× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ακόμα λιγότεροι οι πρωτοετείς λόγω ελάχιστης βάσης εισαγωγής»

Τι διευκρινίζει η Πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τίνα Ζορμπαλά, για τους πρωτοετείς, τη χρηματοδότηση και την πανεπιστημιακή αστυνομία

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 18/5/2022

«Ακόμα λιγότεροι οι πρωτοετείς λόγω ελάχιστης βάσης εισαγωγής»

Σε σχέση με το χτεσινό δημοσίευμά μας, απόρροια της ανακοίνωσης του υπουργείου Παιδείας για τις θέσεις των εισακτέων στα ΑΕΙ την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, και τη μείωση των πρωτοετών για άλλη μια φορά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στις σχολές της Μυτιλήνης, μιλήσαμε με την πρόεδρο του Συλλόγου Διδασκόντων ΔΕΠ, Τίνα Ζορμπαλά στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταρχήν η Τ. Ζορμπαλά διευκρίνισε ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας δεν αφορά πράγματι σε «εισακτέους», αλλά στις διαθέσιμες θέσεις που θα είναι όντως λιγότερες κατά 9.000 πανελλαδικά σε σχέση με πέρσι. «Με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής οι εισακτέοι θα κοπούν όπως και πέρσι και δεν πρόκειται να καλυφθούν ούτε οι διαθέσιμες θέσεις», εξήγησε.

Για παράδειγμα πέρσι οι διαθέσιμες θέσεις ήταν 77.000 πανελλαδικά και οι εισακτέοι ήταν 60.000. «Πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τέχνασμα του υπουργείου Παιδείας να εξαγγείλει λιγότερες θέσεις, ώστε να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο λιγότερων εισακτέων με κάτω από 10 πρωτοετείς, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει υποχώρηση από πλευράς υπουργείου για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την ίδια ώρα δεν υπάρχουν κίνητρα φοίτησης στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια», τόνισε. Αυτό πρακτικά σημαίνει, σε συνδυασμό με την εξίσωση πτυχίων επαγγελματικών δικαιωμάτων με τα κολλέγια ότι θα προτιμηθεί το κόστος του «ιδιωτικού πτυχίου» από το κόστος σπουδών στην περιφέρεια, όπως στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει προτείνει δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών με μέριμνα της πολιτείας και κάποια δωρεάν εισιτήρια, ως κίνητρα από πλευράς του κράτους αφενός και αφετέρου ως στήριξη στις ακριτικές περιοχές. Ωστόσο «η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα στην εκπαίδευση και να στέλνει με την ελάχιστη βάση εισαγωγής χιλιάδες φοιτητές στα ιδιωτικά κολέγια».

Την ίδια ώρα η χρηματοδότηση για τα Πανεπιστήμια μειώνεται συνεχώς, έχουν ήδη επιβληθεί δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα και δεν χρηματοδοτείται η έρευνα, με αποτέλεσμα πολλά ΑΕΙ να στρέφονται συνεχώς σε προγράμματα και χορηγούς για να αντεπεξέλθουν. Η κ. Ζορμπαλά αναφέρθηκε και στην αστυνομία εντός των Πανεπιστημίων και την πρόσφατη εισβολή στο ΑΠΘ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ: Την Πρωτομαγιά στην Πλατεία Σαπφούς

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης απευθύνει το Νομαρχιακή Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

E‑twinning και Ολυμπιακοί Αγώνες στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Καλλονής

Το πρόγραμμα έδωσε στα παιδιά πολλαπλές εμπειρίες μάθησης, μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εργαζομένων και ολοκλήρωση του Οργανογράμματος του ΕΚΑΒ διεκδικούν οι εργαζόμενοι
ΥΓΕΙΑ

Τρίωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας Λέσβου

Προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στα χρώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων το Δημαρχείο Μυτιλήνης

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα ανοσολογίας και την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Οδηγοί της Μυτιλήνης, γιορτάζουν τα 75 τους χρόνια

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού εξέδωσε ανακοίνωση για την επέτειο ίδρυσής τους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος έγραψε «Έπος» στη Χίο

Γράφει η ομάδα ΕΥ ΖΗΝ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ