× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανακάμπτει η κατανάλωση κρασιού στην Ε.Ε.

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη η παραγωγή κρασιού δείχνει η εαρινή έκθεση της Κομισιόν

Δημοσίευση 11/4/2022

Ανακάμπτει η κατανάλωση κρασιού στην Ε.Ε.

Σε αντίθεση με τις αρχικές προσδοκίες μετά τον όψιμο παγετό της άνοιξης του 2021, η παραγωγή κρασιού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021/22 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 155 εκατ. εκατόλιτρα, ελαφρώς χαμηλότερα από το επίπεδο της περιόδου εμπορίας 2020/21 και κοντά στο μέσο όρο της πενταετίας. Η πτώση της παραγωγής στην Ισπανία και στην Γαλλιά (περίπου -13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος) αντισταθμίστηκε από τη σημαντική αύξηση στην Ιταλία (+19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και την Πορτογαλία (+15%). Συνεπώς, η παραγωγή οίνου της Ε.Ε. από τους πέντε κύριους παραγωγούς (90% της συνολικής παραγωγής της Ε.Ε.) είναι ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Σε τις άλλες οινοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε. (Ελλάδα, Αυστρία και Ρουμανία) παρουσιάζουν επίσης παρουσιάζουν άνοδο της παραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατανάλωση κρασιού στην Ε.Ε., η οποία είχε επηρεαστεί αρνητικά από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, ιδίως από το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων,  καταγράφοντας πτώση κατά 30% στο σύνολο της Ε.Ε., αναμένεται να ανακάμψει το 2021/22 με αύξηση 5% σε ετήσια βάση, στα 22,7 λίτρα κατά κεφαλήν (σχεδόν στο μέσο επίπεδο της πενταετίας).

Η παραγωγή οινοποιημένων προϊόντων για «άλλες χρήσεις» (συμπεριλαμβανομένης της απόσταξης, του ξυδιού και των μπράντι) αναμένεται να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη τάση, μετά την αύξηση κατά 32% το 2020/21 λόγω των μέτρων απόσταξης λόγω κρίσης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόσταξη κρίσης ήταν μέτρο που χρησιμοποιήθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση για να ενισχυθούν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις της χώρας. 

Οι εξαγωγές κρασιού της Ε.Ε. σε επίπεδο ρεκόρ το 2021/22

 Οι εξαγωγές κρασιού της Ε.Ε. εκτιμάται πως θα αυξηθούν το 2021/22 και θα  φθάσουν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 34 εκατ. εκατόλιτρων (+6% σε ετήσια βάση, +10% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας), λόγω της ισχυρής ζήτησης στις ΗΠΑ. Οι σημαντικότερες αγορές προορισμοί των Ευρωπαϊκών κρασιών αναμένεται να είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα και ο Καναδά. Η θετική τάση συνεχίζεται τους πρώτους 5 μήνες της περιόδου 2021/22 τόσο σε όγκο όσο και σε αξία εξαγωγών (σε σύγκριση με το ίδιο περίοδο του 2020/21).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Οι κυριότερες εξαγωγικές αγορές της Ε.Ε. παραμένουν οι ΗΠΑ (με μερίδιο 22% σε όγκο και 26% σε αξία) και το Ηνωμένο Βασίλειο (23% σε όγκο και 19% σε αξία). Ο όγκος των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την περίοδο Αύγουστος - Δεκέμβριος 2021 αυξήθηκε κατά 14% και 10% αντίστοιχα (σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι).

 

Το 2021/22 οι εισαγωγές κρασιού της Ε.Ε. προβλέπεται να μειωθούν κατά 1% σε σύγκριση με το 2020/21 (-7% είναι ο πενταετής  μέσος όρος που ακολουθεί μακροχρόνια τάση), λόγω της μείωσης των εισαγωγών από τη Χιλή και των επανεξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά