× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανακάμπτει η κατανάλωση κρασιού στην Ε.Ε.

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη η παραγωγή κρασιού δείχνει η εαρινή έκθεση της Κομισιόν

Δημοσίευση 11/4/2022

Ανακάμπτει η κατανάλωση κρασιού στην Ε.Ε.
' χρόνος ανάγνωσης

Σε αντίθεση με τις αρχικές προσδοκίες μετά τον όψιμο παγετό της άνοιξης του 2021, η παραγωγή κρασιού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021/22 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 155 εκατ. εκατόλιτρα, ελαφρώς χαμηλότερα από το επίπεδο της περιόδου εμπορίας 2020/21 και κοντά στο μέσο όρο της πενταετίας. Η πτώση της παραγωγής στην Ισπανία και στην Γαλλιά (περίπου -13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος) αντισταθμίστηκε από τη σημαντική αύξηση στην Ιταλία (+19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και την Πορτογαλία (+15%). Συνεπώς, η παραγωγή οίνου της Ε.Ε. από τους πέντε κύριους παραγωγούς (90% της συνολικής παραγωγής της Ε.Ε.) είναι ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Σε τις άλλες οινοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε. (Ελλάδα, Αυστρία και Ρουμανία) παρουσιάζουν επίσης παρουσιάζουν άνοδο της παραγωγής.

Η κατανάλωση κρασιού στην Ε.Ε., η οποία είχε επηρεαστεί αρνητικά από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, ιδίως από το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων,  καταγράφοντας πτώση κατά 30% στο σύνολο της Ε.Ε., αναμένεται να ανακάμψει το 2021/22 με αύξηση 5% σε ετήσια βάση, στα 22,7 λίτρα κατά κεφαλήν (σχεδόν στο μέσο επίπεδο της πενταετίας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παραγωγή οινοποιημένων προϊόντων για «άλλες χρήσεις» (συμπεριλαμβανομένης της απόσταξης, του ξυδιού και των μπράντι) αναμένεται να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη τάση, μετά την αύξηση κατά 32% το 2020/21 λόγω των μέτρων απόσταξης λόγω κρίσης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόσταξη κρίσης ήταν μέτρο που χρησιμοποιήθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση για να ενισχυθούν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις της χώρας. 

Οι εξαγωγές κρασιού της Ε.Ε. σε επίπεδο ρεκόρ το 2021/22

 Οι εξαγωγές κρασιού της Ε.Ε. εκτιμάται πως θα αυξηθούν το 2021/22 και θα  φθάσουν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 34 εκατ. εκατόλιτρων (+6% σε ετήσια βάση, +10% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας), λόγω της ισχυρής ζήτησης στις ΗΠΑ. Οι σημαντικότερες αγορές προορισμοί των Ευρωπαϊκών κρασιών αναμένεται να είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα και ο Καναδά. Η θετική τάση συνεχίζεται τους πρώτους 5 μήνες της περιόδου 2021/22 τόσο σε όγκο όσο και σε αξία εξαγωγών (σε σύγκριση με το ίδιο περίοδο του 2020/21).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Οι κυριότερες εξαγωγικές αγορές της Ε.Ε. παραμένουν οι ΗΠΑ (με μερίδιο 22% σε όγκο και 26% σε αξία) και το Ηνωμένο Βασίλειο (23% σε όγκο και 19% σε αξία). Ο όγκος των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την περίοδο Αύγουστος - Δεκέμβριος 2021 αυξήθηκε κατά 14% και 10% αντίστοιχα (σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι).

 

Το 2021/22 οι εισαγωγές κρασιού της Ε.Ε. προβλέπεται να μειωθούν κατά 1% σε σύγκριση με το 2020/21 (-7% είναι ο πενταετής  μέσος όρος που ακολουθεί μακροχρόνια τάση), λόγω της μείωσης των εισαγωγών από τη Χιλή και των επανεξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO

Επίσκεψη στην ΚοινΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με γευσιγνωσία κρασιών, τοπικά εδέσματα και αναφορές στη βιώσιμη ανάπτυξη
Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο

Ισχυρές απώλειες άνω του 5% στις ασιατικές αγορές καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου
«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σε ελέγχους που έγιναν σε 47 εκτροφές του νησιού σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας

Στις 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Παπάδου Γέρας «Οδυσσέας Ελύτης»
Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας
ΑΓΟΡΑ

Παρέμβαση του Γιώργου Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου

Σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου Παναγιώτη Τατάκη στο «Ν» 99 fm, ο Γιώργος Ζαφειρίου αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν τα μητρώα και τις συνδρομές των επιχειρήσεων
Παρέμβαση του Γιώργου  Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο

Κάνει λόγο για ευθύνες κράτους και Περιφέρειας, ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις, ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και σχέδιο προστασίας για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο
ΑΓΟΡΑ

Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος

Με απόφαση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου
Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού

Από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο οι αφίξεις στο λιμάνι με τη Λέσβο να αναζητά ξανά τη χαμένη τουριστική της δυναμική
Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κτηνοτροφία καταρρέει

Η Λέσβος χάνει το ζωικό της κεφάλαιο και ζητά απαντήσεις
Η κτηνοτροφία καταρρέει
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών

Αναγκαία η ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων σχετικά με τα μέτρα καραντίνας
Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών