Αύξηση της Ελληνικής παραγωγής κρασιού το 2021
Κοινό κρασί το 65% της εγχώριας παραγωγής
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/4/2022
Στους 2.468.945 hl (εκατόλιτρα) ανήλθε η παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα το 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών).
Η παραπάνω εκτίμηση στηρίζεται στης δηλώσεις παραγωγής και συγκομιδής. Ο όγκος του κρασιού παράχθηκε στην χώρα είναι αυξημένος κατά 8,13% σε σύγκριση με το 2020.
Η πρώτη εκτίμηση για την παραγωγή κρασιού στην χώρα, που είχε γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου, προέβλεπε παραγωγή της τάξης 1.710.400 hl, που αντιστοιχούσε σε μείωση 25,09%.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ, ο αριθμός των οινοποιείων (κυρίως μικρών) που πλέον εντάσσεται στην υποχρέωση υποβολής Δηλώσεων Παραγωγής συνεχώς αυξάνει, ως αποτέλεσμα της ιχνηλάτησης τους από τις κατά τόπου Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη απεικόνιση των μεγεθών της ελληνικής οινοπαραγωγής.
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της Κομισιόν που έκανε η ΚΕΟΣΟΕ 1.654.722 hl είναι λευκά κρασιά όλων των κατηγορίων και 760.857 hl κόκκινα και ροζέ κρασιά. Κρασιά ΠΟΠ (με ονομασία προέλευσης) είναι 199.795 hl που αντιστοιχούν σε 8,09% της συνολικής παραγωγής. Κρασιά ΠΓΕ (με γεωγραφική ένδειξη) είναι 415.886 hl που αντιστοιχούν στο 16,84% της συνολικής παραγωγής, ποικιλιακά κρασία είναι 222.149 hl που αντιστοιχούν στο 8,9% της συνολικής παραγωγής.
Κρασιά χωρίς γεωγραφική ένδειξη είναι 1.627.959 hl στο 65,93% της συνολικής παραγωγής. Άλλα κρασιά είναι 3.156 hl που αντιστοιχούν στο 0,24% της συνολικής παραγωγής.