× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να εισακουστεί το αίτημα των κτηνοτρόφων που διέθεσαν το γάλα τους εκτός νησιού»

Αναφορά Μπουρνού στη βουλή για το ποιοτικό παρακράτημα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/7/2019

«Να εισακουστεί το αίτημα των κτηνοτρόφων που διέθεσαν το γάλα τους εκτός νησιού»

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδη υπέβαλε χτες προς κατάθεση ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, ανταποκρινόμενος άμεσα σε σχετική επιστολή που έλαβε την ίδια μέρα από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Μεσοτόπου, Στύψης και Πέτρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αναφορά του ο κ. Μπουρνούς ζητά από τον Υπουργό να εισακουστεί το αίτημα των κτηνοτρόφων που διέθεσαν το γάλα τους εκτός νησιού, για την καταβολή του ποιοτικού παρακρατήματος για το 2018 από εθνικούς πόρους. Επίσης, τονίζει την ανάγκη άμεσης πίεσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τροποποίηση του Προγράμματος Μικρών Νησιών Αιγαίου, ώστε από την επόμενη χρονιά να δίνεται η σχετική ενίσχυση σε όλους τους κτηνοτρόφους του νησιού μας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μέχρι σήμερα, η ενίσχυση αυτή δίνεται μόνο σε κτηνοτρόφους που διαθέτουν το γάλα τους σε τυροκομεία εντός της νήσου Λέσβου. Στη Λέσβο όμως, υπάρχουν παραγωγοί που αδυνατούν να διαθέσουν το γάλα τους σε τυροκομεία εντός νησιού  και αναγκάζονται να το στέλνουν σε μονάδες μεταποίησης της ηπειρωτικής χώρας, χάνοντας την ενίσχυση αυτή, την ίδια στιγμή που επιβαρύνονται με υψηλά μεταφορικά κόστη. Ας μην ξεχνάμε, ότι ο Νομός Λέσβος είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πρόβειου γάλακτος (υπολειπόμενος μόνο της Λάρισας και της Αιτωλοακαρνανίας).

Στις 31/7/2018 οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν το αίτημα αυτό στην Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο η ενίσχυση να δινόταν σε όλους εντός του 2019. 

Δυστυχώς, οι αναγκαίες διαδικασίες δεν προχώρησαν, ενώ και η δέσμευση της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για καταβολή της ενίσχυσης φέτος από εθνικούς πόρους με την μορφή de minimis δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω της προκήρυξης των πρόωρων εθνικών εκλογών. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν για φέτος την παροχή της ενίσχυσης για την παραγωγή του 2018 με τη μορφή αυτή, έως ότου τελεσφορήσει ο διάλογος του ΥΠΑΑΤ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μόνιμη τροποποίηση του ΠΜΝΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλούμε τον κ. Υπουργό να εξετάσει σοβαρά το αίτημα των Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού μας, που προκύπτει μέσα από ένα πραγματικό πρόβλημα και γι αυτό απαιτεί μια σύννομη και δίκαιη επίλυση.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι, προκειμένου να εξετάσει εγκαίρως η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το αίτημα για τροποποίηση του Προγράμματος ΜΝΑ και απόδοση της ενίσχυσης το 2020, το αίτημα αυτό πρέπει να κατατεθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης & Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ ως τις 31/07/2019». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης