× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε εξέλιξη το 11ο διεθνές σχολείο γεωπάρκων

Στη Λέσβο το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των γεωπάρκων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/6/2019

Σε εξέλιξη το 11ο διεθνές σχολείο γεωπάρκων
' χρόνος ανάγνωσης

Στη Λέσβο συγκεντρώνεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των Γεωπάρκων με συμμετέχοντες από 21 χώρες από όλο τον κόσμο με την πραγματοποίηση του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων 2019 με αντικείμενο «Κλιματική αλλαγή και μείωση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές». Το 11ο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Η διοργάνωση έχει την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου.

Τις εργασίες του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων άνοιξε ο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων ο οποίος παρουσίασε το διεθνές πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των Γεωπάρκων. Ενώ μέσα από εντυπωσιακά βίντεο μετέφερε στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης μοναδικές εικόνες περιοχών από όλο τον κόσμο οι οποίες έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO αλλά και εικόνες από τα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα και τα Γεωπάρκα Ελλάδας και Κύπρου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο για τις αθλητικές δραστηριότητες που υλοποιούνται στη Λέσβο και τις ανασκαφικές εργασίες και εργασίες συντήρησης στην περιοχή Ακρόχειρα, οι οποίες ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων οι συμμετέχοντες παράλληλα με τις διαλέξεις πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Λέσβο με στόχο τη γνωριμία τους με το φυσικό περιβάλλον, τα γεωλογικά μνημεία, τους οικότοπους, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία, τα μοναστήρια, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους γυναικείους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς και τα τοπικά προϊόντα του νησιού.

Η πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη των συμμετασχόντων ήταν στη βόρεια Λέσβο κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα γεωλογικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία του βόρειου τμήματος του Γεωπάρκου της Λέσβου. Συνοδευόμενοι από τον κ. Ζούρο επισκέφτηκαν αρχικά τον παραδοσιακό οικισμό του Μολύβου και το επιβλητικό Κάστρο. Από την περιοχή του Κάστρου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το μεγάλο ηφαίστειο του Λεπέτυμνου και τις στηλοειδείς λάβες του Μολύβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επόμενη στάση ήταν ο παραδοσιακός οικισμός της Πέτρας και η εκκλησία της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, όπου παρατήρησαν από κοντά τον εντυπωσιακό ηφαιστειακό λαιμό πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η εκκλησία και ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της ηφαιστειότητας στην περιοχή.

Η επίσκεψη στη Βόρεια Λέσβο έκλεισε με γνωριμία με τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Πέτρας, όπου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν παραδοσιακά πιάτα της λεσβιακής κουζίνας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Καθηγητής Νίκος Σουλακέλλης, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Καθηγητής Xiaochi Jin της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών και μέλος του Γραφείου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, η Δρ. Marie-Luise Frey, Διευθύντρια της απολιθωματοφόρας θέσης Messel Pit της Γερμανίας - Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, ο Δρ. Zheng Yuan της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών και συντονιστής του Δικτύου Γεωπάρκων της Κίνας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι της Λέσβου

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, τις περικοπές και τον προϋπολογισμό του 2026
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

16 Δεκέμβρη απεργιακή απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Ανακοίνωση της ΔΑΣ για κοινό αγώνα μισθωτών και αγροτών απέναντι στη φτώχεια τον πόλεμο και την καταστολή
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

24ωρη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου

Κάλεσμα ενάντια στον προϋπολογισμό του πολέμου και της αφαίμαξης με στήριξη στον αγώνα των αγροτών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ημερολόγιο 2026 με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου

Πρόσκληση συμμετοχής των Συλλόγων Γονέων με έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η κοινωνική οικονομία σε πρώτο πλάνο

Στους χώρους του μοναδικού δημοσιογραφικού συνεταιρισμού στο Αιγαίο ξεναγήθηκαν Visit Agiasos, Καλοτρόπιο, ViModo και Business Incubator Gotse Delchev στο πλαίσιο του έργου ELCSEE
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου