× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σκέψεις πάνω στους Μεταβατικούς Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δύο νέων δήμων

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ

Δημοσίευση 9/7/2019

Σκέψεις πάνω στους Μεταβατικούς Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δύο νέων δήμων
' χρόνος ανάγνωσης

Στο άρθρο 155 του Ν.4600/2019 αναφορικά με το προσωπικό των συνιστώμενων δήμων «Δήμος Μυτιλήνης» και «Δήμος Δυτικής Λέσβου» το προσωπικό μεταφέρεται στους αντίστοιχους συνιστώμενους Δήμους, με την ίδια σχέση εργασίας και καταλαμβάνει αντίστοιχες, κατά κατηγορία, εκπ/κη βαθμίδα, κλάδο ή ειδικότητα θέσεις με την παρακάτω αναλυτικά περιγραφόμενη διαδικασία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του ν.4600/9-3-2019 συνεπώς την 9η Απριλίου 2019  οι εργαζόμενοι δηλώνουν την προτίμησή τους για τη μεταφορά σε έναν από τους δύο Δήμους. Μέσα σε 3 μήνες από τη λήξη της παραπάνω ημερομηνίας, δηλαδή μέχρι την 9η Ιουλίου του 2019 με αποφάσεις των υπό κατάργηση δημοτικών συμβουλίων θα έπρεπε να καταρτιστούν με τη διαδικασία του άρθρου 10 του ν.3584/2007 οι Μεταβατικοί Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας των συνιστώμενων Δήμων.  Οι ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ αυτές εγκρίνονται με πράξη του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου και στη συνέχεια δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειώσουμε εδώ ότι για την κατάρτιση των ΜΟΕΥ ΔΕΝ εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 3584/2010 (προφανώς εξαιτίας αφενός μεν του Μεταβατικού χαρακτήρα των Οργανισμών αυτών αφετέρου επειδή κανένας από τους δύο συνιστώμενους Δήμους δεν μπορεί να εμφανίσει τακτικά έσοδα δυο τελευταίων ετών έτσι ώστε να συσχετιστεί με το βάρος της δαπάνης μισθοδοσίας .  

Η κατάρτιση των Μεταβατικών Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας ΜΟΕΥ  (παρ.5 του αρθρ.155) των συνιστώμενων Δήμων σχετίζεται αδιαίρετα και λαμβάνεται υπόψη κατά σειρά προτεραιότητας :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Α. οι υπηρεσιακές ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες των συνιστώμενων δήμων σύμφωνα με την αρχή της ισότητας των δημοτών στην πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες (εδώ γίνεται λόγος για την αρχή της ισότητας των Δημοτών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Β. ο κλάδος ή η ειδικότητα των υπαλλήλων

Γ. οι αιτήσεις προτίμησης τους σύμφωνα με την παρ.2

Δ. ο τόπος κατοικίας αυτών

Ε. η οικογενειακή τους κατάσταση

Ζ. τυχόν προβλήματα υγείας

Η. τα έτη προϋπηρεσίας των υπαλλήλων.  

Στη συνέχεια, αυτοδίκαια την 1-9-2019 το προσωπικό κατατάσσεται στις θέσεις των ΜΟΕΥ σύμφωνα με τις αποφάσεις κατάταξης που παραπάνω περιγράφονται. Μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή από 1-9-2019 μέχρι 1-10-2019 ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εγκρίνει τις πράξεις των αρμοδίων προς διορισμό οργάνων και αυτές δημοσιεύονται σε ΦΕΚ. Μέσα σε 6 μήνες δηλαδή μέχρι την 1-3-2020 οι νέοι δήμοι θα πρέπει να καταρτίσουν τους νέους οργανισμούς που σε κάθε περίπτωση στο σύνολό τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 2/3 του αριθμού των οργανικών θέσεων του καταργούμενου δήμου. Οι νέες αυτές θέσεις εντάσσονται κατά προτεραιότητα στον προγραμματισμό προσλήψεων!!!

Οι μόνιμοι υπάλληλοι που έχουν καταταχθεί σε δήμο που δεν ήταν στην προτίμησή τους, μετά την έγκριση του ΟΕΥ με αίτησή τους και κατά παρέκκλιση των διατάξεων 4440/2016 μετατάσσονται στο δήμο προτίμησής τους είτε σε κενή είτε με μεταφορά της θέσης τους με απόφαση του οργάνου του ΔΗΜΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ υπο την προϋπόθεση το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων του ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ να ανέρχεται στο 65% και ο υπάλληλος να μην είναι ο μοναδικός που υπηρετεί στον κλάδο ή την ειδικότητά του.

Μετά από αυτά ας δούμε λίγο το τι πραγματικά έγινε στο δήμο μας.

Αυτά (τα παραπάνω προβλεφθέντα από το νόμο) τα γνώριζε η δημοτική αρχή από την δημοσίευση του νόμου, δηλαδή από την 9η Μαρτίου του 2019 δηλαδή εδώ και 4 μήνες. Προφανώς υπήρχαν και οι εκλογές του Μαΐου του 2019 αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την ολιγωρία αυτή.

Απ΄ ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, οι εργαζόμενοι κατέθεσαν, ως όφειλαν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών την προτίμησή τους,  σε σχέση με την τοποθέτησή τους σε έναν από τους δύο νέους συνιστώμενους δήμους.

Στο χθεσινό δημοτικό Συμβούλιο οι δύο νέοι δήμαρχοι μέχρι και την τελευταία στιγμή συζητούσαν τον αριθμό των Υπαλλήλων που θα πρέπει να συγκροτεί τον Μεταβατικό Οργανισμό και κάποια στιγμή ανακοινώθηκε στο σώμα ότι συμφώνησαν… Αναμφισβήτητα ως νέοι δήμαρχοι ακόμη και αν από το νόμο 4600/2019 (για ευνόητους λόγους) δεν προβλεπόταν, μας εξέφρασαν (προς τιμή τους) την άποψή τους.

Ας μιλήσουμε λοιπόν ξεκάθαρα. Πράγματι το σύνθημα «χωρίς εσένα (εργάτη) γρανάζι δεν γυρνά» μου ερχόταν συνέχεια στο μυαλό. Όπως πολλάκις ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο (ακόμη και εν αγνοία πολλών για το βάθος και την ουσία αυτής της διαπίστωσης) η σημαντικότερη περιουσία του Δήμου Λέσβου και κατά συνέπεια των δυο νεοσυσταθέντων δήμων είναι οι εργαζόμενοί του. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να γίνει τίποτε… δεν υφίσταται «Δήμος». Αυτή την «περιουσία» όσο και αν την απαξιώνουν ορισμένοι συνάδελφοι Δ.Σ.  αναφερόμενοι στο ότι «υπάρχουν δεκάδες άνεργοι που καραδοκούν (οπότε μην έχετε και απαιτήσεις…)» αποτελεί μια από τις κλασικότερες και ίσως παλιότερες αφηγήσεις κάκιστων «εργοδοτών»!!!   

Βρεθήκαμε λοιπόν, μόλις μία μέρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας να συζητούμε για ένα τόσο καθοριστικής σημασίας θέμα και η συζήτηση –απόφαση μεταφέρθηκε σήμερα Τρίτη 9-7-2019 όπου είναι και η καταληκτική προθεσμία.

Άποψή μου είναι ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακόμη και αν αυτή παρθεί, οδηγείται στην ακύρωσή της!!!, αφού σύμφωνα με την παρ. 3 άρθρο 155 του Ν.4600/2019 εντός  της καταληκτικής ημερομηνίας  (μέχρι τις 9 Ιουλίου)  εγκρίνονται με πράξη του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Είναι νομίζω προφανές ότι σε περίπτωση που οι αποφάσεις αυτές δεν δημοσιευθούν μέσα στην οριζόμενη προθεσμία, ήτοι μέχρι τις 9 Ιουλίου 2019, η κατάρτιση των Μεταβατικών Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (Μ.Ο.Ε.Υ.) και η κατανομή του προσωπικού του καταργούμενου Δήμου στις συνιστώμενες θέσεις αυτών γίνεται με απόφαση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο νόμος κάνει λόγο για δημοσίευση μέχρι την 9η  Ιουλίου και όχι απλώς για κατάρτιση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης διαδικασία των Μεταβατικών Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας με την έκδοση ΦΕΚ, ειδάλλως η υπόθεση παραπέμπεται στο Συντονιστή.

Εν κατακλείδι

Συνεπώς πρόκειται μάλλον για αλυσιτελή προσπάθεια απ΄ την πλευρά της δημοτικής αρχής προκειμένου να μεταφερθεί η υπόθεση έντεχνα (δια της διολίσθησης) στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, πράγμα που εδώ και καιρό διαφαίνονταν στις προθέσεις της δημοτικής αρχής.

Γιατί λοιπόν η δημοτική αρχή θέλησε να διαχειριστεί με τον τρόπο αυτό ένα τόσο σοβαρό θέμα που σχετίζεται και με την εύρυθμη λειτουργία των νέων δήμων;

Γιατί οι δύο νεοεκλεγέντες δήμαρχοι διαχειρίστηκαν με τον τρόπο αυτό το θέμα των ΜΟΕΥ;

Γιατί δεν φρόντισαν έγκαιρα και οι τρεις πλευρές μαζί με τους εργαζόμενους να προχωρήσουν την διαδικασία;

Πράγματι, θα σκεφτεί κανείς αφού αντίστοιχες κινήσεις πιθανά να έκαναν και άλλα δημοτικά συμβούλια χθες και σήμερα που είχαν να αντιμετωπίσουν την σύσταση ΜΟΕΥ γνωρίζοντας πιθανά,  ότι ίσως και η όλη διαδικασία να είναι μάταιη… και άνευ λόγου.  

Νομίζω τελικά, ότι η λογική που διακατέχει την αυτοδιοίκηση είναι η λογική της αυτογνωσίας… ελπίζω ωστόσο να μην έχουμε επανάληψη των παραπάνω και σε ότι αφορά την περιουσία του Δήμου Λέσβου.

Νίκος Χρυσάφης

Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «ο άλλος δρόμος»

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μια γλυκιά βραδιά στον Μανταμάδο

Ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου μάς προσκαλεί σε μια παραδοσιακή γιορτή με λουκουμάδες, μουσική και κάψιμο στεφανιών
ΧΩΡΙΑ

Προτάσεις για το νερό στον Πολιχνίτο

Ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Α. Κελεπερτζής προτείνει δύο άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ για την αντιμετώπιση της θερινής λειψυδρίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο καύσωνας υποχωρεί αλλά η ζέστη μένει

Έως 38 βαθμούς κελσίου θα δείξει το θερμόμετρο στη Λέσβο αυτή την εβδομάδα. Δροσίζει από την Παρασκευή 1η Αυγούστου με μελτέμια στο Αιγαίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάηκε απορριμματοφόρο της Δυτικής Λέσβου στη φωτιά του Σκαλοχωρίου

Η φωτιά σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκίνησε σε χωράφι με ξερά χόρτα κοντά σε αποθήκη του Δήμου
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στο Σκαλοχώρι

Επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής της Λέσβου και εναέρια μέσα. Το μέτωπο έχει περιοριστεί
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου