× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA
Ακούστε ζωντανά το ραδιόφωνο ΣΤΟ ΝΗΣΙ στους 99 fm

Ένιψαν τας χείρας τους!

Δεν πήρε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για την κατανομή των υπαλλήλων

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 9/7/2019

Ένιψαν τας χείρας τους!

Τρίωρη φαρσοκωμωδία στο σημερινό Δημοτικό Συμβουλίο με δυσάρεστες συνέπειες για την καθημερινότητα των πολιτών των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου που θα προκύψουν από το Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα σήμερα το Δημοτικό Συμβουλίο συνεδρίασε με μοναδικό θέμα την κατανομή των υπαλλήλων στο Δήμο Δυτικής Λέσβου μετά την χθεσινή πολιτική συμφωνία μεταξύ Κύτελη και Βέρρου προκειμένου να γίνει υπαγωγή 150 υπαλλήλων στον νεοσύστατο Δήμο.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τους 150 οι 109 είχαν δηλώσει οικιοθελώς ότι επιθυμούν να μεταβούν στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.Για τους υπόλοιπους 41 συστάθηκε επιτροπή προκειμένου να επιλέξει με τα κριτήρια που ορίζει ο Νόμος για το ποιοι υπάλληλοι θα μετακινηθούν.

Στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης παίρνοντας τον λόγο ο κ.Καρασάββας εξέπληξε δηλώνοντας ότι δεν έχει να κάνει καμιά εισήγηση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής τονίζοντας ότι «παίρνω τον λόγο επειδή πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι από χτες μέχρι σήμερα έχει γίνει δέκτης προσωπικών επιθέσεων και πιέσεων και ότι είναι εύλογες οι ανησυχίες και οι ενστάσεις των υπαλλήλων που έχουν να κάνουν με την διαδικασία επιλογής. «Για τους λόγους αυτούς προτείνω το θέμα να πάει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Γιώργος Αλεξίου στην τοποθέτηση του επεσήμανε ότι είναι η χειρότερη μέρα του από τότε που είναι συνδικαλιστής καθώς πρέπει να μοιράσει εργαζόμενους «που ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες και προβλήματα».Ο κ. Αλεξίου πρότεινε να υπογραφούν από τους εργαζόμενους και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου προγραμματικές συμβάσεις.  Κάτι παρόμοιο που έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας για τους εκεί Δήμους. «Σε περίπτωση που το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου επιμείνει τότε την επιλογή των εργαζομένων να κάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση» κατέληξε ο κ.Αλεξίου.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων που ο καθένας έκανε και την δική του πρόταση σε σχέση με το ποιος να κάνει την επιλογή των εργαζομένων που θα τοποθετηθούν στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκη Τσιριγώτη πρότεινε από τη μεριά της να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση για τους 109 που επιθυμούν από μόνοι τους να πάνε στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και επίσης να παρθεί απόφαση για να διεκδικηθούν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στους δυο Δήμους.

Στο τέλος της διαδικασίας και ενώ θα ξεκινούσε ψηφοφορία διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν επισυναφθεί στη χθεσινή εισήγηση της δημοτικής αρχής τα οργανογράμματα των μεταβατικών Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των δυο νέων Δήμων κάτι που καθιστούσε άκυρη την όλη διαδικασία. Το αποτέλεσμα ήταν και μετά από δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να φωτοτυπηθούν και να δοθούν στους Δημοτικούς Συμβούλους να παρθεί απόφαση κατά της έγκρισης των νέων μεταβατικών οργανισμών των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου.

Με αυτό τον τρόπο οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας προσπέλασαν και τον σκόπελο της ψηφοφορίας για την λήψη απόφασης σχετικά με τους υπαλλήλους που θα στελέχωναν τους δυο μεταβατικούς οργανισμούς. Μετά την αδυναμία ή κατ άλλους την άρνηση λήψης απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο ο λόγος πλέον ανήκει στους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου προκειμένου εκείνοι να κάνουν από το μηδέν την κατανομή των υπαλλήλων στους νέους Δήμους.

Εντύπωση προκάλεσε η παντελής απουσία από την σημερινή πολύ σημαντική διαδικασία του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη αλλά και στελεχών του συνδυασμού του. Αντιθέτως παρόντες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν τόσο ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος όσο και στελέχη που θα απαρτίσουν τη δημοτική αρχή.

Αργά σήμερα Τρίτη το απόγευμα ο κ.Βέρρος εξέδωσε δελτίο Τύπου για τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με το οποίο:

«Εκφράζοντας την αγανάκτησή του στη διαπίστωση πως η πλειοψηφία των (όσων παρευρισκομένων) συναδέλφων του, αποφεύγουν να αγγίξουν το πολιτικό κόστος της απόφασης διαμοιρασμού του προσωπικού του Δήμου Λέσβου και καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις που άλλαξαν τη χθεσινή σχετική συμφωνία για κατανομή 150 υπαλλήλων στο νεοσύστατο δήμο που αναλαμβάνει καθήκοντα, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, αποχώρησε διαμαρτυρόμενος από τη συνεδρίαση «των Ποντίων Πιλάτων», όπως χαρακτήρισε αυτή του σημερινού δημοτικού συμβουλίου.

Διαπιστώνοντας πως η εισήγηση προς ψήφιση της πιο κρίσιμης απόφασης για την επικύρωση της πολυπόθητης εδώ και χρόνια διάσπασης του Δήμου Λέσβου, δεν είχε(!!!) επισυναπτόμενο τον μεταβατικό οργανισμό (σ.σ. και τον σχετικό αριθμό των υπαλλήλων που μετακινούνται στο Δήμο Δυτικής Λέσβου) κι αφού προηγουμένως είδε πως ακυρώθηκε για αδιευκρίνιστους λόγους, η χθεσινή συμφωνία για τη μετακίνηση των υπαλλήλων προς το νεοσύστατο δήμο, έφερε με την αποχώρησή του, άπαντες (Διαδημοτική Επιτροπή, Δημοτική Αρχή Λέσβου και υπαλλήλους) προ των ευθυνών τους. Τονίζοντας πως θα διεκδικήσει ως Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, κάθε νόμιμο δικαίωμά του, με κάθε τρόπο, προκειμένου να υπερασπιστεί τους δημότες του νεοσύστατου Δήμου.

Στη δήλωσή του δε, σημείωσε:
«Χθες καταφέραμε μέσα σε ένα πνεύμα σύμπνοιας και με πολλές παραχωρήσεις από μέρους μας, σε μία επωφελή συμφωνία και για τους δύο νέους δήμους και για τους υπαλλήλους που σήμερα επρόκειτο να την επικυρώσουμε. Περιέργως όμως, από χθες το βράδυ και ενώ και μέχρι πριν από μία ώρα πριν τη συνεδρίαση, συζητούσαμε λεπτομέρειες για την βελτίωση αυτής, η συμφωνία, με την έναρξη του συμβουλίου πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων.

Η νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη… Μεθοδεύσεις, υπόγειες διαδρομές ανάρμοστες συμπεριφορές κα πολιτικό κόστος καθόρισαν τα τελικό αποτέλεσμα.

Συμπερασματικά, έχουμε αίφνης μπροστά μας, ένα δημοτικό συμβούλιο που αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων. Ένα δημοτικό συμβούλιο ανίκανο να εφαρμόσει τη βούληση του λεσβιακού λαού για την προσδοκώμενη εδώ και χρόνια διάσπαση του ενιαίου δήμου. Ένα δημοτικό συμβούλιο, που βάσει αυτών που παρακολουθούμε, ένας Θεός μόνο ξέρει το πως θα διαχειρίζονταν την εφαρμογή της αρχικής του απόφασης, που δεν προέβλεπε τη διάσπαση σε δύο δήμους, αλλά σε πέντε!

Είναι προφανές όμως ότι δεν έχω την πολυτέλεια, ούτε το χρόνο για να χαϊδεύω αυτιά και να εκλιπαρώ για το αυτονόητο. Εκπροσωπώ 34.000 ανθρώπους και όχι 34 που μετακινούνται από τον έναν δήμο στον άλλο. Αγωνιώ για τη σωστή δημιουργία και κατ΄ επέκταση λειτουργία του δήμου Δυτικής Λέσβου, που κάποιοι πασχίσαμε για να δημιουργηθεί.

Αποσκοπώ στη λειτουργία εκ του μηδενός ενός νέου δήμου, απαλλαγμένου από τις γνωστές παθογένειες του υφιστάμενου και έχω την παρρησία να εμφανίζομαι ως ο μόνος «κακός» σήμερα της υπόθεσης. Διότι έχω αποδείξει ήδη μετά τις διαδοχικές συναντήσεις μου τόσο με τα μέλη της Διαδημοτικής Επιτροπής, όσο κυρίως με τους εργαζομένους του Δήμου, πως ενδιαφέρομαι για το μακροπρόθεσμο καλό όλων, αναγνωρίζοντας όλες τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες του (θεωρητικά) αποκεντρωμένου δήμου που θα υπηρετήσω.

Και είμαι σίγουρος, πως πολύ σύντομα θα γίνει βίωμα και στους εργαζομένους, το ποιοι θα αποδειχτούν τελεσίδικα οι «καλοί» και ποιοι οι «κακοί».

Το σημερινό αδιέξοδο που κάποιοι μεθόδευσαν για να φτάσουμε, έχει ευθύνες. Από τη μεριά μου πλέον προτίθεμαι να υπερασπιστώ με κάθε νόμιμο μέσο, την εύρυθμη λειτουργία του νεοσύστατου Δήμου Δυτικής Λέσβου, χωρίς να προβαίνω σε αυθαίρετες «ερμηνείες» του νόμου της διάσπασης, χωρίς να υποκύπτω σε εκβιασμούς και χωρίς να συναινώ σε μίζερες «εξυπηρετήσεις» που διαιωνίζουν μία καταδικαστική για την αυτοδιοίκηση, νοοτροπία, αιρετών και εργαζομένων».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Έσβησε η φωτιά στα Πάμφιλα

Έκαψε 20 στρέμματα με ελαιόδεντρα και ξερά χόρτα
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΑ

Σε εξέλιξη η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στα Πάμφιλα

Νεότερη Ενημέρωση
ΕΚΤΑΚΤΟ ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στα Νησέλια Παμφίλων

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που αναστάτωσαν τα Πάμφιλα
ΧΩΡΙΑ

Τα Παράκοιλα τίμησαν τον ήρωα τους

Πλατεία στη μνήμη του Γιώργου Ζερβομανωλάκη που σκοτώθηκε κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι τελευταίοι ήρωες…

Ποιοι είναι οι Λέσβιοι που πολέμησαν πριν 45 χρόνια στην Κύπρο για την απόκρουση του Αττίλα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ενότητα ως τη διάσπαση!

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα η άτυπη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πρόταση 23 σελίδων και κατανομής των Αντιπεριφερειών

«Δεν ράβω κουστούμι, είχα κουστούμι» λέει ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών», Γιάννης Σπιλάνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κριτική Σπιλάνη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού

«Χωρίς σχέδιο και διαφάνεια, ο τουρισμός συνεχίζει στον αυτόματο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σκιώδης Υπουργός» Αθλητισμού ο Γιάννης Μπουρνούς

Τις αρμοδιότητες παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β Αντιπρόεδρος της Βουλής ο Χαράλαμπος Αθανασίου

Εκτός κλίματος συναίνεσης η εκλογή του Λέσβιου βουλευτή. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με τον Υπουργό Εσωτερικών θα συναντηθούν Βέρρος και Κύτελης

Επί τάπητος τα θέματα της διάσπασης του Δήμου Λέσβου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μία φωλιά για έξι κουκουβάγιες στη Νυφίδα

Με τη φροντίδα συμπολίτισσας μας, της Κιβωτού και του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου!