× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι συμβαίνει στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ;

Εξαφανίσθηκαν ιερά λείψανα και αντικείμενα από τη Μονή; Γράφει ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Δημοσίευση 26/7/2019

Τι συμβαίνει στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ;

Σειρά ερωτημάτων τίθενται από πιστούς που επισκέπτονται το λόφο των Καρυών στη Θερμή, το πανελλήνια αλλά και παγκόσμια γνωστό Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ.

Παρατηρητικοί συχνοί επισκέπτες, θέτουν ερωτήματα σχετικά με την τύχη κειμηλίων, αρχαίων αντικειμένων αλλά και ιερών λειψάνων στη Μονή.  

Συγκεκριμένα θέτουμε σήμερα σειρά ερωτημάτων που μας μεταφέρθηκαν και αν μη τι άλλο χρήζουν απάντησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φυσικά από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης.

  1. 1.    Τάφος Διδασκάλου Θεοδώρου

Φωτογραφία της λειψανοθήκης μπορεί κανείς να δει στο βιβλίο «Σημείον Μέγα», σελ. 234 του δε χώρου που βρέθηκαν τα οστά στη σελ. 228 από το βιβλίο «Σημείον Μέγα» του Φ. Κόντογλου.

Μέχρι τουλάχιστον το φετινό Πάσχα του 2019, η λειψανοθήκη του διδασκάλου βρισκόταν στην κάτω εκκλησία, δίπλα ακριβώς από το πιθάρι στο οποίο θεωρείται ότι μαρτύρησε η Αγία Ειρήνη, μέσα σε ένα χώρο περιφραγμένο με σιδερένιο κιγκλίδωμα, έξω από το οποίο υπήρχε πινακίδα με την επιγραφή «Τάφος διδασκάλου Θεοδώρου». Ήταν ο μόνος τάφος που δεν είχε μαρμάρινο σκαλιστό περίβλημα, όπως έχουν όλοι οι άλλοι τάφοι των μαρτύρων (Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, Προεστού και συζύγου, γονέων της Αγίας Ειρήνης). Ο κυρός Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Κλεομβρότου είχε παραγγείλει και για τον διδάσκαλο μαρμάρινο περίβλημα στον γλύπτη Φιλιππότη στην  Αθήνα, αλλά μετά το θάνατό του φαίνεται ότι η τότε ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά είχε ακυρώσει την παραγγελία. Έτσι, για πολλά χρόνια, ο τάφος παρέμενε ως ένας χώρος περιφραγμένος, τον οποίο χρησιμοποιούσαν για να αποθέσουν διάφορα αφιερώματα πιστών, παρόλο που η πινακίδα δήλωνε ότι ήταν ο τάφος του διδασκάλου Θεοδώρου.

Από τις ανασκαφές στο λόφο των καρυών στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960

Στις 24 Ιουλίου ο τάφος με τη λειψανοθήκη είχε εξαφανιστεί και στη θέση του υπήρχε ένα ξύλινο κιβώτιο με βιτρίνα και διάφορα εκθέματα μέσα, όπως την Αγία Κάρα του Αγίου Ραφαήλ, την Αγία Κάρα του Αγίου Νικολάου, το κασελάκι με ελάχιστα  οστά της Αγίας Ολυμπίας (αλήθεια, πού βρίσκονται τα άλλα;), τη μικρή ανάγλυφη εικόνα του Παντοκράτορα του 14ου αιώνα και την πέτρα που είχε χρησιμοποιηθεί ως προσκεφάλι κατά την ταφή της σορού του Αγίου Ραφαήλ.

Σε ερώτησή πιστού για το πού βρίσκεται ο τάφος, η μοναχή που βρισκόταν στο χώρο έδειξε να μην καταλαβαίνει την ερώτησή. Στην αρχή απάντησε λανθασμένα ότι ο τάφος ήταν δίπλα σε αυτόν της Αγίας Ειρήνης. Προφανώς λόγω άγνοιας μπέρδεψε τον Προεστό, πατέρα της Αγίας Ειρήνης, με τον διδάσκαλο Θεόδωρο! Όταν της επεσημάνθηκε ότι κάνει λάθος είπε βιαστικά ένα «Μέσα, μέσα είναι» και έσπευσε να εξαφανιστεί.

Στο βιβλίο «Σημείον Μέγα» του Φώτη Κοντογλου (σελ. 110), 8η εκδοση (1ηεκδοση1962) αναφέρεται για την εύρεση του τάφου που πλέον εξαφανίστηκε:

«…ευρέθη ένας τάφος, πλησίον του τάφου του Αγίου Νικολάου. Mέσα εις αυτόν ευρέθη ένας σκελετός, με την κεφαλήν κομμένην και βαλμένην ανάμεσα εις τα πόδια του… Τα χέρια του ήταν κομμένα και βαλμένα σταυρωτά κοντά εις στο κεφάλι. Εις το στόμα του υπήρχεν ένα κεραμίδι αρχαίον βυζαντινόν, με τρεις μικρούς σταυρούς χαραγμένους επάνω». 

  1. 2.    Μολυβδόβουλο του 14ου αιώνα.

Το Μολυβδόβουλο εικονίζεται σε φωτογραφία στη σελίδα 223 του βιβλίου «Σημείον Μέγα». Βρέθηκε κατά τις ανασκαφές που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου 1960-61.

Το μολυβδόβουλο φυλασσόταν στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο απέναντι από τον Άγιο Θεράποντα. Τα τελευταία χρόνια έχει εξαφανιστεί. Πού βρίσκεται;

Ευρήματα από τους αρχαίους βυζαντινού χριστιανικούς ναούς που βρέθηκαν με τα λείψανα των Αγίων. Πού βρίσκονται σήμερα

  1. 3 Η πρώτη εικόνα των Αγίων Ραφαήλ και Νικολάου

Φφιλοτεχνήθηκε από τον ιερέα Μόριας Βασίλειο Μπάμια και εικονίζεται στη σελίδα 239 του βιβλίου «Σημείον Μέγα».

Η συγκεκριμένη εικόνα προηγήθηκε αυτής του Φώτη Κόντογλου και μέχρι το Πάσχα του 2017 βρισκόταν στην αριστερή κόγχη του ιερού της κάτω εκκλησίας. Σε ερώτησή πιστών το καλοκαίρι του 2017 για το πού βρίσκεται η εικόνα η απάντηση δόθηκε ήταν ότι μεταφέρθηκε κάπου στο εσωτερικό της Μονής (εκτός εκκλησίας) για να προστατευθεί από πιθανή κλοπή.

  1. 4.                Πού είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα;

Στη Μονή δεν εκτίθεται κανένα εύρημα από τις δύο αρχαίες εκκλησίες που βρέθηκαν η μία πάνω στην άλλη κατά την περίοδο 1959-1962 (κολόνες, μάρμαρα, τμήμα των τοίχων, κεραμικά αγγεία, νομίσματα). Εικονίζονται σε φωτογραφίες στις σελίδες 223, 227, 236 του βιβλίου «Σημείον Μέγα».

Δεν έχουν κρατήσει ούτε τις πέτρες με τις οποίες ήταν σκεπασμένοι οι ανασκαφέντες τάφοι (βλέπε φωτογραφία σελ. 235), ούτε τουλάχιστον την κολόνα η εύρεση της οποίας οδήγησε στην ανακάλυψη του τάφου του Αγίου Ραφαήλ (Ιούλιος του 1959). Βλέπε σελίδα 24 του βιβλίου «Σημείον Μέγα».

  1. 5.                Τα οστά της Αγίας Ολυμπίας

Τον Αύγουστο του 1962 ανασκάφτηκε ο τάφος της ηγουμένης της πρώτης Μονής που καταστράφηκε το 1235 από πειρατές (ο Άγιος Ραφαήλ ήταν ηγούμενος της δεύτερης Μονής που καταστράφηκε το 1463 από τους Οθωμανούς). Τα οστά που σήμερα υπάρχουν είναι ελάχιστα. Όταν βρέθηκε ο σκελετός ήταν ολόκληρος, μαζί με τα καρφιά που είχαν μπήξει στο σώμα της. Πού βρίσκονται τα υπόλοιπα;

  1. 6.                Η σιαγόνα του Αγίου Ραφαήλ

Το συγκεκριμένο λείψανο βρίσκεται στη Μητρόπολη Σφακίων. Ο Μητροπολίτης Σφακίων Ειρηναίος την εντόπισε σε Μονή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την έφερε στην Ελλάδα. Πώς βρέθηκε στην Αμερική;

Το μολυβδόβουλο του 14ου αιώνα. Που βρίσκεται σήμερα;     

Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο «Σημείον Μέγα» του Φώτη Κοντογλου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ