× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

The Great Hack;

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση 26/7/2019

The Great Hack;
' χρόνος ανάγνωσης

Η κόρη μου είναι 10 ετών πια κι ο γιος μου 9 αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη -πραγματικά- τι σημαίνει να έχουν δικαιώματα. Όσο θυμάμαι την κοινή μας ζωή ανέκαθεν συζητούσαμε τα θέματα που θέλαμε στο βαθμό που η ηλικία -όλων μας- το επέτρεπε. Συζητήσεις που αφορούν προνόμια και τεχνολογία, συγκεκριμένες εφαρμογές που χρησιμοποιούμε στις συσκευές μας, τα μηνύματα που ανταλλάσουμε μεταξύ μας αλλά και ποιοι μας αρέσει να βλέπουν ποιες από τις ζωγραφιές μας ή ποιες από τις φωτογραφίες μας. Σκεφτόμασταν ποιοι θέλουμε να μαθαίνουν ποια νέα μας. Νιώθουμε πανίσχυροι που αποφασίζουμε ποιοι θα γνωρίζουν που βρισκόμαστε ποιες στιγμές κι ευάλωτοι όταν οι άλλοι μας καταλαβαίνουν πάντα, όταν δεν έχουμε ένα καταφύγιο να κρύψουμε τις σκέψεις μας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συζητήσεις όλες αυτές είναι φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους αλλά έχουν μια κοινή συνισταμένη, η οποία αφορά την ωρίμανση των παιδικών αισθήσεων για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης, της ιδιωτικότητας και της βούλησης. Δικαιώματα που τα παιδιά κληρονόμησαν μόλις τα τελευταία χρόνια και με εξαιρετικό πόνο στον πραγματικό κόσμο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια τέτοια στιγμή συζητήσεων, πριν από περίπου 3 μήνες, έλαβα ένα email από έναν άνθρωπο στην άλλη άκρη του κόσμου, τον οποίο δεν έχω συναντήσει ποτέ μου, για ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο The Great Hack το οποίο ξεκίνησε να προβάλλεται πριν από λίγες ώρες και συμμετέχει η φίλη του Brittany Kaiser. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει γεγονότα από το δεύτερο μεγαλύτερο παγκόσμιο σκάνδαλο της δεκαετίας, τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης με τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εταιρειών επιστήμης δεδομένων και αλγορίθμων.

 

Αν τα παιδιά δεν έχουν καταλάβει κάτι στις συζητήσεις είναι εμφανές από τις αντιδράσεις τους, ενώ στους ενήλικες συμβαίνει το αντίθετο, προσπαθούν να δείξουν πως έχουν καταλάβει ή προσπαθούν να συνδυάσουν αυτό το οποίο αντικρίζουν με κάτι παρόμοιο που γνωρίζουν ήδη. Μόνο μια μικρή μερίδα ανθρώπων είναι διάπλατα ανοιχτοί σε καινούρια ερεθίσματα και σε νέες ή πολύπλοκες έννοιες. Επιπλέον ακόμα λιγότεροι άνθρωποι αισθάνονται άυλα ή αφηρημένα στοιχεία, όπως τα δεδομένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Απανωτά ερωτήματα παρουσιάζουν την εικόνα πως μόνο λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι τα δεδομένα τους από τις ψηφιακές δραστηριότητες δεν γίνονται καπνός μετά τη χρήση τους. Δεν χάνονται όταν χάνονται από την οθόνη μας. Το αντίθετο, παραμένουν και ακολουθώντας το μονοπάτι διαπιστώνουμε πως τα ψηφιακά σημάδια που αφήνουμε, αποθηκεύονται για πάντα, μόνιμα ηλεκτρονικά τατουάζ, που υπάρχουν το ένα μετά το άλλο σε αρχεία εταιρειών και αναλύονται διαρκώς από μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων ετησίως.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διαφημίσεις που φαίνονται ανεξήγητα ακριβείς, ή ακόμα και οι απαντήσεις στις αναζητήσεις μας, είναι η απόδειξη πως η στόχευση λειτουργεί προβλέποντας τη συμπεριφορά όλων μας. Όλες οι σελίδες που έχουμε επισκεφτεί, τα email μας, τα μηνύματα μας, οι πληρωμές μας, οι αναζητήσεις μας, οι τοποθεσίες μας, τα ενδιαφέροντα μας συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο κι επισυνάπτονται στην ταυτότητα μας δίνοντας σε πωλητές άμεση πρόσβαση στον συναισθηματικό μας παλμό. Όλοι οι υποψήφιοι «μνηστήρες» με τη γνώση αυτή σαν όπλο ανταγωνίζονται για την προσοχή μας, τον έλεγχο μας και μας τροφοδοτούν συνεχώς με μια διαρκή ροή περιεχομένου αποκλειστικά για εμάς. Αποκλειστική, προσωποποιημένη ροή για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη. Έτοιμη τροφή με όσα μας αρέσουν, όσα φοβόμαστε, ότι τραβά την προσοχή μας, όσα όρια διαθέτουμε και όσα χρειάζονται για να ξεχαστούν ή να ξεπεραστούν, από αυτόν που διαθέτει τη δύναμη και το συμφέρον.

 

Τα τελευταία χρόνια αυτός ο ψηφιακός κόσμος άρχισε να μας ψυχαγωγεί, να προστατεύει τις αναμνήσεις μας, να μας κάνει προξενιά, να εκτελεί χρέη θεραπευτή, να μας ενημερώνει. Εδώ και μερικά χρόνια οι αγορές θεωρούν πως είμαστε πια προϊόν με χρηματιστηριακή αξία όπως το πετρέλαιο, το σιτάρι κι ο καφές και εμείς ερωτευτήκαμε τόσο πολύ τη δωρεάν δυνατότητα για οτιδήποτε, που σχεδόν κανείς μας δεν διάβασε τους όρους και τις προϋποθέσεις.

 

Αν αυτή η δύναμη των μέσων είναι τόσο μεγάλη και η επιρροή της χειραγώγησης πάνω μας ανίκητη, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να αποφασίσουμε βασιζόμενοι στα ερεθίσματα που λαμβάνουμε από το περιβάλλον, πόσο απειλητικό γίνεται αυτό για τις επιλογές μας, το μέλλον μας, την κοινωνία και τη δημοκρατία;

 

Είμαι σίγουρος πως θυμάσαι τον κόσμο που κληρονόμησες. Λίγο πριν την ερώτηση “Εσύ τι θα αφήσεις πίσω;” ετοιμάσου να εξηγήσεις στους κληρονόμους σου, στα δικά σου παιδιά ή στα παιδιά κάποιων άλλων, πως κάποτε οι άνθρωποι απολάμβαναν ελευθερία σκέψης και ελευθερία βούλησης αλλά πουλήθηκαν για κάτι που ήταν ..δωρεάν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσιάζεται στη Μυτιλήνη το βιβλίο «Fragmenta» του Αρη Σπέρκου

Οι εκδόσεις Repro Graphics καλούν το κοινό σε μια βραδιά αφιερωμένη στη δύναμη της γραφής
Παρουσιάζεται στη Μυτιλήνη το βιβλίο «Fragmenta» του Αρη Σπέρκου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έρχεται η άνοιξη με δύο εργαστήρια βιβλιοδεσίας

Η Τortuguita, της Δέσποινας Αναστασοπούλου δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν δύο διαφορετικές τεχνικές και να δημιουργήσουν τα δικά τους χειροποίητα βιβλία
Έρχεται η άνοιξη με δύο εργαστήρια βιβλιοδεσίας
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Δύο ακόμη εβδομάδες για τις εκθέσεις της K‑Gold Temporary Gallery

Από την έναρξή τους τον Ιανουάριο έως σήμερα, η επισκεψιμότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη
Δύο ακόμη εβδομάδες για τις εκθέσεις της K‑Gold Temporary Gallery
ΘΕΑΤΡΟ

«Το Κανόνι της Ειρήνης» στον Μανταμάδο

Το Κουκλοθέατρο Κρήτης παρουσιάζει το Σάββατο 7 Μαρτίου στις 12.00 στο Πολύκεντρο Μανταμάδου μια παιδική παράσταση με μηνύματα φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης για όλη την οικογένεια
«Το Κανόνι της Ειρήνης» στον Μανταμάδο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η ανταλλαγή πληθυσμών γίνεται έκθεση ζωγραφικής

Την εκθεση διοργανώνουν η Συνύπαρξη , σε συνεργασία με το τουρκικό σωματείο Ege Barış, από τις 9 μέχρι και τις 14 Μαρτίου 2026 στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης.
Η ανταλλαγή πληθυσμών γίνεται έκθεση ζωγραφικής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Από τη Λέσβο στις αίθουσες όλης της χώρας το «Μπιτσκόμπερ»

Μιλήσαμε με τον παραγωγό της ταινίας, Κωνσταντίνο Κουκούλη και τον ερασιτέχνη ηθοποιό, Βαγγέλη Φραγκουλάκη
Από τη Λέσβο στις αίθουσες όλης της χώρας το «Μπιτσκόμπερ»
ΒΙΒΛΙΟ

Διήμερο παρουσιάσεων του βιβλίου της Μαρίας Βρανά Παπάλα για τη Σαπφώ

Κατάμεστες αίθουσες σε Πειραιά και Αθήνα για τη συλλογή Σαπφώ Λόγος και Ποίηση που πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση της ΟΛΣΑ και πολιτιστικών φορέων
Διήμερο παρουσιάσεων του βιβλίου της Μαρίας Βρανά Παπάλα για τη Σαπφώ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία με γεύση από το χθες

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
Βιβλία με γεύση από το χθες
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Ψαροτρομάρας» έρχεται στη Μυτιλήνη

Το Κουκλοθέατρο Κρήτης παρουσιάζει την παραγωγή στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από το Σάββατο 7 ως την Τετάρτη 11 Μαρτίου
«Ο Ψαροτρομάρας» έρχεται στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

«Η γυναίκα και ο ακροβάτης» στις 7 Μαρτίου από τον Θ.Ο.Μ «οι Αστεγοι»

Η παράσταση του βραβευμένου έργου του Μιχάλη Βιρβιδάκη θα δοθεί στο θεατράκι της οδού Θεοφράστου 24
«Η γυναίκα και ο ακροβάτης» στις 7 Μαρτίου από τον Θ.Ο.Μ «οι Αστεγοι»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κοινοτική χορωδία από το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Η MSM Unity Choir ανοίγει τις πόρτες της σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και φίλους της μουσικής την Κυριακή 1 Μαρτίου
Κοινοτική χορωδία από το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Μπιτσκόμπερ από τη Λέσβο σε όλη την Ελλάδα

Η νέα ταινία του Αριστοτέλη Μαραγκού κάνει πανελλαδική πρεμιέρα με πρώτο σταθμό τη Μυτιλήνη
Μπιτσκόμπερ από τη Λέσβο σε όλη την Ελλάδα