× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

27 διεθνούς φήμης σολίστες απ’ όλο τον κόσμο στο Μόλυβο

8 με 19 Αυγούστου στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/5/2019

27 διεθνούς φήμης σολίστες απ’ όλο τον κόσμο στο Μόλυβο
' χρόνος ανάγνωσης

Το Βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα ο Μόλυβος, θα γίνει από τις 8 μέχρι τις 19 Αυγούστου το κέντρο της κλασικής μουσικής, εκεί όπου θα φτάσουν από όλο τον κόσμο 27 καταξιωμένοι και βραβευμένοι μουσικοί, αλλά και οι πιστοί φίλοι του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.

Στο Βυζαντινό κάστρο του Μολύβου, στα σοκάκια, τις παραλίες, στην αγορά, στο λιμάνι, αλλά και σε τέσσερεις άλλους, προσεκτικά διαλεγμένους προορισμούς της Λέσβου και στη Χίο, σολίστες θα συμπράξουν σε μουσικά σύνολα για να ερμηνεύσουν συνθέσεις από το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου που επιμελήθηκαν οι καλλιτεχνικές διευθύντριες Danae και Kiveli Dörken και φέτος έχει θέμα το ΔΙΑ-ΛΟΓΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μουσικός της Φιλαρμονικής του Βερολίνο, αποδέκτης των βραβείων ECHO και ICMA ως μουσικός της χρονιάς- Γερμανός βιολιστής Κρίστιαν Τέτσλαφ και ο βραβευμένος από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής Ηλίας Καντέσα, ο Βόλκερ Γιάκομπσεν ιδρυτής του παγκοσμίου φήμης κουαρτέτου Artemis Quartet και o βραβευμένος για τη σύνδεση της κλασικής μουσικής με τη μουσική Klezmer Ντέιβιντ Ορλόφσκι, η τσελίστρια Τάνια Τέτσλαφ και ο βιολοντσελίστας Μπρούνο Φιλλίπ (ένας από τους πιο γνωστούς τσελίστες της γενιάς του), ο Aρτουρ Πιτζάρο διεθνούς φήμης πορτογάλος πιανίστας, νικητής του σημαντικού Leeds International Piano Competition και ο νορβηγός περκασιονίστας Χανς Κρίστιαν Σόρενσεν είναι ορισμένοι μόνον από τους σημαντικούς ερμηνευτές που θα απευθυνθούν μέσω του Διαλόγου της μουσικής, στη νόηση και το συναίσθημα, σε ένα Φεστιβάλ που αγκαλιάζει τις αισθήσεις μας με την υψηλής ποιότητας κλασική μουσική και παράλληλα μας γνωρίζει έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς του κόσμου.
Με τις προφεστιβαλικές δραστηριότητες που θα ξεκινήσουν στις 8 Αυγούστου στη Χίο και θα συνεχιστούν στη Λέσβο, το φεστιβάλ θα προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τα δύο νησιά και τα μυστικά τους μέσα από ένα μείγμα συναυλιών και περιηγήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες τοποθεσίες των νησιών.

Στις 13 Αυγούστου, με τη συναυλία «Από τη Γένεση στο Διάλογο» που θα γίνει στο Παράρτημα Πανεπιστημίου Άγκντερ Νορβηγίας, στο Μετόχι Αγίων Αναργύρων Μονής Λειμώνος στην Καλλονή, θα δημιουργηθεί μία γέφυρα που θα συνδέσει το περσινό με το φετινό Φεστιβάλ για να υπάρξει μετάβαση στο κυρίως πρόγραμμα, που από τις 16 μέχρι τις 19 Αυγούστου, στο κάστρο του Μολύβου και στο συνεδριακό κέντρο Μηθύμνας, θα πραγματευτεί μουσικά τις έννοιες Θέση, Αντίθεση, Διάλογος, Συμφιλίωση και Σύνθεση, μέσα από τα έργα των Βιτάλι, Ρεμπέλ, Τζένκινς, Ξενάκη, Μπραμς, Ντβόρζακ, Μότσαρτ, Πουλένκ, Μπ. Μπρίττεν, Σουκ, Fauré, Ορλόφσκι, Γολίχοφ, Haydn, Ries. Εκεί θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη και το έργο του Ν. Χαριζάνου «Όψεις του αρχαϊκού διπόλου», ειδική ανάθεση του Φεστιβάλ
Παράλληλα, κατά το Φεστιβάλ, με τις «Μουσικές Στιγμές», που θα εκτυλίσσονται απρόσμενα σε διάφορα σημεία του Μολύβου, στον οικισμό, σε παραλίες και αλλού, οι σολίστες θα προσφέρουν στους επισκέπτες σπάνια μουσική απόλαυση που θα υπογραμμίζει τις ομορφιές, τον παραδοσιακό πλούτο και την αρχιτεκτονική του χωριού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου και έχει την υποστήριξη της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, της Γαλλικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Πανεπιστημίου του Agder και του ΕΟΤ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή Κίτρινη Αζαλέα της Εύας Αρβανίτη Μιχαλοπούλου

Ροδόδεντρο ποίησης με άρωμα Λέσβου και αναφορές στη μνήμη και τον τόπο
ΘΕΑΤΡΟ

Η καλλιτεχνική παρακαταθήκη του Νίκου Περέλη τιμήθηκε στη Μυτιλήνη

Οι ΦΙΜΠΟΔ και οι θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης συγκίνησαν το κοινό στο θέατρο του ΦΟΜ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μαθητές του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης γνώρισαν την τέχνη της φωτογραφίας

Φωτογραφικό Εργαστήρι με τον Στρατή Τσουλέλλη και τον Γιώργο Τρεβλάκη
ΘΕΑΤΡΟ

«Όταν οι Τέχνες συναντούν τις τεχνικές» στη Λέσβο

Η εταιρεία «ΤΕΧΝΩΝ ΔΡΑΣΙΣ» παρουσιάζει τον Ιανουάριο δύο σημαντικές παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και στο θέατρο της Καλλονής.
ΜΟΥΣΙΚΗ

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Μαθητές και καθηγητές παρουσιάζουν εορταστικό πρόγραμμα την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου
ΒΙΒΛΙΟ

Η Λατινική Αμερική και οι ιστορίες που έφτασαν ως την Ελλάδα από τον Ιάσονα Πιπίνη

Ο Νίκος Δένδιας προλογίζει το νέο βιβλίο του που θα παρουσιαστεί και στη Μυτιλήνη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα πλημμύρισαν την αγορά της Μυτιλήνης

Οι «Αιολείς» και οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου έφεραν το πνεύμα των Χριστουγέννων με μια γιορτινή μουσική περιήγηση στην αγορά
ΒΙΒΛΙΟ

Τα καλικαντζαράκια της Νάσιας Δαφιώτη, τρυπώνουν στο βιβλιοπωλείο Φωτίου

Την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του νέου βιβλίου της συγγραφέα στην οδό Αεροπόρου Γιανναρέλλη στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Η Ρηνιώ Κυριαζή επιστρέφει στη Μυτιλήνη με την παράσταση «Μα»

Μια συμπεριληπτική θεατρική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Μαθητικός κινηματογράφος από τη Λέσβο σε διεθνή φεστιβάλ

Η ταινία του Λυκείου Πέτρας για τον Αργύρη Εφταλιώτη προβάλλεται στο Ναύπλιο
ΒΙΒΛΙΟ

Homo Interpetans vs Homo Virtualis

Μια παρουσίαση βιβλίου με πολλαπλά νοήματα