× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ξινά» βγήκαν τα rapid test στο Μουτζούρη

Απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι στο ιατρείο της Περιφέρειας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/4/2022

«Ξινά» βγήκαν τα rapid test στο Μουτζούρη
' χρόνος ανάγνωσης

Με αυτή την φωτογραφία η Περιφέρεια συνόδευσε την ανακοίνωση της λειτουργίας του κινητούν ιατρείου στο παρκινγκ της Μυτιλήνης

Την 1η Μαρτίου 2022 ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ανακοινώνει πως συμπληρώθηκε μια εβδομάδα λειτουργίας του κινητού ιατρείου της Περιφέρειας στο χώρο του παρκινγκ Μυτιλήνης. Σε αυτό το ιατρείο διενεργούνται δωρεάν rapid test. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Περιφέρειας σε ημερήσια βάση στο συγκεκριμένο χώρο εξυπηρετούνταν κατά μέσο όρο 200 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κινητό ιατρείο (δηλαδή ένα κοντέινερ) λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είχε τοποθετηθεί στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, προκειμένου να γίνονται τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού στους πρόσφυγες - μετανάστες που βρίσκονταν σε αυτό. Η πρόσληψη του προσωπικού και η όλη δαπάνη είχαν γίνει από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με χρηματοδότηση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ωστόσο το περασμένο Μάρτιο αποφασίσθηκε να μεταφερθεί στο πάρκινγκ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων της πόλης.

Όταν ήρθε η ώρα να γίνει η παραλαβή του έργου, που αφορά τους τρεις τελευταίους μήνες λειτουργίας του, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που στελέχωσαν το ιατρείο, η επιτροπή παραλαβής αρνήθηκε να το παραλάβει. Διότι η χρηματοδότηση που δόθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης προέβλεπε πως το ιατρείο θα λειτουργεί εντός του ΚΥΤ. Οι υπάλληλοι, εύλογα φοβήθηκαν, πως στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει γίνει υπέρβαση του φυσικού αντικειμένου του έργου. Γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταλογισμό της δαπάνης των 14.000 ευρώ στα μέλη της επιτροπής παραλαβής, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η ποινική τους δίωξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και ομόφωνα αποφασίσθηκε να προχωρήσει η παραλαβή του έργου. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν αρκούσε στην Περιφερειακή Αρχή, έτσι έφερε το θέμα προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης 27 Απριλίου.

Αρχικά με εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Αναστασίας Αντωνέλλη κλήθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι να υποκαταστήσουν την επιτροπή παραλαβής, ωστόσο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους συμβούλους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση και τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τον Περιφερειάρχη να δώσει εντολή για να γίνει η παραλαβή του έργου. Στην ουσία, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρέχει πολιτική κάλυψη στην Περιφερειακή Αρχή και την επιτροπή παραλαβής του έργου. Ωστόσο η απόφαση δεν μπορεί να άρει τις ενδεχόμενες νομικές ευθύνες σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η παραλαβή του έργου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξ αιτίας της εμπλοκής που παρουσιάσθηκε με ευθυνη της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη οι εργαζόμενοι στο ιατρείο είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες. Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρθηκε πως ένας εκ των εργαζομένων, που ζει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη, είναι σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση που αδυνατεί να πληρώσει το εισιτήριο για να γυρίσει στο σπίτι του.

Οι αντιδράσεις
Σε παρέμβαση που έκανε στην συζήτηση του θέματος η πρώην Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου είπε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο να λάβει μια τέτοια απόφαση. Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος - δικηγόρος Άρης Χατζηκομνηνός. Ισχυρές επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της πλειοψηφίας Παντελής Μπουγδάνος. Λευκό ψήφισαν κατά την ψηφοφορία ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Αρώνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου - δικηγόρος Πανάγος Κουφέλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Παναγιώτης Χριστόφας. Αναρμόδιο να λάβει τέτοια απόφαση χαρακτήρισε το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Γιάννης Σπιλάνης.


Η μόνη παράταξη της αντιπολίτευσης που τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Περιφερειακής Αρχής ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση. Αιτιολογώντας την θέση αυτή η κ. Κυρίτση τόνισε πως πρέπει να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής πήρε μόλις 11 θετικές ψήφους, 9 αρνητικές και 9 λευκά. Ωστόσο με βάση τον νόμο οι λευκές ψήφοι δεν προσμετρούνται και γι’ αυτό η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία. Η απόφαση αυτή δεν εξασφαλίζει πως θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι καθώς κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τους υπαλλήλους της Περιφέρειας να παραλάβουν το έργο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Έρχεται το Αγιασώτικο καρναβάλι 2026

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων που ξεκινούν 20 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται στις 23 του μήνα
Έρχεται το Αγιασώτικο καρναβάλι 2026
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Μυτιλήνη έτρεξε στον ρυθμό της Αγάπης

Σήμερα Σάββατο 14 Φεβρουαρίου τα Τσαμάκια πλημμύρισαν από παιδικά χαμόγελα και οικογένειες ενώ αύριο την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου η κορύφωση με τον Ημιμαραθώνιο
Η Μυτιλήνη έτρεξε στον ρυθμό της Αγάπης
ΓΕΥΣΗ

Γλυκό θέαμα που κλέβει τις εντυπώσεις

Αρκούδος από 70 κιλά σοκολάτα γάλακτος στο Ζαχαροπλαστείο Πανταζής έγινε το απόλυτο αξιοθέατο ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου
Γλυκό θέαμα που κλέβει τις εντυπώσεις
ΥΓΕΙΑ

Μιλώντας ανοιχτά για τον διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά

Δράση του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης και της 1ης ΤΟΜΥ Λέσβου με τη στήριξη της ΠΕΑΝΔ για την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών
Μιλώντας ανοιχτά για τον διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ήρθε και η 12η παράταση για τη Βάστρια

Αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις χρονοδιαγραμμάτων, 13 παρατάσεις και πάνω από τρία χρίνια καθυστερήσεων αποκαλύπτουν την αποτυχία της επιλογής χωροθέτησης της υπεδομής-φυλακής μέσα στο παρθένο δάσος της Λέσβου -Νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης η 13/3/2026
Ήρθε και η 12η παράταση για τη Βάστρια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διακρίσεις μαθητών στον διαγωνισμό «Ο Ευκλείδης»

Πρόκριση στην επόμενη φάση «Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» για τρεις μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνης με τη 3η φάση να διεξάγεται στις 28 Φεβρουαρίου 2026
Διακρίσεις μαθητών στον διαγωνισμό «Ο Ευκλείδης»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διάκριση για το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

3ο βραβείο για τον Κωνσταντίνο Σπανό με το κείμενο «Ανακαλύπτοντας το Γεωπάρκο της Λέσβου» σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης
Διάκριση για το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφορεί δωρεάν το περιοδικό της Επιτροπής ειρήνης Λέσβου

Με ενδιαφέρουσες αναφορές στα πολεμικά μέτωπα σε όλο τον κόσμο
Κυκλοφορεί δωρεάν το περιοδικό της Επιτροπής ειρήνης Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για βία κατά αστυνομικού

Ο φερόμενος ως δράστης απείλησε και έπιασε από το λαιμό έναν αστυνομικό
Σύλληψη για βία κατά αστυνομικού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καμπανάκι κινδύνου από έναν ειδικό για τη χρήση του διαδικτύου από παιδιά

Σημαντική ενημέρωση της ΣΤ Δημοτικού του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης για τους κινδύνους του διαδικτύου, από τον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Χρ. Καλλονιάτη
Καμπανάκι κινδύνου από έναν ειδικό για τη χρήση του διαδικτύου από παιδιά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέοι ειδικοί φρουροί ορκίστηκαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας και σηματοδοτεί την ενίσχυση των τοπικών υπηρεσιών
Νέοι ειδικοί φρουροί ορκίστηκαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σχέδιο για ποδηλατική Μυτιλήνη με διεθνείς προδιαγραφές

Προτάσεις για ποδηλατόδρομους, άλση και διασυνοριακές δράσεις με Τουρκία στη συνάντηση του Ποδηλατικού Συλλόγου με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης
Σχέδιο για ποδηλατική Μυτιλήνη με διεθνείς προδιαγραφές