× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Συντάξεις «εμπιστοσύνης» σε τρεις μήνες;

Ο Πιστοποιημένος λογιστής του ΕΦΚΑ Στρατής Μανωλέλλης μιλά για την σύνθετη διαδικασία απόδοσης συντάξεων και το νέο νομοσχέδιο για fast track διαδικασίες που προωθεί η κυβέρνηση

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/4/2022

Συντάξεις «εμπιστοσύνης» σε τρεις μήνες;

Σημαντικές υπηρεσίες και διευκολύνσεις στους ασφαλισμένους εργαζόμενους που ολοκληρώνουν τον εργασιακό τους βίο και επιθυμούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία της συνταξιοδότησής τους, προσφέρουν οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές του ΕΦΚΑ οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν ακόμη και απόφαση  συνταξιοδότησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πιστοποιημένος λογιστής για συνταξιοδοτικά θέματα Ευστράτιος Μανωλέλλης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πολυπλοκότητα του ζητήματος της απόδοσης συντάξεων και στη σύνθετη νομοθεσία που διέπει τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Όπως σημείωσε ο κος Μανωλέλλης μπορεί οι ασφαλιστικοί φορείς της χώρας να ενοποιήθηκαν σε ένα ταμείο τον ΕΦΚΑ, το 2017, ωστόσο κάτω από την ομπρέλα του συγκεκριμένου φορέα, τα ασφαλιστικά ταμεία διατήρησαν τους δικούς τους κανόνες και διαδικασίες συνταξιοδότησης που ίσχυαν και στο παρελθόν.

«Αυτή τη στιγμή σημείωσε ο Στρατής Μανωλέλλης υπολογίζεται ότι εκκρεμεί η έκδοση 240.000 συντάξεων κύριων και επικουρικών. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση το Υπουργείο Εργασίας που είναι αρμόδιο για την έκδοση των συντάξεων, έβαλε στη διαδικασία λογιστές και δικηγόρους που επιθυμούσαν να ασχοληθούν και τους έδωσε τη δυνατότητα να προχωρούν τις διαδικασίες συνταξιοδότησης και να εκδίδουν αποφάσεις. Αποφάσεις εκδίδονται αποκλειστικά στα ταμεία, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ και μόνο στην περίπτωση που όλος ο ασφαλιστικός βίος είναι σε ένα ταμείο. Δεν μπορούν να εκδώσουν αποφάσεις  για σύνθετες περιπτώσεις, όπως είναι διαδοχικής ασφάλισης ή παράλληλης ασφάλισης και σε άλλο ταμείο. Επίσης δεν μας έχουν το δικαίωμα να εκδίδουμε αποφάσεις για τις περιπτώσεις του δημοσίου τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πιστοποιημένος λογιστής ή δικηγόρος, μελετά το φάκελο του ενδιαφερόμενου εργαζόμενου και του προτείνει την πλέον συμφέρουσα λύση ανάλογα με την περίπτωση».

Όπως σημείωσε ο Στρατής Μανωλέλλης οι συντάξεις που καθυστερούν περισσότερο να εκδοθούν, όσο και αν φαίνεται περίεργο είναι αυτές του δημοσίου καθώς και εκείνες που περιλαμβάνουν έναν πιο σύνθετο εργασιακό βίο με παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ανέφερε η εξέταση των αιτήσεων καθυστερεί αρκετά αφού πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συνεννόηση πολλών υπηρεσιών και ταμείων ώστε να διασταυρωθούν τα στοιχεία του ασφαλισμένου.

Αναφερόμενος ο πιστοποιημένος λογιστής του ΕΦΚΑ, στον καταλληλότερο χρόνο που πρέπει κάποιος ασφαλισμένος να ξεκινήσει την έρευνα του συνταξιοδοτικού, σημείωσε ότι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει τουλάχιστον μία πενταετία έως εφταετία πριν τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων να φροντίσει για τη μελέτη του φακέλου του. «Θεωρώ ότι η καλύτερη ηλικία είναι τα 55 ώστε να ξεκινήσει κάποιος να διερευνά τις προϋποθέσεις της συνταξιοδότησής του. Με τον τρόπο αυτό θα έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή του για την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης ή αναγνώριση ορισμένων ιδιαιτεροτήτων ώστε να καταφέρει να βγει στη σύνταξη το συντομότερο δυνατόν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κος Μανωλέλλης αναφέρθηκε και στο νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στο οποίο όπως είπε θα γίνει προσπάθεια συντόμευσης της έκδοσης συντάξεων ακόμη και μέσα σε τρεις μήνες. «Θα είναι οι λεγόμενες συντάξεις εμπιστοσύνης, δηλαδή θα εκδίδονται λίγο μετά την αίτηση του ασφαλισμένου και σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο ίδιος για τον εργασιακό του βίο. Σε βάθος χρόνου θα γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων, έως τότε όμως ο συνταξιούχος θα λαμβάνει κανονικά τη σύνταξή του. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, αυτό θα πρέπει να το δούμε αν μπορεί να εφαρμοσθεί στην πράξη διότι το σύστημα απόδοσης συντάξεων στη χώρα μας είναι εξαιρετικά πολύπλοκο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αδιαφορία για τους νησιώτες παραγωγούς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ «ξέχασαν» να πληρώσουν τις επιδοτήσεις του Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της Αγροτικής Παραγωγής στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφαγή... των νησιωτών αγροτών στα οικολογικά σχήματα

Άγριο ψαλίδισμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύπτουν οι πληρωμές που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα Μεγάλη Τρίτη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Πετούν στα σύννεφα» οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού

Σημαντικές αυξήσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφονται σε αρνί, κατσικάκι, κρέατα, τσουρέκια και άλλα είδη που συνθέτουν το γιορτινό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εργατική Πρωτομαγιά, για τους αγρότες της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου τη Μεγάλη Τετάρτη στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη