× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κυριαρχία της Ν.Δ., νίκη της αποχής

Δημοσίευση 3/6/2019

Κυριαρχία της Ν.Δ., νίκη της αποχής
' χρόνος ανάγνωσης
Η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και η πολύ υψηλή αποχή ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των χθεσινών αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε η αποχή τόσο στις δημοτικές όσο και στις περιφερειακές εκλογές: στις μεν πρώτες στον β' γύρο ψήφισε το 43,86% με την αποχή να είναι 56,14%, στις δε δεύτερες ψήφισε το 41,31%, οπότε η αποχή έφτασε το 58,69%.

Αυτό, μαζί με την κυριαρχία της Ν.Δ. στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των χθεσινών εκλογών, μαζί με τις ανατροπές που σημειώθηκαν στους δύο μεγάλους δήμους: ο Κώστας Μπακογιάννης στην πρωτεύουσα επικράτησε άνετα έναντι του Νάσου Ηλιόπουλου με διαφορά 30,50%, ενώ ο Κώστας Ζέρβας στη συμπρωτεύουσα ανέτρεψε τα προγνωστικά νικώντας τον Νίκο Ταχιάο (σ.σ. που είχε το χρίσμα της Ν.Δ.) με διαφορά 33,58%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά τις άλλες μεγάλες πόλεις, σε Πάτρα, Πειραιά και Ηράκλειο Κρήτης επανεξελέγησαν οι νυν δήμαρχοι, ενώ στα Γιάννενα επικράτησε ο Μωυσής Ελισάφ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης. 

Περιφέρειες

  • Από την πρώτη Κυριακή

Από τον πρώτο γύρο εξελέγησαν οι περιφερειάρχες: Γιώργος Κασαπίδης (52,13%) στη Δυτική Μακεδονία, Αλέξανδρος Καχριμάνης (57,10%) στην Ήπειρο, Κώστας Αγοραστός (55,75%) στη Θεσσαλία, Απόστολος Τζιτζικώστας (62,03%) στην Κεντρική Μακεδονία, Σταύρος Αρναουτάκης (60,78%) στην Κρήτη, Γιώργος Χατζημάρκος (53,61%) στο Νότιο Αιγαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τους έξι περιφερειάρχες, οι πέντε είναι σε αυτήν τη θέση από το 2014: Αλ. Καχριμάνης, Κ. Αγοραστός, Απ. Τζιτζικώστας, Στ. Αρναουτάκης, Γ. Χατζημάρκος.

  • Η χαμηλότερη και η υψηλότερη διαφορά

Από τους περιφερειάρχες που εξελέγησαν χθες, μάχη στήθος με στήθος έδωσε ο Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ο οποίος κυριάρχησε επί του Χριστόδουλου Τοψίδη με διαφορά μόλις 1,64% (50,82% έναντι 49,18%).

Ο Γιώργος Πατούλης στην Αττική σημείωσε τη μεγαλύτερη διαφορά έναντι της Ρένας Δούρου με 31,58% (65,79% έναντι 34,21%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Στις υπόλοιπες περιφέρειες

Η τέως ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα κυριάρχησε έναντι του νυν περιφερειάρχη, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, με διαφορά 20,24% (60,12% έναντι 39,88%).

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα κυριάρχησε έναντι του νυν περιφερειάρχη, Απόστολου Κατσιφάρα, με διαφορά 13,08% (56,54% έναντι 43,46%).

Ο Κώστας Μουτζούρης στο Βόρειο Αιγαίο κυριάρχησε έναντι της νυν περιφερειάρχη, Χριστιάνας Καλογήρου, με διαφορά 10,8% (55,40% έναντι 44,60%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παναγιώτης Νίκας στην Πελοπόννησο νίκησε τον νυν περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, με διαφορά 7,18% (53,59% έναντι 46,41%). Την πρώτη Κυριακή, οι δύο σημείωσαν ελάχιστοι δαφορά σε ψήφους με τον κ. Τατούλη να προηγείται του κ. Νίκα με διαφορά μόλις 0,49% (34,09% ο Π. Τατούλης έναντι 33,60% ο Π. Νίκας).

Ο Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα κυριάρχησε έναντι του Απόστολου Γκλέτσου με διαφορά 4,84% (52,42% έναντι 47,58%).

Δημοτικές

Στην Πάτρα, μετά την πρώτη επιτυχημένη θητεία του, ο «κόκκινος» Κώστας Πελετίδης (ΚΚΕ) επανεξελέγη με διαφορά 41,82% (70,91% έναντι 29,09% του Γρηγόρη Αλεξόπουλου).

Στο Ηράκλειο επανεξελέγη, επίσης, ο νυν δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός, (52,41%) έναντι του παλαιού δημάρχου Γιάννη Κουράκη (47,59%).

Στον Πειραιά επανεξελέγη ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, (57,81%) έναντι του Νίκου Βλαχάκου (42,19%).

Στη Λάρισα, επίσης, επανεξελέγη ο νυν δήμαρχος, Απόστολος Καλογιάννης, (57,43%) έναντι της Ρένας Καραλαριώτου (42,57%).

Στον Βόλο και το Περιστέρι, οι νυν δήμαρχοι, Αχιλλέας Μπέος (57,59%) και Ανδρέας Παχατουρίδης (74,18%), είχαν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.

Στη Ρόδο ο δήμος «αλλάζει χέρια», με τον Αντώνη Καμπουράκη (53,04%) να κυριαρχεί επί του νυν δημάρχου, Φώτη Χατζηδιάκου, (46,96%).

Στα Ιωάννινα, επίσης, ο δήμος «άλλαξε χέρια» με τον Μωϋσή Ελισάφ (50,33%) να κυριαρχεί έναντι του νυν δημάρχου, Θωμά Μπέγκα (49,67%) με μικρή διαφορά μόλις 0,66%.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δικαίωση στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβερνητική ενορχήστρωση»

Ο Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτης Δουδωνής τοποθετήθηκε στη βουλή για την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για την υπόθεση του Predator
«Δικαίωση στον  αγώνα του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβερνητική ενορχήστρωση»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο από τον Δήμο Μυτιλήνης

Το Δημοτικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν δυναμικό πυρήνα διά βίου μάθησης, προσφέροντας κύκλους διαλέξεων και σεμινάρια σε ποικίλα γνωστικά αντικείμενα
Ανοιχτό Πανεπιστήμιο από τον Δήμο Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναφορά Χαρίτση στη βουλή για την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών του Αιγαίου

Στην αναφορά, που υπογράφεται από τον Αλέξη Χαρίτση και 10 ακόμη βουλευτές, επισημαίνεται ότι η στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών στο Αιγαίο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως διοικητικό ζήτημα
Αναφορά Χαρίτση στη βουλή για την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών του Αιγαίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Έργα αποκατάστασης ζημιών σε Σκάλα Ερεσού και Δημοτικό Σχολείο Καλλονής

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με εισήγηση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη ενέκρινε την χρηματοδότηση των σημαντικών αυτών έργων
Έργα αποκατάστασης ζημιών σε Σκάλα Ερεσού και Δημοτικό Σχολείο Καλλονής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε, τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου καλεί σε απεργία και κινητοποίηση το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου , στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη
«Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε, τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο «τιμόνι» της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας ο Παύλος Μιχαλακέλλης

Με απόφαση μετά από θετική αξιολόγηση του ΕΙΣΕΠ του ΑΣΕΠ αναλαμβάνει καθήκοντα, έχοντας διατελέσει Διευθυντής στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Στο «τιμόνι» της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας ο Παύλος Μιχαλακέλλης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών του Αιγαίου

Ερώτηση της Νέα Αριστερά προς δυο Υπουργεία για άμεσες παρεμβάσεις και ενίσχυση των υπηρεσιών στα νησιά
Στη Βουλή η υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών του Αιγαίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Όχι στη μετατροπή της Λέσβου σε ενεργειακή μπαταρία

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής καταγγέλλει το γιγαντιαίο υβριδικό έργο 30MW με μπαταρίες 15MW μέσα σε Natura, ΖΕΠ και Παγκόσμιο Γεωπάρκο -Φωτοβολταϊκά δίπλα στη θάλασσα, κίνδυνοι από μπαταρίες λιθίου και ερωτήματα για τοξικά απόβλητα και έλλειψη
Όχι στη μετατροπή της Λέσβου σε ενεργειακή μπαταρία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δυναμική προβολή της Μυτιλήνης στη διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου

Οργανωμένη δράση προβολής του Visitlesvos από το Δήμο Μυτιλήνης στο πλαίσιο της ITB Berlin
Δυναμική προβολή της Μυτιλήνης στη διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Ειρήνη Αγάλια νέα προϊσταμένη στη Διεύθυνση Οικονομικού της Περιφέρειας

Από τις θέσεις ευθύνης σε Κοινωνική Μέριμνα και Μεταφορές στην κορυφή του οικονομικού και δημοσιονομικού ελέγχου
Η Ειρήνη Αγάλια νέα προϊσταμένη στη Διεύθυνση Οικονομικού της Περιφέρειας
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Έρχεται δικαίωση για τους αυτοδιοικητικούς της Λέσβου που αποπέμφθηκαν λόγω χρεών;

Βγήκαν οι πρώτες αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνει δημοτικούς συμβούλους από Ρόδο και Ηγουμενίτσα με τεράστια χρέη. Το αιτιολογικό της απόφασης είναι ότι δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως.
Έρχεται δικαίωση για τους αυτοδιοικητικούς της Λέσβου που αποπέμφθηκαν λόγω χρεών;
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Αγώνα για να βγάλουν την καθημερινότητα δίνουν οι κάτοικοι της Αργένου

Από τους 400 κατοίκους του παρελθόντος, σήμερα περίπου 175 – «δεν ζητάμε πολλά, ζητάμε τα αυτονόητα»
Αγώνα για να βγάλουν την καθημερινότητα δίνουν οι κάτοικοι της Αργένου