× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ξαφνικός θάνατος» για τις μικρές επιχειρήσεις της εστίασης

Η αύξηση του λειτουργικού κόστους και η μείωση των εσόδων βάζουν ταφόπλακα στις μικρές επιχειρήσεις

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 17/4/2022

«Ξαφνικός θάνατος» για τις μικρές επιχειρήσεις της εστίασης
' χρόνος ανάγνωσης

Ζαχαροπλαστείο της Μυτιλήνης καλείται να πληρώσει μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος 9.500 ευρώ για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, πριν ένα χρόνο την ίδια περίοδο πλήρωσε 1.500 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα. Καφέ μπαρ που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης πρέπει να πληρώσει 2.500 ευρώ για το ρεύμα, παρότι οι χώροι του καταστήματος με το ζόρι το χειμώνα μπορούν να φιλοξενήσουν 20 πελάτες.

Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης σκέφτονται πως είναι προτιμότερο να κλείσουν την επιχείρηση τώρα πριν τους πνίξουν τα χρέη. Σνακ μπαρ που λειτουργεί πολλά χρόνια στην αγορά της Μυτιλήνης έλαβε λογαριασμό ρεύματος (μηνιαίο) 7.500 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του σκέφτεται να κλείσει την επιχείρηση. Άλλες επιχειρήσεις από τον χώρο της εστίασης που από την φύση τους έχουν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος ήδη έχουν κλείσει ή ετοιμάζονται να κλείσουν μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Η μεγάλη αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος είναι η κύρια αιτία που οδηγεί τις μικρές επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης – διασκέδασης σε κλείσιμο. Αλλά δεν είναι η μόνη αιτία. Ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των πελατών και τα έσοδα αυτών των επιχειρήσεων. Δίπλα σε αυτά πρέπει να συνεκτιμηθούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την διετία της πανδημίας (2020 - 2021), στην εφορία, τους Δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν μικρούς χώρους και μπορούν να εξυπηρετήσουν ένα περιορισμένο αριθμό πελατών.

Για να σταθούν «όρθιες» αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υπάρχει ένα ικανό κεφάλαιο που θα τους δώσει την δυνατότητα να περάσουν την δύσκολη περίοδο που διάγουμε. Συνήθως στις μικρές επιχειρήσεις το κεφάλαιο δεν υπάρχει.

Έτσι καφετέριες, καφενεία, μπαρ, σνακ – μπαρ, ψητοπωλεία στο κέντρο της Μυτιλήνης κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Μια βόλτα στην προκυμαία, στην Ερμού (κεντρική αγορά της πόλης), την οδό Καβέτσου, στην περιοχή Λαδάδικα επιβεβαιώνει τα όσα αναφέρουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πινακίδες των καταστημάτων αντικαταστάθηκαν από τις πινακίδες των μεσιτικών γραφείων και τα αγγελτήρια «Ενοικιάζεται». Οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης – διασκέδασης στην πόλη της Μυτιλήνης δίνουν μάχη επιβίωσης. Σε άμεσο κίνδυνο κλεισίματος βρίσκονται μικρότερες από αυτές, εκείνες που δεν μπορούν να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, εκείνες που δεν έχουν ένα κεφάλαιο για αποκτήσουν την αναγκαία ρευστότητα για να καλύψουν τις πιο επείγουσες υποχρεώσεις τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νεκρός στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίσθηκε το πρωί του Σαββάτου από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων στη Μυτιλήνη

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα