινούν οι εργασίες-Ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς και ο δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μιλούν για την εκκίνηση ενός δύσκολου αλλά ιστορικού έργου που θα παραδοθεί σε δύο χρόνια.
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η ιστορία είναι ο καθρέφτης μας – χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας»

Η Μαρία Ευθυμίου ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ μίλησε στον Θράσο Αβραάμ και στο «Νησί 99FM» για τη δύναμη της ιστορίας ως εργαλείου αυτογνωσίας, τη μιζέρια της ελληνικής κοινωνίας και τον δρόμο για να σταθούμε με αξιοπρέπεια
ΧΩΡΙΑ

Πρώτη επίσκεψη‑αυτοψία Χριστόφα στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Μία μέρα μετά την υπογραφή σύμβασης με τον εργολάβο