× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης συμμετέχει σε πρόγραμμα erasmus+,

Συνεργασία για την Καινοτομία και την Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/6/2019

Το 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης συμμετέχει σε πρόγραμμα erasmus+,

Από 28 έως και 30 Μαιου 2019 πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη διακρατική συνάντηση εργασίας εκπαιδευτικών από 7 σχολεία. Συγκεκριμένα εκπαιδευτικοί της Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας και Εσθονίας φιλοξενήθηκαν στη Μυτιλήνη από τις εκπαιδευτικούς του 14ου Νηπιαγωγείου που συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα με τίτλο: “Open your minds through games”. Η διάρκεια του προγράμματος είναι διετής, Σεπτέμβριος 2017- Αύγουστος 2019 και στοχεύει σε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Ανάδειξη των τεχνών μέσω του παιχνιδιού,
  • Ανάπτυξη και προώθηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων επικοινωνίας,
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων εκμάθησης της γλώσσας,
  • Πειραματισμό με συστήματα αξιών και κανόνων που οδηγεί σε καλύτερη διαχείριση της αποτυχίας,
  • Γνωριμία με τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα άλλων λαών,
  • Δημιουργία και διατήρηση ισχυρών δεσμών φιλίας.

Την πρώτη ημέρα της συνάντησης οι εκπαιδευτικοί των ξένων χωρών που φιλοξενήθηκαν στη Μυτιλήνη είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στους χώρους του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης και να γνωρίσουν τους μικρούς μαθητές. Ενημερώθηκαν για την εκπαίδευση στην Ελλάδα και ειδικότερα για την προσχολική εκπαίδευση από τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών Α’ ΠΕΚΕΣ Βορείου Αιγαίου, κυρία Χρυσάνθη Συκά. Στην παρουσίαση συμμετείχε και η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Γαλλικής Γλώσσας κυρία Ιωάννα Μεταξοπούλου.

Η κυρία Βασιλική Μπουρατζή, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων αναφέρθηκε στην προσπάθεια ένταξης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό σχολείο και παρουσίασε μερικές από τις δράσεις που γίνονται και συμβάλλουν στην ομαλή ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Στη συνέχεια μαζί με τον κύριο Ευστράτιο Αναγνώστου, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων, παρουσίασαν την ιστορία της Λέσβου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με ιδιαίτερη αναφορά στο κάστρο και σ’ όσους το κατοίκησαν στο πέρασμα των χρόνων.

Την ίδια ημέρα ο συνάδελφος Γιώργος Γέργος μίλησε για τη διαπολιτισμική παιδική χορωδία Polyphonica Αιγαίου και τη διαπολιτισμική χορωδία ενηλίκων Cantalaloun και τραγούδησε μαζί με τους μικρούς μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου το συμβολικό αντιπολεμικό τραγούδι “Τα ραφτικά της γιαγιάς”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δεύτερη μέρα του προγράμματος ήταν αφιερωμένη σε εργασίες για την υλοποίηση και ολοκλήρωση του προγράμματος, τα παραδοτέα και την αξιολόγηση. Ειδικότερα παρουσιάστηκαν το ηλεκτρονικό βιβλίο και η ιστοσελίδα με τα παιχνίδια που δημιούργησε το κάθε σχολείο και τα οποία ήταν εμπνευσμένα από ήρωες και ηρωίδες όλων των χωρών. Με τη δημιουργία τους, η πολύ σημαντική δουλειά των εκπαιδευτικών μπορεί εύκολα να διαδοθεί και να χρησιμοποιηεί από εκπαιδευτικούς και παιδιά σε όλον τον κόσμο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας αφιερώθηκε σε επίσκεψη στο κάστρο Μυτιλήνης και στο Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά.

Την τρίτη ημέρα οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το παραδοσιακό εργαστήριο κεραμεικής του κυρίου Δημητρίου Κουβδή στον Άγιο Στέφανο Μανταμάδου και παρακολούθησαν τη δημιουργία κεραμεικών σκευών, χρηστικών και μη, από πρώτες ύλες που συλλέγονται από τη γύρω περιοχή και τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματός τους. Η ομάδα των εκπαιδευτικών ακολούθως επισκέφτηκε το μοναστήρι των Παμεγίστων Ταξιαρχών στον Μανταμάδο όπου άκουσαν με μεγάλη ευλάβεια και συγκίνηση την ιστορία δημιουργίας της εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Η πλειονότητα των εκπαδευτικών ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι και θεώρησαν μεγάλη ευλογία το προσκύνημα της μοναδικής εικόνας. Η ημέρα έκλεισε με φαγητό στη Σκάλα Συκαμιάς και βόλτα στα στενά του Μολύβου το απόγευμα.

Οι εκπαιδευτικοί του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης, εκτός από τις εργασίες που αφορούσαν την ολοκλήρωση του προγράμματος, θέλησαν και κατάφεραν να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί των ξένων σχολείων μερικές από τις μοναδικές ομορφιές του νησιού της Λέσβου, τα τοπικά προϊόντα  νησιού,  την ειλικρινή και ζεστή φιλοξενία των ελλήνων. Και πραγματικά η συνάντηση που υλοποιήθηκε στη Μυτιλήνη θεωρήθηκε από όλους τους εταίρους ως η καλύτερη συνάντηση του προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Περιφερειακή Διεύθυντρια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου απουσίαζε από το νησί λόγω των εκλογικών της υποχρεώσεων αλλά έστειλε επιστολή προς τις εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς – κηδεμόνες εκφράζοντας τα θερμά της συγχαρητήρια για τις αξιόλογες δράσεις του σχολείου, μαζί με τις ευχές της για την επιτυχία της συνάντησης. Τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Λέσβου εκπροσώπησε η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων κυρία Άννα Καραθανάση.

Οι εκπαιδευτικοί του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης ευχαριστούν θερμά όλους όσους αναφέρθηκαν παραπάνω και:

  • Την ποτοποιία ΕΠΟΜ για την προσφορά ούζου
  • Το Ελαιοτριβείο της οικογένειας Τζωρτζή για την προσφορά λαδιού και
  • Την αντιπεριφερειάρχη κοινωνικής μέριμνας, κυρία Καλλιόπη Πρωτογεράκη Γόμου για την προσφορά των βιβλίων Ανατέλλον Αιγαίο

που δόθηκαν ως δώρα στους ξένους εκπαιδευτικούς.

  • Το Επιμελητήριο Λεσβου που συνέβαλε στην οργάνωση της όλης φιλοξενίας με άξονα την προβολή του νησιού μας και της γαστρονομίας του και παρέθεσε γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα της πόλης.
  • Τις κυρίες Ελένη Δρακούλη, Μαριάνθη Γιακμή και Μαρία Σουλακέλλη, μαμάδες παιδιών του σχολείου μας, που βοήθησαν στην προετοιμασία εδεσμάτων και καφέ που προσφέρθηκαν στους εκπαιδευτικούς.
  • Τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων όπου φιλοξενήθηκαν οι συναντήσεις του προγράμματος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση