× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επανέρχεται η διαχρονική… «κόντρα» Μυτιλήνης‑ Καλλονής

«Να ακούσουν τα Μυτιληνιά γραφεία» λέει το περιβάλλον Βέρρου

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 2/7/2019

Επανέρχεται η διαχρονική… «κόντρα» Μυτιλήνης‑ Καλλονής

Πού και κυρίως πώς θα στεγαστεί από την 1η Σεπτέμβρη ο νέος Δήμος Δυτικής Λέσβου; Με τι προσωπικό, σε ποιες ακριβώς υπηρεσίες και με πόσους εργαζομένους θα ξεκινήσουν τόσο ο δήμος Μυτιλήνης όσο και ο εκ του μηδενός διαμορφούμενος δήμος της Δυτικής Λέσβου; Πώς θα επιτευχθεί με τον πιο ακριβοδίκαιο αλλά ταυτόχρονο πιο λειτουργικό τρόπο η συνέχεια του δήμου Λέσβου, μετά από την διαίρεσή του; Γιατί ήδη από την μεριά του νεοϊδρυθέντος δήμου της Δυτικής Λέσβου, αρχίσουν και εκφράζουν μία γκρίνια, διαβλέποντας μία «Μυτιληνοκεντρική» λογική εντός της –εκ του νόμου ορισθείσας από το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό- διαδημοτικής επιτροπής που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της περίφημης διάσπασης;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν μέσα σε όλα αυτά προστεθούν και κάποιες αμφίσημες κατευθύνσεις του «Κλεισθένη» σε ό,τι αφορά τις διαιρέσεις των δήμων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σχεδόν καθημερινά ερμηνείες και «ερμηνείες» των κριτηρίων της διάσπασης, αναδεικνύεται στο μενού… ένα μικρό μπάχαλο, που δικαίως μπορεί να προκαλεί πια προβληματισμό στους δημότες.

Καθώς τα όσα δισεπίλυτα ζητήματα επιφυλάσσει η εδώ και χρόνια απαίτησή μας για διάσπαση του δήμου Λέσβου, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τύχουν της ανοχής αλλά και της ανοχής δημοτών και των δύο νέων δήμων, αλλά και των καινούριων αιρετών. Αν προσθέσει δε κανείς και τη συγκυρία της εφαρμογής της διοικητικής διαίρεσης του ενιαίου σημερινού δήμου, με την ταυτόχρονη διεξαγωγή εθνικών εκλογών αλλά και την ιδιαιτερότητα αυτή να προωθείται από μία απερχόμενη δημοτική αρχή, γίνεται αντιληπτό, πως η χρόνια προσδοκία μας για παραπάνω δήμους, ίσως μας απασχολήσει στο εγγύς μέλλον, με μάλλον αρνητικό τρόπο.

Ως γνωστόν, με απόφαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, δημιουργήθηκε λίγο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές μία διαδημοτική επιτροπή, η οποία και ανέλαβε να «τρέξει» εν πολλοίς το πρότζετκ των «μεταβατικών οργανισμών». Που δεν είναι άλλοι από τους δύο νέους δήμους. Αντιδήμαρχοι της σημερινής δημοτικής αρχής, υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και εκπρόσωποι των δύο νέων δήμων (Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου), συμμετέχουν σε αυτήν, προσπαθώντας αφενός να ερμηνεύσουν τον «Κλεισθένη» σε ότι αφορά τη διάσπαση, αφετέρου να προβλέψουν κάθε πιθανό και απίθανο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από την 1η Σεπτέμβρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις μέχρι τώρα «εργασίες» της επιτροπής, έχουν διαφανεί κάποια προσχέδια για τη λειτουργία των «οργανισμών», με εκτιμήσεις (κυρίως) για το διαμοιρασμό του προσωπικού του ενιαίου δήμου Λέσβου. Οι δύο νέες δημοτικές αρχές από τη μεριά τους, δια των εκπροσώπων τους μέσα στην επιτροπή, διεκδικούν το καλύτερο δυνατό «ξεκίνημα» από Σεπτέμβρη, αλλά επί του παρόντος λογαριάζουν χωρίς τον… «ξενοδόχο»: Τους δημοτικούς υπαλλήλους, των οποίων όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα «κλειδώσει» η μετακίνησή τους το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη. Αφού είναι γνωστό πως εάν δεν καταφέρει το δημοτικό συμβούλιο σε επικείμενη συνεδρίασή του να διαμοιράσει το προσωπικό, τότε τον λόγο θα τον αποκτήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Με κάποιους υπαλλήλους μάλιστα, να προσδοκούν μέσω αυτής, να αποφύγουν την ενδεχόμενη μετακίνησή τους στο νέο δήμο, εκείνον της Δυτικής Λέσβου.

Με αυτά τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, εκφράζεται ήδη ένας προβληματισμός από… Καλλονή μεριά, όπως αποτυπώθηκε μέσω διαδικτυακής ανάρτησης του νεοεκλεγέντος δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου. Ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα μη ξεκάθαρα πληθυσμιακά κριτήρια διαμοιρασμού των υπαλλήλων. Με το περιβάλλον του να τονίζει σήμερα στο «Ν» με νόημα, πως πρέπει να γίνει άμεσα κατανοητός εντός των «Μυτιληνιών γραφείων» της διαδημοτικής επιτροπής, ο προβληματισμός του δήμου Δυτικής Λέσβου μια και μιλάμε για έναν δήμο που επί του παρόντος δεν έχει ούτε δημαρχείο να στεγαστεί.

Και μετά κι από αυτό, ευχή όλων είναι η υπόθεση της διάσπασης, να μην αποτελέσει πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των δύο –και αλληλοεξαρτώμενων τουλάχιστον στην αρχή- νέων δήμων και βασικά να μην παρακολουθήσουμε στο μέλλον επεισόδια που παραπέμπουν στη διαχρονική αντιπαλότητα «πρωτεύουσας-συμπρωτεύουσας».      

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης