× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Περιηγήθηκαν στο μυθολογικό παρελθόν του Κόλπου Καλλονής

Στον Πολιχνίτο με τον συγγραφέα Αριστείδη Κυριαζή

Δημοσίευση 31/7/2019

Περιηγήθηκαν στο μυθολογικό παρελθόν του Κόλπου Καλλονής
' χρόνος ανάγνωσης

Στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου έγινε με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Κυριαζή: «Κόλπος Καλλονής Λέσβου-Ιστορική Περιήγηση», (Εκδόσεις «Μύθος»), από τον πρώην γραμματέα και αντιδήμαρχο Πολιχνίτου Στρατή Πάντα, τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό Τάσο Μακρή και τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου «Ο Πολιχνίτος Λέσβου» Κυριάκο Κουκούλα.

Στο βιβλίο επιχειρείται ένα ταξίδι από το απώτατο μυθολογικό παρελθόν μέχρι και την απελευθέρωση της Λέσβου το 1912 με 21 περιηγήσεις γύρω από τον Κόλπο Καλλονής, από τις οποίες οι εξής εννέα ανήκαν στην επικράτεια της Πύρρας: Άκρα Βρίσα, Βραχονησίδα Καλλονή, Νυφίδα, Ροδαφνίδια, Πολιχνίτος, Χαλακιές, Βασιλικά χωριά, Πύρρα και Ιερό του Μέσσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αριστείδης Κυριαζής, κλείνοντας την εκδήλωση, σημείωσε ότι για την Άκρα Βρίσα ο κορυφαίος Γερμανός κλασικός φιλόλογος Ulrich Wilamowitz υποστήριξε ότι ο Βρισεύς, κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου ήταν ιερέας του Διόνυσου στη Λυρνησσό της Μικράς Ασίας και η κόρη του Βρισηίς, η πανέμορφη αιχμάλωτη του Αχιλλέα, καταγόταν από την Άκρα Βρίσα των Βατερών.

Ο Όμηρος, αρχίζει την Ιλιάδα περιγράφοντας τη φιλονικία του Αγαμέμνονα με τον Αχιλλέα για την όμορφη Βρισηΐδα, που αιχμαλώτισε ο Αχιλλέας μαζί με άλλες επτά Λεσβίδες καλλονές, όταν κατέκτησε τη Λέσβο τον πρώτο χρόνο του Τρωικού πολέμου και την είχε κρατήσει ως λάφυρο πολέμου. Ο Αγαμέμνων είχε επιλέξει ως λάφυρο την πρώτη εξαδέλφη της Βρισηΐδας, τη Χρυσηΐδα, κόρη του Χρύση ιερέα του Απόλλωνα στην πόλη Χρύση και όταν αναγκάστηκε από τον Απόλλωνα να την επιστρέψει στον πατέρα της, πήρε από τον Αχιλλέα τη Βρισηΐδα, με αποτέλεσμα ο Αχιλλέας να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις του για εννέα χρόνια.

Η Βρισηίς ήταν το μήλο της έριδος των Αχιλλέα και Αγαμέμνονα λόγω του κάλλους της. Ο Όμηρος υμνεί την Βρισηίδα ονομάζοντάς την, στις πέντε από τις δέκα καταγραφές του ως "Βρισηίδα καλλιπάρηον" (με ωραίες παρειές), σε τέσσερις ως "Βρισηίδα κούρη" (κόρη) και σε μία ως "ικέλη χρυσέη Αφροδίτη" (όμοια της χρυσής Αφροδίτης), στην οποία παραπέμπει ο ναός της Χρυσής Αφροδίτης στην Πύρρα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ακυρώνεται η συναυλία της Ματούλας Ζαμάνη στον Οινοφόρο

Παρακαλούνται οι κάτοχοι εισιτηρίων να απευθυνθούν στα σημεία προπώλησης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Ο Καζάκος μιλά στο «Ν» για θέατρο, κρίση και καθημερινότητα

Η νέα παράσταση, η επικαιρότητα και η πραγματικότητα μιας χώρας όπου «το θέατρο κινδυνεύει να γίνει είδος πολυτελείας»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Γιορτινή POP UP στιγμή από τις παιδικές χορωδίες της Polyphonica

70 παιδιά από τις χορωδίες Αιγαίου και Αθήνας σκορπούν μουσική και χαρά το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 12.00 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΘΕΑΤΡΟ

Μια σκληρή ιστορία για τη διπλανή πόρτα ζωντανεύει στους «Αστέγους»

Κατερίνα Κομνηνάκα, Ανθή Σαμαρτζίδου και Άννα Ταξείδη μιλούν στον ρ/σ του «Ν» για το έργο, τις σχέσεις, τη βία και τις δομές στήριξης που λείπουν.
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Τεχνητή νοημοσύνη και την κοινωνική έρευνα

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μάνου Σαββάκη στο Book and Art
ΘΕΑΤΡΟ

Ο «Σκρουτζ» σε Μυτιλήνη, Καλλονή και Πλωμάρι

Μια από τις πιο αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες ζωντανεύει φέτος στη Λέσβο μέσα από την τέχνη των ξυλόγλυπτων μαριονετών
ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση του βιβλίου «Ελληνικός Κομμουνισμός» στη Μυτιλήνη

Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο βιβλιοπωλείο Book and Art
ΒΙΒΛΙΟ

Κυκλοφορεί ξανά το βιβλίο «Μνήμες» του Απόστολου Αποστόλου

Ο δάσκαλος, όπως τον αποκαλούσαν οι Μυτιληνιοί μέσα από το βιβλίο «Μνήμες» παρουσιάζει σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

«Οι τρεις θεϊκές ακτίνες» ταξιδεύουν στα δημοτικά σχολεία Λέσβου και Λήμνου

Το βιβλίο συγκεντρώνει 12 χριστουγεννιάτικα παραμύθια, εμπνευσμένα από το μήνυμα των γιορτών και τις αξίες της χριστιανικής παράδοσης
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά που μιλούν για την δύναμη των βιβλίων

Γράφει η Αθανασία Δαφιώτη Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας
ΒΙΒΛΙΟ

Λέξεις που ζωντανεύουν την Αγιάσο

Νέα έκδοση από το Αναγνωστήριο η Ανάπτυξη με παροιμιακές φράσεις του Γιάννη Παπάνη
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση του Μουσείου Tériade στη Γαλλική Πρεσβεία

Παρουσίαση της συλλογής Tériade σε έναν εμβληματικό χώρο