× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

H Τζέλη Χατζηδημητρίου στις Κάννες

Με την ταινία της «Λέσβια, η ιστορία της Ερεσού»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 22/5/2022

H Τζέλη Χατζηδημητρίου στις Κάννες

Το έλεγε για πλάκα ότι η ταινία της θα πάει στις Κάννες όταν έκανε τα γυρίσματα. Και τα γέλια βγήκαν αληθινά, και η σκηνοθέτρια, Τζέλη Χατζηδημητρίου ετοιμάζει όντως τις βαλίτσες της για τις Κάννες για να παρουσιάσει την ταινία της «Λέσβια, η ιστορία της Ερεσού». Για να είμαστε ακριβείς η ταινία ονομάζεται «λesvia: the herstory of Eressos», γιατί όπως εξήγησε η ίδια μιλώντας στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99», η ταινία αφορά την ιστορία των γυναικών στην Ερεσό, πώς βρήκαν καταφύγιο και χώρο για να εκφραστούν ελεύθερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσημη προβολή προγραμματίζει η Τζέλη Χατζηδημητρίου να κάνει στην Ερεσό το Αύγουστο του 2023, και μάλιστα γυναίκες από την Αυστραλία που έχουν 20 χρόνια να έρθουν στην Ερεσό έχουν βγάλει εισιτήρια- και είναι και ευκαιρία να επανοικειοποιηθούν την Ερεσό, η οποία πάντα αλλάζει, αλλά πάντα έχει αυτή την ενέργεια, όπως λέει και η Τζέλη, αλλά και όσες και όσοι την έχουμε ζήσει.

Ειδικότερα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με πέντε έργα σε εξέλιξη, μεταξύ των οποίων και το «δικό μας» για την Ερεσό, θα συμμετάσχουν στη δράση «Thessaloniki Goes to Cannes», η οποία θα πραγματοποιηθεί τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και διαδικτυακά, στο πλαίσιο του τμήματος Marché du Film (17-25 Μαΐου 2022) του Φεστιβάλ των Καννών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμμετοχή στο «Thessaloniki Goes to Cannes» είναι μια συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το Φεστιβάλ Καννών. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια που παίρνει μέρος στη συγκεκριμένη δράση του Marché du Film του Φεστιβάλ Καννών, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο περιζήτητες αγορές ταινιών στον κόσμο. 

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου θα παρουσιαστούν σε επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου τρεις ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας και δύο ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη, εκ των οποίων και της Τζέλης Χατζηδημητρίου.

Το ντοκιμαντέρ για την Ερεσό γίνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του Onassis Culture. Η περιγραφή της ταινίας:

«Η Ερεσός, ένα μικρό αγροτικό χωριό, είναι η γενέτειρα της αρχαίας ποιήτριας Σαπφούς. Η Λέσβος είναι ένα από τα λιγοστά μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου οι πλατείες είναι διακοσμημενες με γυναικεία αγάλματα που απεικονίζουν λεσβίες. Το στοιχείο αυτό έχει μετατρέψει το νησί της Λέσβου σε σημεία συνάντησης για την παγκόσμια λεσβιακή κοινότητα. Επιπλέον, έχει αποτελέσει πηγή έντασης με τον ντόπιο πληθυσμό, σε ζητήματα ονομασίας, συμβολισμών, δημόσιου χώρου και ταυτότητας. Το ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνει τις ιστορίες που καταδεικνύουν τη σημασία του τόπου αυτού για τις απανταχού λεσβίες. Επιπλέον, αφηγείται την αλληλεπίδραση της λεσβιακής κοινότητας με τους ντόπιους και τις αλλαγές που επήλθαν στο πέρασμα του χρόνου.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο‑ Ελαιοτριβείο (τ. Βρανά) της εταιρείας «Αρχιπέλαγος»

Γνωρίστε τις τέσσερις ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Aνοιξε το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πέθανε η Αννα Παναγιωτοπούλου

Η αγαπημένη Μαντάμ Σουσού, μία από τις τρεις Χάριτες, βασικό μέλος του Ελεύθερου Θεάτρου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών και εφήβους

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολή του ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Κινηματογραφική προβολή οργανώνει η Κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την Δευτέρα 13 Μαΐου στις 8.00 το βράδυ
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Βιβλιοδεσία, μια «χειρουργική τέχνη»!

H Δέσποινα με το εργαστήρι της «tortuguita» συστήνει πλέον τη μαγική τέχνη της βιβλιοδεσίας στο κοινό
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Βυζαντινός Ελληνισμός» πρωτότυπη μουσική παράσταση

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ