× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μάχη» για την τιμή του οβελία

Στα 7,5 ευρώ η μέση τιμή παραγωγού πανελλαδικά, ως 12 ευρώ η λιανική τιμή για τα αμνοερίφια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/4/2022

«Μάχη» για την τιμή του οβελία
' χρόνος ανάγνωσης

Ελληνικά είναι στην πλειοψηφία τους τα αμνοερίφια που βρίσκονται στη διάθεση των καταναλωτών για το φετινό Πάσχα, με παράγοντες τής αγοράς να κάνουν λόγο για κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών από χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, που τα περασμένα χρόνια καταλάμβαναν ένα μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά.



Όπως είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Παναγιώτης Πεβερέτος ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τα κόστη για τους Ρουμάνους εξαγωγείς και «πλέον δεν τους συμφέρει να στέλνουν τα αρνιά τους στη χώρα μας, ενώ τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν ανοίξει τις αγορές των αραβικών κρατών, όπου μπορούν να πωλούν σε υψηλότερη τιμή».



Με το Πάσχα των Καθολικών να είναι μια εβδομάδα πριν από το Ορθόδοξο, ο κ. Πεβερέτος σημειώνει ότι πολλά μικρά αρνιά, κυρίως αυτά έως 7 κιλά έχουν φύγει για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.



Η τιμή με την οποία θα προμηθευτούν οι καταναλωτές το φετινό Πάσχα το αρνί σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ δεν θα ξεπεράσει τα 12 ευρώ το κιλό. Μεγάλοι ζημιωμένοι θα είναι όπως είπε «και πάλι οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι "αναγκάζονται" να πωλήσουν κάτω του κόστους».



«Για να φτάσουμε ένα αρνί στα 15 κιλά, και να καλύψουμε μόνο τα έξοδά του θα πρέπει να το πωλήσουμε 10 ευρώ το κιλό, καθώς το κόστος παραγωγής, ηλεκτρικό ρεύμα και ζωοτροφές έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πεβερέτος προσθέτοντας πως «η τιμή που θα πουληθεί από τον κτηνοτρόφο το αρνί φέτος θα είναι, κατά μέσο όρο, 8 ευρώ το κιλό».



Πάντως εκτίμησε ότι αν και φέτος δεν θα έχουμε τις εισαγωγές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν πρόκειται να παρατηρηθούν ελλείψεις σε αμνοερίφια λέγοντας ότι «φέτος αναμένουμε πολλοί να πάρουν μισό αρνί, με αποτέλεσμα να φτάσουν για όλους».



Λίγες εισαγωγές - Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τα κλιμάκια



Η «χαμηλή πτήση» που καταγράφουν οι εισαγωγές αμνοεριφίων από τις αγορές του εξωτερικού επιβεβαιώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Στράτος Νικολάου. «Φέτος τα αμνοερίφια που θα εισαχθούν στην ελληνική αγορά αναμένεται να είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι» είπε και πρόσθεσε: «Ήδη οι ποσότητες που παρατηρούμε είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές».



Σύμφωνα με στοιχεία από το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ», κατά την περσινή περίοδο του Πάσχα είχαν εισαχθεί σχεδόν 132 χιλιάδες αμνοερίφια. Αντίθετα, φέτος, από την 1η Ιανουαρίου έως και την περασμένη Παρασκευή, είχαν έρθει στη χώρα μας μόλις 65 χιλιάδες αμνοερίφια.



Αυξημένες αναμένεται να είναι σύμφωνα με τον κ. Νικολάου και οι τιμές που θα αγοράσουν οι καταναλωτές τον πασχαλινό οβελία. «Είναι αρκετά πιθανόν στον καταναλωτή να φτάσουν και τα 12 ευρώ το κιλό» είπε ενώ «στα σφαγεία, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή προβλέπεται να είναι 8-9 ευρώ το κιλό. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς, θα πρέπει να δούμε τις τιμές που θα διαμορφωθούν από τις συμφωνίες που θα κάνουν οι παραγωγοί με τους εμπόρους».



Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές



Με το τυπικό καλάθι για το πασχαλινό τραπέζι να είναι αυξημένο τη φετινή περίοδο κατά 9% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν στην προμήθεια του πασχαλινού οβελία.



Σύμφωνα τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρη Γίτσα οι καταναλωτές θα πρέπει να προβούν και σε μια έρευνα αγοράς, προτού αγοράσουν το κρέας για το πασχαλινό τραπέζι. Όπως ανέφερε ο κ. Γίτσας η τιμή πώλησης στο αρνί και στο κατσίκι εξαρτάται από το που το έχει προμηθευτεί ο κρεοπώλης. «Όποιος έχει προμηθευτεί κρέατα από δύο μεσάζοντες, επόμενο είναι πως θα πρέπει να πωλήσει επιπλέον 1,5 ευρώ το κιλό το αρνί για να έχει κέρδος» είπε και συμπλήρωσε: «Αν ο καταναλωτής γνωρίζει όμως ότι ο κρεοπώλης δεν έχει μεσάζοντα και τα προμηθεύεται ο ίδιος, μπορεί να βρει με 10,5 ευρώ το κιλό το αρνί».


Τέλος, μιλώντας για την τιμή που πουλάει ο παραγωγός, ο πρόεδρος του ΕΔΟΚ, υπογράμμισε ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο στα 7,5 ευρώ το κιλό για το αρνί υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια τιμή πάρα πολύ σημαντική για τον παραγωγό, είναι πρωτόγνωρη».

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λήγει η προθεσμία για τον κοινωνικό τουρισμό

Οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεπεράσει τις 340.000
Λήγει η προθεσμία για τον κοινωνικό τουρισμό
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων στην Καλλονή

«Δεν περιμένουμε σωτήρες – γινόμαστε πρωταγωνιστές»- Παρουσία της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων
Σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων στην Καλλονή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κτηνοτροφία στη Λέσβο ενταφιάζεται με υπογραφή Ν.Δ. δηλώνει ο Παρασκευαΐδης

Ο βουλευτής επισκέφθηκε το Μεσότοπο και την Ερεσό και άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβερνητική διαχείριση της κρίσης του αφθώδους πυρετού
Η κτηνοτροφία στη Λέσβο ενταφιάζεται με υπογραφή Ν.Δ. δηλώνει ο Παρασκευαΐδης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταρρέει η παραγωγή γάλακτος στην Λέσβο

Τα πρώτα σημάδια μιας βαθιάς κρίσης που θα αλλάξει τις οικονομικές και κοινωνικές δομές του νησιού είναι ήδη ορατά
Καταρρέει η παραγωγή γάλακτος στην Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση χωρίς πρόστιμα για δηλώσεις ΦΠΑ αγροτών έως 29 Μαΐου

Η ΑΑΔΕ δίνει ανάσα σε όσους μετατάσσονται από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς λόγω επιδοτήσεων άνω των 5.000 ευρώ
Παράταση χωρίς πρόστιμα για δηλώσεις ΦΠΑ αγροτών έως 29 Μαΐου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανεπαρκείς οι αποζημιώσεις για τον αφθώδη δηλώνει ο Δουδωνής

Επίσκεψη στο Λεπέτυμνο και την Φάρμα Καριοφύλλη πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Ανεπαρκείς οι αποζημιώσεις για τον αφθώδη δηλώνει ο Δουδωνής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πάνω από 600 συμμετοχές στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου ATHENA

Παραγωγοί από 23 χώρες δίνουν το παρών στη φετινή διοργάνωση στην Αθήνα
Πάνω από 600 συμμετοχές στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου ATHENA
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τετράωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos

Δείτε πώς διαμορφώνονται οι ώρες άφιξης και αναχώρησης του πλοίου την Κυριακή 3 Μάη
Τετράωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+

Επιπλέον 188.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο εν μέσω αναταράξεων από τον πόλεμο με το Ιράν
Νέα αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 4 έως 8 Μαΐου

Θα καταβληθούν συνολικά 91,7 εκατ. ευρώ σε 107.160 δικαιούχους
Οι πληρωμές ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 4 έως 8 Μαΐου
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Ψίχουλα στους κτηνοτρόφους αντί για ουσιαστική στήριξη»

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει ότι οι πληρωμές της 30ής Απριλίου εξόργισαν τους πληγέντες παραγωγούς και προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις
«Ψίχουλα στους κτηνοτρόφους αντί για ουσιαστική στήριξη»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Να σωθούν τα κοπάδια πριν χαθούν τα χωριά»

Συνεδρίαση λογοδοσίας στο δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου με καταγγελίες για τις ευθύνες κράτους και περιφέρειας, απόγνωση για τον αφθώδη πυρετό και αίτημα για άμεση πολιτική παρέμβαση και συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης
«Να σωθούν τα κοπάδια πριν χαθούν τα χωριά»