Οι Έλληνες τυποποιητές σνομπάρουν το διαγωνισμό Mario Solinas
Μόλις δύο Ελληνικές συμμετοχές στο σημαντικότερο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 23/4/2022
120 ελαιόλαδα συμμετείχαν στον διαγωνισμό Mario Solinas Quality Award 2022 του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 20 Απριλίου. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 1 ελαιόλαδο από την Αργεντινή, 4 από την Κίνα, 1 από την Κροατία, 2 από την Γαλλιά, 2 από την Ελλάδα, 4 από την Ιταλία, 1 από το Μαρόκο, 19 από την Πορτογαλία, 68 από την Ισπανία, 15 από την Τυνησια και 3 από την Τουρκία. Οι συμμετοχές υποβλήθηκαν από μεμονωμένους παραγωγούς, ενώσεις παραγωγών και συσκευαστές.
Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά πολύ οι Ελληνικές συμμετοχές στο διαγωνισμό, παρότι στο παρελθόν τα Ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα από την Λέσβο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας είχαν πετύχει να αποσπάσουν μεγάλο αριθμό βραβείων.
Στο φετινό διαγωνισμό κανένα Ελληνικό ελαιόλαδο δεν απέσπασε βραβείο, ούτε ήταν μεταξύ των φιναλίστ του διαγωνισμού σε καμία από τις κατηγορίες του.
Ο διαγωνισμός
Σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού του Νοεμβρίου 2021, μόνο τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από παραγωγούς μεγάλης κλίμακας (παρτίδα μεγαλύτερη ή ίση με 4.000 λίτρα) ταξινομήθηκαν σύμφωνα με τη διάμεση τιμή και τον τύπο της φρουτώδους ποιότητας.
Οι συμμετοχές ταξινομήθηκαν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: πράσινη έντονα φρουτώδες γεύση, πράσινη μέτρια φρουτώδες γεύση, πράσινη απαλή φρουτώδες γεύση, ώριμη καρποφορία, μικροί παραγωγοί, συσκευασία, ελαιόλαδα νοτίου ημισφαιρίου. Οι μικροί παραγωγοί και οι παραγωγοί του νοτίου ημισφαιρίου είχαν την υποχρέωση να δεσμεύσουν ποσότητες μεγαλύτερη ή ίσες με 1.000 λίτρα.
Μια ομάδα επιτροπών δοκιμαστών αναγνωρισμένων από το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς επέλεξε τα έξι έλαια με τις υψηλότερες βαθμολογίες σε κάθε κατηγορία.
Οι επικεφαλής αυτών των επιτροπών, που αποτέλεσαν τη διεθνή επιτροπή του φετινού διαγωνισμού, επέλεξαν τους νικητές σε κάθε κατηγορία σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού. Χρησιμοποίησαν ένα φύλλο αξιολόγησης για να βαθμολογήσουν με 100 βαθμούς τις οσφρητικές, γευστικές και αναστοχαστικές αισθήσεις, καθώς και την αρμονία, την πολυπλοκότητα και την ανθεκτικότητα κάθε ελαιολάδου. Πρότειναν επίσης στην Εκτελεστική Γραμματεία το δεύτερο και το τρίτο βραβείο για κάθε κατηγορία.