× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε εξέλιξη το 11ο διεθνές σχολείο γεωπάρκων

Στη Λέσβο το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των γεωπάρκων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/6/2019

Σε εξέλιξη το 11ο διεθνές σχολείο γεωπάρκων

Στη Λέσβο συγκεντρώνεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των Γεωπάρκων με συμμετέχοντες από 21 χώρες από όλο τον κόσμο με την πραγματοποίηση του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων 2019 με αντικείμενο «Κλιματική αλλαγή και μείωση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές». Το 11ο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Η διοργάνωση έχει την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις εργασίες του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων άνοιξε ο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων ο οποίος παρουσίασε το διεθνές πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των Γεωπάρκων. Ενώ μέσα από εντυπωσιακά βίντεο μετέφερε στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης μοναδικές εικόνες περιοχών από όλο τον κόσμο οι οποίες έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO αλλά και εικόνες από τα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα και τα Γεωπάρκα Ελλάδας και Κύπρου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο για τις αθλητικές δραστηριότητες που υλοποιούνται στη Λέσβο και τις ανασκαφικές εργασίες και εργασίες συντήρησης στην περιοχή Ακρόχειρα, οι οποίες ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες.

Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων οι συμμετέχοντες παράλληλα με τις διαλέξεις πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Λέσβο με στόχο τη γνωριμία τους με το φυσικό περιβάλλον, τα γεωλογικά μνημεία, τους οικότοπους, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία, τα μοναστήρια, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους γυναικείους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς και τα τοπικά προϊόντα του νησιού.

Η πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη των συμμετασχόντων ήταν στη βόρεια Λέσβο κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα γεωλογικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία του βόρειου τμήματος του Γεωπάρκου της Λέσβου. Συνοδευόμενοι από τον κ. Ζούρο επισκέφτηκαν αρχικά τον παραδοσιακό οικισμό του Μολύβου και το επιβλητικό Κάστρο. Από την περιοχή του Κάστρου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το μεγάλο ηφαίστειο του Λεπέτυμνου και τις στηλοειδείς λάβες του Μολύβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επόμενη στάση ήταν ο παραδοσιακός οικισμός της Πέτρας και η εκκλησία της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, όπου παρατήρησαν από κοντά τον εντυπωσιακό ηφαιστειακό λαιμό πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η εκκλησία και ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της ηφαιστειότητας στην περιοχή.

Η επίσκεψη στη Βόρεια Λέσβο έκλεισε με γνωριμία με τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Πέτρας, όπου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν παραδοσιακά πιάτα της λεσβιακής κουζίνας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Καθηγητής Νίκος Σουλακέλλης, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Καθηγητής Xiaochi Jin της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών και μέλος του Γραφείου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, η Δρ. Marie-Luise Frey, Διευθύντρια της απολιθωματοφόρας θέσης Messel Pit της Γερμανίας - Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, ο Δρ. Zheng Yuan της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών και συντονιστής του Δικτύου Γεωπάρκων της Κίνας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου