× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επανέρχεται η διαχρονική… «κόντρα» Μυτιλήνης‑ Καλλονής

«Να ακούσουν τα Μυτιληνιά γραφεία» λέει το περιβάλλον Βέρρου

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 2/7/2019

Επανέρχεται η διαχρονική… «κόντρα» Μυτιλήνης‑ Καλλονής
' χρόνος ανάγνωσης

Πού και κυρίως πώς θα στεγαστεί από την 1η Σεπτέμβρη ο νέος Δήμος Δυτικής Λέσβου; Με τι προσωπικό, σε ποιες ακριβώς υπηρεσίες και με πόσους εργαζομένους θα ξεκινήσουν τόσο ο δήμος Μυτιλήνης όσο και ο εκ του μηδενός διαμορφούμενος δήμος της Δυτικής Λέσβου; Πώς θα επιτευχθεί με τον πιο ακριβοδίκαιο αλλά ταυτόχρονο πιο λειτουργικό τρόπο η συνέχεια του δήμου Λέσβου, μετά από την διαίρεσή του; Γιατί ήδη από την μεριά του νεοϊδρυθέντος δήμου της Δυτικής Λέσβου, αρχίσουν και εκφράζουν μία γκρίνια, διαβλέποντας μία «Μυτιληνοκεντρική» λογική εντός της –εκ του νόμου ορισθείσας από το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό- διαδημοτικής επιτροπής που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της περίφημης διάσπασης;

Αν μέσα σε όλα αυτά προστεθούν και κάποιες αμφίσημες κατευθύνσεις του «Κλεισθένη» σε ό,τι αφορά τις διαιρέσεις των δήμων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σχεδόν καθημερινά ερμηνείες και «ερμηνείες» των κριτηρίων της διάσπασης, αναδεικνύεται στο μενού… ένα μικρό μπάχαλο, που δικαίως μπορεί να προκαλεί πια προβληματισμό στους δημότες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς τα όσα δισεπίλυτα ζητήματα επιφυλάσσει η εδώ και χρόνια απαίτησή μας για διάσπαση του δήμου Λέσβου, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τύχουν της ανοχής αλλά και της ανοχής δημοτών και των δύο νέων δήμων, αλλά και των καινούριων αιρετών. Αν προσθέσει δε κανείς και τη συγκυρία της εφαρμογής της διοικητικής διαίρεσης του ενιαίου σημερινού δήμου, με την ταυτόχρονη διεξαγωγή εθνικών εκλογών αλλά και την ιδιαιτερότητα αυτή να προωθείται από μία απερχόμενη δημοτική αρχή, γίνεται αντιληπτό, πως η χρόνια προσδοκία μας για παραπάνω δήμους, ίσως μας απασχολήσει στο εγγύς μέλλον, με μάλλον αρνητικό τρόπο.

Ως γνωστόν, με απόφαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, δημιουργήθηκε λίγο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές μία διαδημοτική επιτροπή, η οποία και ανέλαβε να «τρέξει» εν πολλοίς το πρότζετκ των «μεταβατικών οργανισμών». Που δεν είναι άλλοι από τους δύο νέους δήμους. Αντιδήμαρχοι της σημερινής δημοτικής αρχής, υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και εκπρόσωποι των δύο νέων δήμων (Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου), συμμετέχουν σε αυτήν, προσπαθώντας αφενός να ερμηνεύσουν τον «Κλεισθένη» σε ότι αφορά τη διάσπαση, αφετέρου να προβλέψουν κάθε πιθανό και απίθανο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από την 1η Σεπτέμβρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις μέχρι τώρα «εργασίες» της επιτροπής, έχουν διαφανεί κάποια προσχέδια για τη λειτουργία των «οργανισμών», με εκτιμήσεις (κυρίως) για το διαμοιρασμό του προσωπικού του ενιαίου δήμου Λέσβου. Οι δύο νέες δημοτικές αρχές από τη μεριά τους, δια των εκπροσώπων τους μέσα στην επιτροπή, διεκδικούν το καλύτερο δυνατό «ξεκίνημα» από Σεπτέμβρη, αλλά επί του παρόντος λογαριάζουν χωρίς τον… «ξενοδόχο»: Τους δημοτικούς υπαλλήλους, των οποίων όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα «κλειδώσει» η μετακίνησή τους το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη. Αφού είναι γνωστό πως εάν δεν καταφέρει το δημοτικό συμβούλιο σε επικείμενη συνεδρίασή του να διαμοιράσει το προσωπικό, τότε τον λόγο θα τον αποκτήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Με κάποιους υπαλλήλους μάλιστα, να προσδοκούν μέσω αυτής, να αποφύγουν την ενδεχόμενη μετακίνησή τους στο νέο δήμο, εκείνον της Δυτικής Λέσβου.

Με αυτά τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, εκφράζεται ήδη ένας προβληματισμός από… Καλλονή μεριά, όπως αποτυπώθηκε μέσω διαδικτυακής ανάρτησης του νεοεκλεγέντος δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου. Ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα μη ξεκάθαρα πληθυσμιακά κριτήρια διαμοιρασμού των υπαλλήλων. Με το περιβάλλον του να τονίζει σήμερα στο «Ν» με νόημα, πως πρέπει να γίνει άμεσα κατανοητός εντός των «Μυτιληνιών γραφείων» της διαδημοτικής επιτροπής, ο προβληματισμός του δήμου Δυτικής Λέσβου μια και μιλάμε για έναν δήμο που επί του παρόντος δεν έχει ούτε δημαρχείο να στεγαστεί.

Και μετά κι από αυτό, ευχή όλων είναι η υπόθεση της διάσπασης, να μην αποτελέσει πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των δύο –και αλληλοεξαρτώμενων τουλάχιστον στην αρχή- νέων δήμων και βασικά να μην παρακολουθήσουμε στο μέλλον επεισόδια που παραπέμπουν στη διαχρονική αντιπαλότητα «πρωτεύουσας-συμπρωτεύουσας».      

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης