× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κόβουν τους νέους αγρότες των μικρών νησιών

Σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας οι μισοί πόροι του προγράμματος των νέων αγροτών

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 16/4/2022

Κόβουν τους νέους αγρότες των μικρών νησιών

Όπως έγραψε το «Ν» στις 12/4  Επιπλέον 100 εκατ.  ευρώ για τους νέους αγρότες δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ενταχθούν περισσότεροι υποψήφιοι στο πρόγραμμα των νέων αγροτών. Επίσης θα γίνει ανακατανομή πόρων από τις περιφέρειες που δεν θα απορροφήσουν το σύνολο των πόρων που έχουν στην διάθεση τους. Συγκεκριμένα θα γίνει ανακατανομή 20 εκατ. ευρώ. Στους παραπάνω πόρους θα προστεθούν άλλα 4,5 εκατ. ευρώ ειδικά για τους υποψηφίους της Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι το συνολικό ποσό που θα δοθεί για τους νέους αγρότες της προκήρυξης του 2021 ανέρχεται στα 524,7 εκατ. ευρώ.

 

Από τους παραπάνω πόρους στα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα φθάσουν 25,1 εκατ. ευρώ, 19 εκατ. ευρώ από την αρχική κατανομή και 6,1 εκατ. ευρώ από τους πρόσθετους πόρους. Αν δεν αλλάξει τίποτα στην παραπάνω κατανομή των πόρων στο πρόγραμμα των νέων αγροτών θα ενταχθούν 704 υποψήφιοι του Βορείου Αιγαίου από τους 859 που κατάφεραν να ολοκληρώσουν έγκαιρα την κατάθεση των αιτήσεων τους ή το 82% των υποψηφίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



 Κερδισμένες και χαμένες περιφέρειες


Στις περιφέρειες Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Αττικής και Νοτίου Αιγαίου εντάσσεται το 100% των υποψηφίων του προγράμματος. Διότι οι πόροι που είχαν διατεθεί σε αυτές τις περιφέρειες από την αρχική κατανομή ήταν περισσότεροι από αυτούς που απαιτούνται για την κάλυψη όλων των αιτήσεων. Επίσης με πρόσθετη χρηματοδότηση που δίνεται για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εντάσσονται το σύνολο των υποψηφίων κι αυτής της περιφέρειας.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από το συνολικό κονδύλι των 524 εκατ. ευρώ, τα 86,3 εκατ. ευρώ (ποσοστό 16,45%)  δίνονται στην Κεντρική Μακεδονία, δεύτερη περιφέρεια σε συνολικό ύψος χρηματοδότησης έρχεται η Κρήτη με 66,1 εκατ. ευρώ (12,59%). Κι ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα με 63,1 εκατ. ευρώ και (12,02%) η Θεσσαλία με 57,85 εκατ. ευρώ (11,02%). Δηλαδή το 52,08% των πόρων του προγράμματος κατευθύνεται στις τέσσερις προαναφερόμενες περιφέρειες της χώρας.

 

Εκτός χρηματοδότησης οι υποψήφιοι των μικρών νησιών

 

Ο σχεδιασμός της προκήρυξης του προγράμματος των νέων αγροτών έχει γίνει με τέτοιο τρόπο που δίνει προτεραιότητα στην ένταξη των υποψηφίων με τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις, κι εκείνους που έχουν ιδιόκτητα αγροκτήματα και βοσκοτόπια. Αυτός ο σχεδιασμός οδηγεί στο Βόρειο Αιγαίο να εντάσσονται κυρίως κτηνοτρόφοι, ενώ ελάχιστοι είναι οι ελαιοπαραγωγοί ή οι αμπελουργοί που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Επίσης η μεγάλη κατάτμηση του κλήρου κάνει εξαιρετικά δύσκολη (έως απίθανη) την ένταξη στο πρόγραμμα των υποψηφίων από μικρά και πολύ μικρά νησιά της περιφέρειας, όπως είναι η Λήμνος, η Ικαρία, ο Αϊ Στράτης κλπ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ