× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«H αγορά της Μυτιλήνης σε πολλά προϊόντα είναι πιο φθηνή από την Τουρκία»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης αναφέρεται στο δύσκολο χειμώνα που πέρασε για την αγορά της πόλης, το σχεδιασμό της Λευκής Νύχτας για τον Αύγουστο και τις τουριστικές ανταλλαγές με την Τουρκία

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 12/4/2022

«H αγορά της Μυτιλήνης σε πολλά προϊόντα είναι πιο φθηνή από την Τουρκία»

Τις ελπίδες τους στο Πάσχα και το καλοκαίρι που έρχεται με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, εναποθέτει ο εμπορικός κόσμος της Μυτιλήνης, μετά από ένα δύσκολο χειμώνα ο οποίος όπως αναφέρει, μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο Γιάννης Μουτζούρης από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης ήταν ο δυσκολότερος των τελευταίων ετών, ακόμη χειρότερος και από την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Χειμώνας φέτος ήταν πρωτόγνωρος για τα καταστήματα της Μυτιλήνης. Η κατάσταση αυτή πιστεύω ήταν απόρροια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και εξάντλησης των πολιτών, της διετούς πανδημίας που δοκίμασε της αντοχές μας και της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε όπου οι λογαριασμοί είναι στα ύψη. Ο κόσμος λαμβάνει πλέον τους διπλάσιους λογαριασμούς από αυτούς που έπαιρνε και φυσικά είναι και η ακρίβεια. Όλο αυτό το σκηνικό είναι άκρως εκρηκτικό και προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στην αγορά».

Αναφερόμενος στις αυξήσεις στην αγορά της Μυτιλήνης, ο Γιάννης  Μουτζούρης σημειώνει μεταξύ άλλων, πως μέχρι σήμερα τα καταστήματα προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, ωστόσο προσθέτει, αυτό δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια, κάποια στιγμή μέρος της επιβάρυνσης έστω μικρό, θα πρέπει να μετακυλιστεί στον καταναλωτή.

«Αυτά που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια με την πανδημία κυρίως και τώρα με τον πόλεμο είναι πρωτόγνωρα και έχουν προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην αγορά. Για παράδειγμα η τιμή του κοντέινερ μεταφοράς των προϊόντων από την Κίνα που είναι από τις δημοφιλείς αγορές του κόσμου από 1.500 ευρώ που κόστιζε πριν την πανδημία τώρα ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον το ποσό αυτό είναι απαγορευτικό και οι επιχειρήσεις αναζητούν νέες αγορές με μικρότερο μεταφορικό κόστος. Υπάρχουν τέτοιες αγορές στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα με πολύ καλά και ποιοτικά προϊόντα».

Αναφερόμενος ο Γιάννης Μουτζούρης στο άνοιγμα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με την Τουρκία σημείωσε ότι οι τουριστικές ανταλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και για την Ελλάδα και για την Τουρκία, πρόσθεσε ωστόσο πως καλό θα είναι οι συμπολίτες μας να μην επιδοθούν σε υπερβολές και ψώνια χιλιάδων ευρώ όπως γινόταν στο παρελθόν.

«Για τους Τούρκους τουρίστες, όσο και αν ακούγεται περίεργο η αγορά της Μυτιλήνης έχει αρκετό ενδιαφέρον. Τα επώνυμα προϊόντα είτε είναι ρούχα είτε παπούτσια είτε άλλα είδη, πωλούνται στην Τουρκία 30% ακριβότερα από ότι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα. Αυτό σημαίνει πως οι Τούρκοι υψηλού εισοδήματος, όπως είναι αυτοί που έρχονται για διακοπές, μπορούν να αγοράσουν διάφορα ποιοτικά προϊόντα από τη Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ότι αφορά τους συμπολίτες μας, πριν επιδοθούν σε ψώνια και αγορές από την Τουρκία, ας κάνουν μια μικρή έρευνα και στη δική μας αγορά. Είμαι βέβαιος πως θα εκπλαγούν όταν διαπιστώσουν ότι οι τιμές είναι πολύ καλές, ίσως σε ορισμένα προϊόντα πιο φθηνές από αυτές της Τουρκίας».

Αναφερόμενος ο Γιάννης Μουτζούρης στα σχέδια του Εμπορικού Συλλόγου για το καλοκαίρι που έρχεται, αποκάλυψε πως είναι στα σκαριά η διοργάνωση της πρώτης Λευκής Νύχτας στην αγορά της Μυτιλήνης μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου σε συνεργασία με το Σύλλογο Εστίασης Ασπίδα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βάνδαλοι έβαλαν στόχο τα νέα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Μελανό σημείο της μεγάλης απήχησης των νέων εγκαταστάσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας τους είναι οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστα άτομα πέντε φορές στον εξοπλισμό των λουτρών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Υποχρεωτική η δήλωση απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο με αγροτικό εισόδημα

Στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 80.000 συνταξιούχοι που εργάζονται
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοιξε ανανεωμένο το Hola στα Βατερά

Με αφορμή την επένδυσή του, στον τόπο καταγωγής του ο υποψήφιος Διδάκτορας, Στέφανος Καραβίδας μιλά στο «Ν» για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενους από τρίτες χώρες αναζητά η ελληνική βιομηχανία

Η έλλειψη προσωπικού μετά τον τουρισμό επεκτείνεται και στην ελληνική βιομηχανία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι περιπέτειες του γέρο ‑ Πρέβελης στο Βόρειο Αιγαίο

Με αρκετή καθυστέρηση έφτασε το πλοίο που αντικατέστησε προσωρινά το «Νήσος Ρόδος», στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βγήκε το Νήσος Ρόδος μπήκε το Πρέβελης

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελπιδοφόρα ανθοφορία στους ελαιώνες της Λέσβου

Ποιές είναι οι αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες μετά την καρπόδεση που πρέπει να γίνουν στους ελαιώνες. Συνέντευξη του γεωπόνου Βασίλη Γάλλου στο ρ/σ του «Ν» 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos

Θα αναχωρήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Μαΐου από τη Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΑΔΑ

Επιδόματα άνω των 75 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

Δείτε τις πληρωμές που θα γίνουν από 13 έως τις 17 Μαΐου.