× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βάσιμες εκτιμήσεις πως το 2022 ο τουρισμός θα προσεγγίσει τα μεγέθη του 2019

Σ. Ζαχαράκη: Δεν θα υπερβούμε μόνο την κρίση αλλά και προσδοκίες

Δημοσίευση 8/5/2022

Βάσιμες εκτιμήσεις πως το 2022 ο τουρισμός θα προσεγγίσει τα μεγέθη του 2019
' χρόνος ανάγνωσης

Βάσιμες προσδοκίες για μια τουριστική σεζόν ικανή να προσεγγίσει τη χρυσή χρονιά του ελληνικού τουρισμού, αυτή του 2019, όταν έσοδα και αφίξεις κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, εκφράζουν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων φορείς του ελληνικού τουρισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο τουρισμός το 2021 συνεισέφερε στην ελληνική οικονομία 10,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 τα ταξιδιωτικά έσοδα ανήλθαν στα 18,17 δισ. ευρώ από 16 δισ. ευρώ που ήσαν το 2018. Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη δίνει το στίγμα των τελευταίων αεροπορικών δεδομένων της περιόδου από τις αγορές του εξωτερικού, που είναι εξαιρετικά θετικά. Βέβαια επισημαίνει ότι στο τέλος του 2022 θα γίνει το ταμείο για τον ελληνικό τουρισμού.

Διπλασιάζουν ή και τριπλασιάζουν τις προγραμματισμένες θέσεις για Ελλάδα οι αεροπορικές εταιρίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα υπογραμμίζει πως "τα στοιχεία από τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων για την τρέχουσα τουριστική σεζόν, από τις περισσότερες χώρες, φανερώνουν ότι η πλειονότητα των αεροπορικών εταιριών διπλασιάζουν ή και τριπλασιάζουν τις προγραμματισμένες θέσεις για την Ελλάδα". Ωστόσο απομένει να αποδειχθεί με τι πληρότητες τελικά θα έλθουν αυτές οι πτήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με την υφυπουργό. Πάντως οι πρόδρομοι δείκτες της αεροπορικής κίνησης την περίοδο του Πάσχα έδειξαν πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία για το πως θα κινηθεί ο εισερχόμενος τουρισμός το 2022, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά, την ταξιδιωτική κίνηση από την Ευρώπη, η υφυπουργός έκανε λόγο για πολύ θετικά στοιχεία από την Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία («οι Γάλλοι ψηφίζουν Ελλάδα φέτος και είμαστε νούμερο ένα προορισμός με εταιρείες οι οποίες διπλασιάζουν τις θέσεις για Ελλάδα»), την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο, το Ισραήλ, τις Σκανδιναβικές χώρες και τις Βαλκανικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την αγωνία σχετικά με το πως θα κινηθεί και ο οδικός τουρισμός από τις βαλκανικές χώρες, η κυρία Ζαχαράκη τονίζει ότι το υπουργείο Τουρισμού θα είναι "παρών" στις σημαντικές αγορές για την Ελλάδα όπως είναι η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία διεκδικώντας με αξιώσεις να είναι ο πρώτος προορισμός για αυτούς φέτος το καλοκαίρι.

"Φέτος δεν θα υπερβούμε μόνο την κρίση αλλά θα υπερβούμε και προσδοκίες".

Η κυρία Ζαχαράκη σε μια γρήγορη ανασκόπηση της περασμένης χρονιάς αφού υπενθύμισε ότι παρά την πανδημία και τη μετάλλαξη Δ, ο ελληνικός τουρισμός κινήθηκε πολύ καλά, φέτος με έκδηλη την προθυμία του κόσμου που θέλει να ταξιδέψει στην Ελλάδα, αναφέρει τα εξής: "φέτος δεν θα υπερβούμε μόνο την κρίση αλλά θα υπερβούμε και προσδοκίες". Με το βλέμμα στραμμένο και στον εγχώριο τουρισμό η κυρία Ζαχαράκη υπενθυμίζει ότι και φέτος θα υπάρξει το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού από το υπουργείο Εργασίας, ενώ το υπουργείο Τουρισμού θα προχωρήσει και σε περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος "Τουρισμός Για όλους".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και η Αθήνα ποντάρει σε μεγάλη άνοδο των αφίξεων

Στο μεταξύ και η Αθήνα φέτος ποντάρει σε σημαντική άνοδο της τουριστικής κίνησης σε σχέση με το 2021, με τον περιφερειάρχη Γιώργο Παττούλη να σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ενθαρρυντικά μηνύματα που καταγράφονται δημιουργώντας μια αισιοδοξία για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου του 2022. Ηδη, όπως λέει, από τις αγορές της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Σκανδιναβίας θα υπάρξει τεράστια αύξηση. Παράλληλα από την Αμερική κάθε εβδομάδα καταφτάνουν στην Αθήνα 3.000 και πλέον επισκέπτες , με τις απευθείας πτήσεις, που έχουν δρομολογηθεί, από Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βοστώνη κλπ. Η περιφέρεια μάλιστα, ήδη τρέχει καμπάνιες που επικοινωνούν την Αττική και τους νησιωτικούς προορισμούς που περιλαμβάνει η περιφέρεια και στόχος είναι όχι μόνο να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών της πρωτεύουσας αλλά να αυξηθούν και οι μέρες παραμονής τους στην Αθήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τουριστικό εισόδημα, εξηγεί ο κ. Πατούλης.

Μια άνευ προηγουμένου θετική χρονιά προσδοκά για φέτος ο κλάδος του γιώτιγκ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τουρισμός δεν είναι μόνο οι αεροπορικές και οδικές αφίξεις, είναι και ο θαλάσσιος τουρισμός. Μάλιστα ο κλάδος του γιώτιγκ και οι εκπρόσωποι του εκτιμάνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το 2022 θα είναι μια άνευ προηγουμένου θετική χρονιά, παρά την ενεργειακή κρίση που έχει επηρρεάσει και τα καύσιμα. Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Στελλιάτος, πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) τονίζει ότι τα ιστιοπλοικά και τα καταμαράν δεν επηρεάζονται από τα καύσιμα. Την ίδια στιγμή σε κατάσταση αναμονής είναι οι κρατήσεις για τα μεγάλα γιωτ, ελέω του πολέμου. Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα παραπάνω ο κ. Στελιάτος λέει τα εξής: "Προσδοκούμε σε μια χρονιά που δεν θα έχει προηγούμενο". Πάντως ο κλάδος του γιώτιγκ επηρεάστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ, ακυρώθηκαν όλα τα ναυλοσύμφωνα Ρώσων και Ουκρανών και την ίδια στιγμή υπήρξαν κάποιες ακυρώσεις από αμερικάνους ναυλωτές.

Καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι φιλοδοξούν να πετύχουν μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες το 2022

Σε ό,τι αφορά την ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπως αυτή εκφράζεται από τις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα θετικά. Από το βήμα του συνεδρίου "Choose Greece 2022" o διευθυντής λειτουργιών της Grecotel, Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, δήλωσε ότι για την Grecotel τα νούμερα ειναι καλύτερα από πέρυσι, και στόχος για το 2022 είναι να υπάρξει αύξηση έναντι του 2021. Επίσης, συμπλήρωσε ότι χαρακτηριστικό της σεζόν θα είναι η διαφοροποίηση, σε σχέση με άλλες χρονιές, της ψυχολογίας των Γερμανών τουριστών, η οποία δημιουργεί συνθήκες για κρατήσεις τελευταίας στιγμής.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Mitsis Hotels Group, Σταύρος Μήτσης, επεσήμανε ότι η αυξημένη ζήτηση των διεθνών ταξιδιωτών για διακοπές, ιδιαίτερα μετά τις 23 Φεβρουαρίου, για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, οφείλεται στη μεγάλη διάθεσή τους να αναπληρώσουν τις διακοπές που έχασαν την περασμένη διετία εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας.

Πάντως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΟΔΙΞ), Γιώργος Πελεκανάκης, εκτίμησε ότι φέτος οι αφίξεις στην Ελλάδα ίσως να φτάσουν σε επίπεδα 2019. Στον αντίποδα ο διευθύνων σύμβουλος της Aldemar Resorts, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ανέφερε ότι το 2022 δεν θα φτάσουμε τα επίπεδα 2019 και θα είμαστε τυχεροί, εάν φτάσουμε το 80%.

Τέλος την αισιόδοξη εικόνα στο πεδίο των εκτιμήσεων για τον ελληνικό τουρισμού το 2022 ήλθε να ενισχύσει και μια πρόσφατη ανάρτηση στο Twitter του Ανδρέα Ανδρεάδη του επίτιμου προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που τονίζει ότι μετά το σοκ της εισβολής στην Ουκρανία η ζήτηση για την Ελλάδα ανακάμπτει εντυπωσιακά. Δεδομένη, όπως λέει, η απώλεια της ρωσικής αγοράς, η οποία όμως θα καλυφθεί από άλλες αγορές, ωστόσο σημειώνει ότι διαφαίνονται τουριστικά έσοδα κοντά στα επίπεδα του 2019. Αν το πετύχουμε, θα είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας, καταλήγει ο κ. Ανδρεάδης.

Ανοδο 232% θα σημειώσει φέτος η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια ανθεί και στην Ελλάδα η βραχυχρόνια μίσθωση και κάθε χρόνο κινείται με ανοδικά ποσοστά. Φέτος μάλιστα η εταιρεία καταγραφής στοιχείων κρατήσεων στις πλατφόρμες Airbnb και Vrbo AirDNA, τονίζει ότι η Ελλάδα καταγράφει αύξηση της ζήτησης κατά 232% σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, για το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου, η ζήτηση είναι υπερδιπλάσια από πέρυσι. Τη μεγαλύτερη αύξηση στην καλοκαιρινή ζήτηση σημειώνουν η Κρήτη (306%) και τα Δωδεκάνησα (302%). Ακολουθεί η Αθήνα με αύξηση 248%, οι Κυκλάδες με αύξηση 233% και το Ιόνιο με 230%. Πολύ καλές επιδόσεις εμφανίζουν επίσης η Θράκη (216%), οι Σποράδες (215%), τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (188%), η Ήπειρος (157%), η Θεσσαλία (153%), η Πελοπόννησος (135%), η Μακεδονία (132%) και η Κεντρική Ελλάδα (109%). Τέλος υπενθυμίζει η εταιρία ότι την περασμένη χρονιά, η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει το 94,4% των εσόδων του 2019.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων

Η εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα

Εννέα αλλαγές αποφάσισε η Κομισιόν στον τρόπο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ

Η απρόσκοπτη λειτουργία τους ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την ΑΑΔΕ ώστε να εξυπηρετούνται οι αγρότες είναι το ζήτημα που απασχολεί τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας
Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΧΩΡΙΑ

172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ Α.Ε. Τάσος Περιμένης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ για τα προγράμματα Leader και το πως αξιοποιούνται για την στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωή των χωριών του νησιού
172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΟΡΑ

Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου

Πλούσιες προσφορές σε τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης με έμφαση στη σταθερά χαμηλή τιμή
Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου

Δείτε όλες τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στις εργασιακές σχέσεις
Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο

Ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και προβλήματα των επαγγελματιών την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών διαπιστώνει αυτό που οι εργαζόμενοι στη χώρα βιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων ως σήμερα
Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου

Θα καταβληθούν 2,47 δις ευρώ σε 4,31 εκατομμύρια δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου